Porsche 911 fyller 50 år!

Porsche 911 presenterades 1963 i Frankfurt på den internationella bilutställningen. Efter 50 år är 911 fortfarande Porsches flaggskepp som inspirerar hela företaget.Över 800.000 sålda bilar, över 20.000 segrar i motorsport. Rätt imponerande siffror! 

porsche 911 50 years_03

På fem decennier har man hunnit förändra bilen massor men dess själ är fortfarande detsamma. Siluetten är sig lik och boxersexan sitter bakom bakaxeln. Så mycket tyngd långt bak i bilen har både för- och nackdelar. Entusiasterna brukar framhålla det fantastiska greppet ut ur kurvorna – kritikerna brukar säga att körupplevelsen påminner om att kasta en hammare. Efter att jag själv piskat diverse 911 runt många banor tillhör jag entusiasterna. There is no substitute.

Porsche uppmärksammar 50-års jubiléet på flera sätt. Man tillverkar en 50th Anniversary Edition numrerad i 1963 exemplar. Den ser i princip ut som vilken ny 991 som helst med Fuchs look-alike fälgar.

porsche 911 50th anniversary fuchs

Dessutom skickar företaget ut en 911 årsmodell 1967 på världsturné. Under ett år besöker den historiska 911an fem kontinenter. Den kommer att visas på ställen som Pebble Beach i Kalifornien, i Shanghai, på Goodwood i England, i Paris och i Australien. Som ambassadör för märket Porsche kommer denna klassiska 911 att synas på flera internationella bilutställningar och i samband med historiska rallyn. Du kan följa bilens resa här på Facebook

porsche 911 50 years paris

Porsche Museum i hemstaden Stuttgarten firar “50 år med Porsche 911” från den 4 juni – 29 september med en specialutställning över modellens historia och utveckling. Under våren kommer Porsches eget förlag Edition Porsche-Museum att ge ut jubileumsutgåvan “911×911”.

Håll ögonen öppna efter lyx.se Porsche-special som kommer snart där vi går igenom alla 7 generationers 911!

Foto: Porsche AG