How’s it hanging? Skönaste utemöblerna i år…

Sportlovsveckorna sveper över Sverige och många av oss passar på att åka utomlands för att tanka sol alternativt åker till någon skidort för sportaktiviteter i skön fjälluft. Men inte långt efter det kommer påsken som ligger tidigt i år. Bara ett par veckor senare i slutet på mars är det påskhelg. Jag vet inte hur du känner, men jag känner i alla fall att om det snart är påsk så är det snart vår. Genast börjar tankarna glida in på helgvisiter på landet och andra sköna aktiviteter och resor som blir möjliga i och med alla långhelger som brukar följa varandra under april och maj månad. Jag är nog inte helt ensam om att vid den här tiden på året, när vintern pågått i några månader, att längta till vår, värme, sol, smältande snö och krokus.

Denna vår är en uppdatering av utemöblerna ett faktum, framför allt på vårt landställe. Så börjar letande av de ultimata möblerna att kunna sitta i vid mysiga måltider ute i fint väder samt att kunna hänga i vid latar dagar nere vid klipporna i sommar. Här har vi några av årets schyssta alternativ. Fokus ligger just nu mest på loungemöbler.

Tyska leverantören av lyxiga utomhusmöbler, Dedon, har under åren fångat mitt intresse flera gånger när de visat sina senaste lanseringar av snygga och sköna utemöbler. En sorts hängande soffbädd, som ett droppformat bo, heter Nestrest och har tidigare varit föremål för mitt ha-begär, men nu måste jag säga att det kommer något snäppet bättre för vårens, och framför allt sommarens, sköna stunder på landet. Den heter Swingrest och har skapats av designern Daniel Pouzet. Lounging på hög nivå. Utan tak är denna mer som en gungande rund hammock som hängs upp med kraftfulla rep. Den här ser jag framför mig hänga i någon av våra många skärgårdstallar ute på vår ö i Stockholms skärgård. Den går så klart att ställa direkt på marken också. Oavsett, så ser jag mig själv ligga där med en spännande deckarbok eller en nyblandad cocktail. Dedon rekommenderar 10 kuddar, men man kan dock gärna flytta på hälften av kuddarna och göra plats för gos-stund med döttrarna då och då. Mannen kan få tävla om en stund här också! Om hela familjen väger mindre än 350 kg så är det okej för alla att hänga samtidigt. En helt underbar drömmöbel. Man kommer inte att vilja lämna den… eller jo, det regnar ju tyvärr en hel del i vårt kära land. Men det ingår inte i drömmen just nu i alla fall.

SWINGREST_Dedon_3

Liknande runda loungemöbel finns hos engelska Alexander Rose och heter ”San Marino Hut” som man ställer på marken. Samma leverantör av handgjorda utemöbler har även en ”San Marino Lovers Recliner” där två sköna fåtöljer sitter ihop så att man kan njuta på tu man hand. Placera den i ett privat hörn på din terrass eller ute på en flat klippa nere vid vattnet. Praktiskt fotstöd kan skutas in under fåtöljen när du inte vill lägga upp fötterna.

San Marino Lovers Recliner_Alexander Rose

Har du inte lika mycket plats, men ändå vill placera en loungemöbel på din uteplats, kan Balu från Schweiziska Mazuvo vara ett perfekt alternativ. Här hänger du singel. Dock är det nog det enda du får plats med om du bara har en balkong att tillgå!

balu_Mazuvo

Hos amerikanska Usona Home vet jag inte ens vart jag ska börja. De har så mycket fint för både interiör och exteriör att det är svårt att välja. Showroom ligger i Philadelphia, Pensylvania men de flesta av deras tillverkare av möbler ligger i Europa så de levererar till hela världen. Jag skulle gärna sätta tre av deras äggformade stolar i grupp upp på övre klippan vid flaggstången där man kan ta en seneftermiddagsdrink med vänner medan solen så småningom går ner bakom träd och ö. Deras Outdoor Swing är också en sköning att placera på gräsmattan hemma. Usona Home har som sagt massor med fina möbler för utebruk i sitt sortiment – jag rekommenderar dig att gå in själv och titta på deras site. Jag vore förvånad om du inte finner något som faller dig i smaken.

UsonaHome_Outdoor swing_sv vit

Inte för att jag skulle placera denna bänk på mitt landställe i Stockholms skärgård, men jag tyckte den var så rolig att jag måste ta med den här. Det ser ut som bänken håller på att krypa bort av sig själv. Kommer från Pablo Reinoso och heter inte helt otippat Spaghetti Bench.

Pablo Reinoso_Spaghetti bench

Skönaste solstolen att ställa ute på trädäcket ser ut att vara The Rocking Lounger i hållbart och lent eukalyptusträ från amerikanska Plow & Hearth. De levererar över hela världen men man få be om uppgift på leveranskostnad innan man beställer. Samma leverantör har också de traditionella amerikanska Adirondack-stolarna som så många här hemma har kommit att tycka om de senaste årtiondet. Köper man de i traditionell stil och av bra kvalitet så håller de länge. Hos Plow & Hearth finns de i både naturlig eukalyptusträ och i målat ädelträ. Ett par Adirondacks på bryggan känns fortfarande rätt.

Adirondack_Plow Hearth

Modernt snitt får man från italienska Kartell med deras POP Duo-serie. Designern Piero Lissoni har tagit fram en sommarmöbelserie för Kartell. En enkel och elegant design som passar in i mer moderna miljöer. Soffan med genomskinlig plaststomme mjukas till med dunfyllda vattentäta kuddar så det ser ut som vilken inomhussoffa som helst. Man kan komplettera med olika storlekar på fåtöljer och soffor i valfri färg – ljusgrå, orange, röd, vit, gul, beige, jeans-blå eller svart läder.

Vad gäller matmöbler tycker jag det är trevligast med ett stort runt bord runt vilket det kan sitta minst 10 personer vid en härlig grillmiddag. Att sitta kring ett runt bord gör att man får bättre kontakt med hela sällskapet på ett mer naturligt sätt. Skönast är fåtöljvariant på stoldesignen där du sitter ledigt med möjlighet till att vila armarna på de träbeklädda armstöden. Två uppsättningar av detta upplägg har vi hemma på våra altaner, men som sagt – det är hög tid att uppdatera landställets utemöblemang även här. När jag surfar runt bland världens webshopar ser jag att nyheterna för 2013 års utesäsong är på G, så det är bara att dra ut och surfa efter det du behöver och tycker är fint.

Sist men inte minst – riktigt sugen blir jag på Skargaardens karmstolar Häringe. Skandinaviskt enkelt och sjukt snyggt. Vad bli inte bättre än det ute på en ö i Stockholm mellersta ytterskärgård.

Skargaarden_karmstol på brygga

Nu längtar jag till havet, vinden, klipporna, bad, sol, vår och sommar. Gör inte du?