G.A.D – tidlösa möbler från Gotland

Gotland är inspirerande – det är inte många platser där man möter sådan kreativitet på liten yta. Verksamheter startas upp för att man ska överleva och vägarna kantas av skyltar in mot krukmakeri, ateljéer osv. Det är kanske inte konstigt att G.A.D startade just här – på ön som sjuder av kreativitet.

Jag är gift med en gotlänning, har ett sommarhus på Gotland och har kommit att älska ön. Kanske mycket för att Gotland för mig är ledighet och umgänge med min familj – en tid då det inte finns några måsten eller något jobbigt. Bara avkoppling och skönt häng med nära och kära. Men i Visby, den största staden på ön, finns även G.A.Ds showroom – och råkar man vara där ska man givetvis passa på att kika in!

Wisby_Orkide
Wisby Orkide

G.A.D tillverkar vackra, tidslösa möbler i material som ofta kännetecknas av kalksten, fårskinn och ek. Material som också hör Gotland till. Allt är noga handgjort in i minsta detalj (här kan du ser hur processen går till)  och därav är priset också betydligt högre än de möbler du kanske köper på MIO eller IKEA. I de flesta fall tillverkar man nämligen möbeln på beställning –  vilket också gör att varje möbel är unik.

pallar-G.A.D- skinn Fårö pallar

Kanske har du besökt Hotell Furillen på Gotland? En overklig plats som formats mitt ute i ett kalkbrott på Furillen, halvön på nordöstra Gotland. Johan Hellström, som arbetar som fotograf, köpte 1999 fabriksområdet och ön efter att tidigare ha använt det övergivna platsen för sina reklamfilmer och rockvideor.

Efter att han köpt fabriksområdet omvandlade Hellström den gamla fabrikslokalen till en hotell-och-restaurangverksamhet. Idag står ett minimalistiskt designhotell på platsen med just G.A.D möbler i många av de häftiga rum som erbjuds för uthyrning. Varför inte kombinera både ett besök på hotellet med en shoppingexpedition till butiken under besöket på Gotland?

Om man inte har vägarna förbi Sveriges vackraste ö –  men ändå vill kika på möblerna – har G.A.D även ett showroom i Stockholm!