Jack Nicklaus förvandlar Ullna Golf Club till en klassiker

Ullna Golf Club etablerades och designades 1981 av den nu bortgångne legendaren Sven Tumba. Målet var att skapa en klubb för människor som älskade golf. På den tiden var det ovanligt med golfklubb där medlemmarna sattes i främsta rummet. Med bara 574 medlemmar och fokus på medlemmarnas tillgång till banan skapades livlig debatt i golfsverige på den tiden. Redan samma år invigdes banan av HRH Prince Bertil.

Ett historiskt beslut om uppgradering av Ullna Golf Club.

För snart två år sedan tog medlemmarna i klubben ett historiskt beslut. Man valde att anlita en annan legendar, Jack Nicklaus, till att designa om den prisbelönta golfbanan. Beslutet innebar att Ullna stängdes under nästan två år i väntan på att banan åter skulle öppna.

Den 8:e juni i år öppnades den nya banan som designats av Jack Nicklaus. Banan som fått namnet ‘The Icon’ har totalrenoverats och dessutom fått ett uppdaterat varumärke. Det innebär att man i princip vänt upp och ned på all mark för att skapa bästa möjliga underlag för framtiden. På många sätt känner man igen sig när man ställer upp på första green.

ullna-golf-club-jack-nicklausJack Nicklaus slutinspekterar sitt mästerverk.

Strax inser man dock att banan bjuder på många nya upplevelser och utmaningar. Ullnas bana, som redan innan renoveringen har haft många golfhål som utnämnts till klassiska golfhål, har nu uppgraderats till att återigen slåss om att vara Sveriges golfbana nummer ett. Bro Hofs golfbana är på många sätt svårslagen men det faktum att Ullna nu har 18 fantastiska golfhål som spelas av en fyrboll på fyra timmar gör att Ullna nu definitivt tävlar om en bättre spelupplevelse.

ullna-golf-club1
Approach på Hål 4

Jack Nicklaus själv har sagt att hans mål har varit att göra en redan fantastisk golfbana ännu bättre. Jack har filosofin att en golfbana ska ge spelaren självförtroende från tee men utmana hen i takt med att man närmar sig green. Efter ett besök på Ullna kan vi inte göra annat än intyga att Jack har skapat precis en sådan upplevelse. När man börjar närma sig green tornar svårigheterna upp sig. De strategiskt placerade bunkrarna vaktar noga green. Landar du på fel ställe bjuds du snabbt på en sightseeing i någon av de många avrinningsytorna.

ullna-golf-club4
Andra hålets greenområde

Fairway var när vi provspelade banan riktigt bra men det råder ingen tvekan om att några veckors värme kommer göra dem än bättre. Greenerna är fantastiska. 18 greener i rad utan några som helst anmärkningar.

ullna-golf-club2
Tredje håls green. Hålet som också bär namnet “The Icon”

Slutligen måste vi också lyfta fram Ullnas restaurang. Per Zetterman med personal bjuder på riktig gourmetmat i fantastisk miljö. En morgonrunda golf med en lunch ute på terassen är en svårslagen upplevelse.

ullna-golf-club-restaurant
Avnjut mat i härlig miljö.

Sammanfattningsvis är ett besök på Ullna Golf Club ett måste om du som vi älskar golf. Banan är i perfekt skick och det är bara du som sätter gränserna. Besök Ullnas webbplats eller följ Ullna Golf Club på Facebook för mer information.

Bilder: Peter Corden, Andreas Hemmingsson, Oskar Lind.