Hälsan först – näringsrik juice maxar ditt välmående

Att juicetrenden har erövrat Sverige har väl ingen missat och det är kanske inte konstigt när det är både oemotståndligt gott och samtidigt ger så goda hälsoeffekter.

Faktum är att det till och med spekuleras i att juicerna kan förlänga livet; kostexperter, raw food-entusiaster och hälsofanatiker bedyrar de hälsofrämjande effekterna i att dricka sina grönsaker, dessutom satsar allt fler på utrensande detoxs och regelbunden fasta för att må bättre.

I huvudstaden kan Stockholmarna inte få nog av frukt- och grönsaksdropparna, där sprider sig juice-barerna som en löpeld – bara i citykärnan finns flera alternativ att välja mellan, bland annat Voltaire i PUB-huset, Naked Juice Bar i Sturegallerian och Juiceverket i Mood-gallerian.

juice-testI utlandet har juicing varit ett begrepp som funnits länge. Att den nyttiga saften från grönsaker och frukt har blivit så omåttligt populär först under det senaste året i Sverige beror främst på att svensken har mognat och nu vågar sig på även de mer annorlunda ingredienserna som açai och spirulina, menar Andreas Wilson, en av grundarna till Juiceverket i Stockholm.

Fördelarna med att dricka juicer visar sig vara många, allt från att de kan förebygga cancer till att stärka immunförsvaret – det gäller framförallt de gröna juicerna som är fullspäckade av klorofyll, mineraler och antioxidanter.

Hanna Eliasson som jobbar på Naked Juice Bar’s huvudkontor berättar att medvetenheten och efterfrågan kring mer hälsosamma måltider har ökat och där passar juicer bra in som ett näringsrikt och mättande alternativ. På Naked Juice Bar har de även framställt en egen syrad yoghurt fullspäckad av goda bakterier som hjälper tarmfloran i balans och ökar vårt allmänna välmående.

Har man ingen möjlighet att besöka en juicebar men vill göra sina egna hälsodrinkar ska man investera i ekologiska råvaror i säsong – och för att ta det ett steg längre och få en extra lyxig touch så kan man boosta juicen med en exklusiv ingrediens till exempel bi-pollen som innehåller allt man behöver i näringsform, rekommenderar Andreas på Juiceverket.

“Boosta juicen med en exklusiv ingrediens för en extra lyxig touch “

Har du ingen råsaftcentrifug att plocka fram ur gömmorna men vill investera i en juicepress så är det allra senaste en så kallad slow juicer som kallpressar frukten och grönsakerna långsamt utan upphettning. Processen är skonsammare för grönsakerna och frukterna vilket betyder att alla viktiga näringsämnen behålls i större utsträckning.
Jag dricker kallpressade gröna juicer varje dag sedan ett år tillbaka och har själv en slow juicer från Hurom som jag varmt kan rekommendera.

Gör din egen gröna hälsojuice
Coraldo Pickme Up är en av Juiceverkets nyttigare shakes som innehåller en blandning av färska grönsaker och frukter, plus den näringsrika produkten Vitalise som är en kraftfull blandning av superfoods; bland annat groddar, blåbär och alger. Receptet hittar du här nedan.

Jag kan lova att den är gudomlig!

Coraldo Pickme Up  (1 glas)
1 näve spenat
1 st citron
2 st selleristjälkar
1-2 st äpplen
1 tsk Vitalise

Centrifugera eller pressa en stor näve spenat med ett eller två äpplen, addera en hel citron med skal (ta bort kärnorna) och ett par selleristjälkar. Blanda sedan i en tesked Vitalise och mixa. Häll upp saften i glas och dekorera med citronskal.

Tips: Drick din juice à la minute, annars börjar den oxidera och näringsämnena minskar då drastiskt. Glöm inte att använda ekologiska varor.

Happy juicing!

 

Jeanette Rattfeldt har en bakgrund från inredning, reklam, webb och kommunikation – både som designer, strateg, kreativ ledare och flera år som konsult. 2001 initierade Jeanette homestaging i Sverige och idag jobbar hon som inredningskonsult och konceptutvecklare. På lyx.se skriver Jeanette om allt hon brinner för, gärna där hon samtidigt kan bidra med sin expertis.