NK-liggaren

NK-liggaren berättar mer om din möbel

Nordiska Museet i Stockholm har sedan 140 år visat samlingar av våra nordiska länders skatter med allt från det skandinaviska folkhemmet till fotosamlingar, handgjorda leksaker, kläder, smycken, hantverk, trender och traditioner. Museet har en stadig ström av events under året och är idag Sveriges största kulturhistoriska museum.

En av de senaste tillskotten är en ny digital tjänst som ger dig möjlighet att ta reda på mer information om möbler specifikt inköpta på varuhuset Nordiska Kompaniet.

Ett hem behöver inte alltid vara fyllt med dyra inredningsaccessoarer eller designmöbler för att vara värdefullt för den som bor där. Ofta är det helt andra saker som höjer värdet på ditt hem för dig själv och som gör att du trivs där som allra bäst. Affektionsvärde är en av de viktiga aspekterna när en person väljer saker att placera i sitt hem.

Jag tycker charmen i att få engagera sig i inredning är att man kan blanda olika stilar och epoker för att skapa ett passande helhetsintryck. De gamla klenoderna blandas med designmöbler och moderna saker. Saker som du fyndat på loppis, köpt i antikaffär eller ärvt av släktingar har ofta en intressant historia bakom sig.

Har du inte fått bakgrunden berättad för dig får du hitta andra sätt att ta reda på den. Man kan ju alltid börja med att ta reda på vart möbeln eller inredningsdetaljen är inköpt och när i tiden. Har du ingen att fråga kan man få hjälp på annat håll – till exempel hos antikhandlaren där du införskaffade klenoden i fråga, via sökning på nätet, hos kunniga möbeltillverkare och nu även hos Nordiska Museet. Museets nya tjänst “NK-liggaren ger dig möjlighet att ta reda på mer information om möbler specifikt inköpta på NK.

NK-liggaren nordiska_museet_djurgardsbron_mats landin

Nordiska Museet på Djurgården, sett från Djurgårdsbron. Foto: Mats Landin.

Nordiska Kompaniet har sålt möbler, inredning, kläder och andra lyxartiklar sedan början på 1900-talet och anses fortfarande vara en av Sveriges exklusivaste och mest uppskattade varuhus med en stor samling eftertraktade varumärken inom konfektion och design. I över 100 år har således varuhuset sålt kvalitetsmöbler till medvetna kunder. Läs gärna tidningen Antikvärldens matnyttiga artikel om NKs historia.

NK-liggaren_ljusgård_1918

Har du köpt eller ärvt en NK-möbel och inte vet mer om den än att den eventuellt kommer från NK kan du med hjälp av den nya tjänsten ”NK liggaren” få reda mer. Har du tur finns en metallbricka kvar någonstans på din möbel vilket tillåter att du kan ”spåra” fram mer information om den om den är tillverkad någon gång mellan 1900-talets början fram till 1962.  På metallbrickan finns ett serienummer som ger uppgifter om vilket år och datum möbeln tillverkades, i vilket material, modellens namn, beställare och om det var en lagervara.

NK-liggaren_Skrivbord_tidigt 1900tal

Ett skrivbord från NK tillverkat tidigt 1900-tal

I utlistningen hittar du alla poster från NK:s möbelavdelnings kundliggare fram till år 1962. Kundliggaren har digitaliserats på allmän begäran och tillåter fritextsökning efter poster i sökfältet, sortering i tabellen efter samtliga kolumner samt att du kan gå direkt till en specifik möbel när du anger ett specifikt serienummer.

Glad över nyheten sökte jag mig själv till NK-liggaren för att kolla upp det så kallade toalettbord med högt affektionsvärde som jag ärvt från min framlidna farmor, det som under hela min uppväxt stod inne i hennes sovrum. Enligt hennes berättelser köptes bordet på 1940-talet på NK.

NK-liggaren_Toalettbord

Mycket riktigt finns det på baksidan på bordet en metallbricka med ett serienummer. Sagt och gjort, jag slog med stor entusiasm upp numret i liggaren.

NK-liggaren

Till min stora glädje ramlade informationen fram och jag vet nu lite mer om mitt bord. Det är ett toalettbord i körsbärsträ av modellen Signora tillverkat den 18:e december 1922. Kanske var det en fin julklapp? Och jag skänker ytterligare en fin tanke till min farmor.

Har du en NK möbel i ditt hem så föreslår vi en titt i NK-liggaren. En rolig tjänst och ett trevligt inslag i vardagslyxen.