Nya Porsche 991 GT3 Cup får paddlar

I december presenterade Porsche 2013 års modell av den rena racebilen GT3 Cup. Den får inte köras på gata men är ändå hyperintressant eftersom den skvallrar om vad vi kan vänta oss av gatversionen GT3, som lanseras i vår.

GT3 Cup byggs på samma produktionslina som alla andra 911 i Zuffenhausen, Stuttgart men skickas sedan till Porsche Motorsport i Weissach för inställningar och testkörning. 2013 års modell av GT3 Cup är en mix av nya 991ans chassi och gamla 997ans motor. Det nya chassit ger bättre geometri och fabriksförarna har sagt i intervjuer att bilen nu känns enklare att köra på gränsen. Den gamla motorn är alltså fortfarande det robusta Mezger-blocket som suttit i varenda tävlingsbil från 1998. Först i GT1 och sedan i alla Cup, R, RSR och dessutom gatbilarna GT3, RS och turbo. Fast det kanske är fel att kalla Mezger-motorn ”gammal”. Snarare ”klassisk”. Det är ändå den som gjort att Porsche kunnat tävla framgångsrikt och sälja fler tävlingsbilar än någon annan tillverkare, 2.395 stycken har man hunnit skeppat iväg till team över hela världen.

Porsche beskriver själva nya 991 Cup som ”ett precisionsverktyg för bana”. Motorn är på 3,8 liter och när du fått upp den till 7500 varv har du 460 galopperande hästar till ditt förfogande. Hela ekipaget väger bara 1175 kg. Eftersom Cup nu kommer med paddlar på ratten kan det vara ett tecken på att Porsche slutligen överger flintapinne även i gatbilarna. Förmodligen kommer nya GT3 med PDK-låda och paddlar, vilket kommer att reta en del kunder eftersom elektronik är ett känsligt ämne bland Porsche-purister. Många gillar den mekaniska, direkta känslan som ger så mycket ofiltrerad feedback till föraren. På motormässan i Geneve i mars får vi se.

Tills dess får du frossa i bilderna på nya 991 GT3 Cup. Är du sugen på att beställa en? Sorry, men den är slutsåld. Alla tillverkade bilar har redan gått till teamen som tävlar i Porsche Supercup, ett förlopp till F1.