Wellpappfåtölj The Re ply

Återbruksdesign … när motorhuvar blir bord och kartonger fåtöljer!

Att nyttja i andra sammanhang uttjänta föremål och skapa nya spännande inredningsdetaljer och designföremål av dem, är hetare än någonsin.

 

Hos The Weld House i Arizona blir motorhuvar från gamla pick-up:er moderna och fantasieggande bord. Vittrande färg och rost blir raffinerade detaljer i de nya möblerna.

 

 

 

Från The Re-ply kommer fåtöljen som skapats av använda wellpappkartonger. En bekväm fåtölj, med drag av välkända designklassiker, som också kan lutas och gungas. Fyra lager återanvänd wellpapp ger en hållfasthet som gör att du kan sitta lugnt i stolen.

 

 

 

Från svenska Design Stories kommer kollektionen Merry-Go-Round, inredning skapad av industriavfall och överblivet material från lokala företag.Draw String Lamp är tillverkad av bortkastat solskyddsmaterial (skärm), gamla cykelekrar och trärester från en snickeriverkstad (armaturen och benen). Bordet Odd Table är gjort av rester från gamla möbler.

Lika mycket som Merry-Go-Round är ett designprojekt baserat på spillmaterial är det ett socialt samarbetsprojekt, som drivs av designkollektivet Design Stories i samarbete med människor från Returhuset, en arbets- och mötesplats för arbetssökande där det återvinns och erbjuds arbetsträning.

 

Foto: Från vänster övre raden: Jenny Stefansdotter, Anja Sjögren, Hendrik Zeitler. Från vänster nedre raden:
Jenny Stefansdotter, Jenny Stefansdotter, Kerstin Sylwan.

 

Ett annat spännande svenskt återbruksföretag är Hugsmile, med Sabina Kramle, en arkitektstudent med stor passion för återbruk, i spetsen. Sabina designar i huvudsak smycken och accessoarer som väskor, halsband och bälten av burkringar från aluminiumburkar. Alla små konstverk i sig.

 

 

 

Hos Hauges Hantverksglas i Småland får gamla engångsflaskor ett nytt liv – de omvandlas till nya spännande bruksglasföremål. Gamla ketchupflaskor och annat engångsglas värms upp och ges en ny form och vid omformningen av glaset används bara 1/4-del så mycket energi som vid nyproduktion.

 

 

 

Jannike Simonsson är konstnär, illustratör, rammakare och har många roliga idéer kring hur du kan återanvända gamla saker på ett helt nytt sätt. De nygamla sakerna säljs via galleriet och butiken på Ramverket & Co.

 

 

 

Hos Just Africa säljs möbler av  Hamed Ouattara, designer och konstnär från Burkina Faso i Afrika, har specialiserat sig på färgglada och formstarka möbler tillverkade av gamla oljefat.

 

 

 

Det här är bara ett litet axplock ur återbruksutbudet. Att återanvända gammalt för att göra nytt är en trend som växer – och en sund sådan. Resultaten är helt klart spännande att se på ….

Sorry, the comment form is closed at this time.