Barnebys_Samtida Design

Samtida design går under klubban

Knappt har vi lagt de moderna auktionerna och Stockholm Art Week bakom oss förrän det är dags för de samtida auktionerna med massor av fin samtidskonst, foto och inte minst design. Tillsammans med auktionssiten Barnebys listar vi här intressanta möbler från några av världens främsta inom samtida design.

Just som Axel Einar Hjorths möbler och mattor av Märta Måås-Fjetterström klubbats iväg på de svenska auktionshusen, för dyra pengar till köpare ute i Europa och på andra sidan Atlanten, är det nu dags för efterkrigstidens designföremål och möbler att byta ägare. Det är få saker som är så efterfrågat som den skandinaviska formgivningen från 1900-talet.

Formgivare som Hans J Wegner, Finn Juhl, Poul Kjaerholm och Alvar Aalto räknas idag som några av världens främsta formgivare, även internationellt, och efterfrågan har aldrig varit större. Bland de dryga 231 000 föremål som just nu är sökbara på Barnebys finns en mängd designklassiker av formgivare av de danska formgivarna men även av Piero Fornasetti och många många fler.

Hans J Wegner

samtida design 1Hans J. Wegners hopfällbara stolar i ek med flätad sits och rygg är både snygga och praktiska. Model no. JH 512 från ca 1949 är tillverkade av snickarmästare Johannes Hansen i Köpenhamn. Utrop på Phillips designauktion i London 28 april är 8 000 – 10 000 pund.

samtida design 8Hans J. Wegner – generös fåtölj i valnöt. Utropet är 1 500-2 500 euro hos Tajan.

samtida design 10Ett set om åtta av Hans J Wegner-stolar  i teak och rosenträd ropas ut för 70-90 000 pund på Phillips i London. Modellen kallas “skohornsstolar” men heter egentligen model no. JH 505, och är formgivna runt 1952.

Piero Fornasetti

samtida design 2Den fantastiska och lekfulle italienske formgivaren Piero Fornasetti ligger bakom dessa sex tallrikar, “Strumenti musicali”, med tryckt dekor av musikinstrument i svart, vitt samt kolorerade i färger. Utropet är 6-8 000 kronor.

Ib Kofod Larsen

samtida design 3Ib Kofod Larsens fåtölj “Sälen” från 1960-talet är tillverkad i Jönköping. Utropet är 12-15 000 kronor på Bukowskis Moderna auktioner.

Paavo Tynell

samtida design 4Paavo Tynell och Taito OY ligger bakom den för Tynell så typiska lampan från 1950. Utropet är 6-8 000 euro på Tajans auktion i Paris.

Poul Kjaerholm

samtida design 5Poul Kjaerholm och Ekold Christensens tio stolar av modell “Tulipes” “PK-9”, formgavs 1961. Med rätt skinn och utsökt patina är utropet är 70-90 000 euro på Tajans auktion i Paris.

Alf Aarseth

samtida design 6Sideboard “Jan” av Alf Aarseth från 1960 i Palisander ropas ut för 15 000 norska kronor hos Blomqvist.

Alvar Aalto

samtida design  7Alvar Aaltos set med fyra stapelbara skålar i klarglas och grönt glas, modell nos. 9769 A-B-C-D, formgavs redan 1939. Utropet är 7-9 000 pund på Phillips i London.

samtida design 13Tidskriftshyllan formgiven av Alvar Aalto är licenstillverkad i Sverige under åren 1946-56. Utropet är 8-10 000 kronor.

Verner Panton

samtida design 9Klotformad plexiglaslampa “VP-Globe” av Verner Panton. Utropet är 10 000 kronor.

Finn Juhl

Samtida design 12Bakom dessa två soffor i teak ligger en av 1900-talets största formgivare, danske Finn Juhl. Sofforna är tillverkade hos France & Søn ca 1950. Utropet är 5-7 000 dollar på Wright.