Choklad grand cru – Prestigechoklad från belgiska Pierre Marcolini.

Choklad ska göra dig lycklig sägs det. Om det nu inte skulle vara ingredienserna så är det med all säkerhet den goda smaken och den tillfredsställelse man kan känna när man äter en fin bit choklad.

När man letar efter den godaste chokladen ska du inte stirra dig blind på andelen kakaomassa. Det är många som gör just det eftersom de choklader som oftast finns i mataffären kommer från tillverkare som skyltar störst och mest med information om procenten kakao på förpackningen.

Bresil_Marcolini

Letar du efter snäppet bättre choklad är det första du ska bry dig om typ av kakaoböna och det andra är ursprungsland. På fin choklad står det var chokladen kommer ifrån. Och precis som andra hantverksprodukter av kvalitet smakar choklad olika beroende på vilken råvara den är gjord av. Vilken böna chokladen är gjord av samt var den bönan växt spelar stor roll för hur den smakar och vad du tycker om den. Böntyp, plats, klimat, väderlek och jord påverkar vad din choklad smakar i slutändan.

kakao

Världens kakaobönor heter Criollo, Forastero och Trinitario. Bönorna trivs och växer på olika ställen i världen och anses vara olika fina beroende på tillgång. Criollo produceras i minst mängd och anses exklusivast. Forastero anses vanligast och står för majoriteten av den chokladen du finner i butiken.

Kakao_Marcolini

Belgiska tillverkaren av lyxchoklad, Pierre Marcolini, skriver ursprungsland på varje chokladbit. Varje år åker Pierre själv runt i i världen, till bland annat Madagaskar, Mexiko, Trinity Island, på jakt efter de perfekta kakaobönorna till hans choklad. På så sätt får han fram sin ”grand cru” choklad.

cocoa-beans

Pierre Marcolini har butiker lite här och var i världen, bland annat i Belgien, Monaco, Frankrike, England och flertalet i Asien. Du kan göra en egen liten chokladprovning med Pierre Marcolinis “provarlåda” – Saveurs du Monde – som kan beställas i webshopen med leverans till flertalet ställen i Europeiska Unionen, däribland Sverige.

En riktig chokladexpert doftar först och smakar sedan. Bryt chokladbiten i två delar och gnugga delarna mot varandra. Njut av dofterna som frigörs, och låt först därefter chokladen smälta i munnen. Vilken tur jag har som har en sådan fin svägerska som just kommit hem från Bryssel med ett gäng chokladpinnar av lenaste choklad från Pierre Marcolini. Nu ska jag njuta!

”Perfection is not of this world, they say. Perhaps not, yet that is what we aim for, because my very raison d’etre is to offer you a dream.” – Pierre Marcolini

Pierre Marcolini_Limitied Edition