Dansk design. Hållbart i stil och funktion.

–      Rapport, inspiration och godbitar från Formex och Stockholm Furniture & Light Fair

Jag kan inte annat än förundras över hur duktiga våra Skandinaviska grannar i söder är på design inom både konfektionsindustrin samt möbler och inredning. Missförstå mig inte – svensk design ligger så klart varmt om hjärtat och vi kan rada upp många klassiker här, men det är inte fokus just nu. Danmark har under decennierna levererat den ena vinnaren efter den andra och man kan idag i de flesta inredningstidningar läsa om och beskåda reportage och inköpstips på danska möbler och designspjäser av både modernt snitt och även vintage.

Jag har ett par utstickare hemma i mitt funkishus som är så kallade ”keepers” och kommer från danska designmästare, såsom ljusstakar från Georg Jensen, superellipsebordet från Piet Hein och mina sjuan-stolar från Arne Jacobsen. De kostar lite mer, precis som kvalitetsprodukter ofta gör, men de håller också på alla sätt och vis. Det finns ett par låga fåtöljer/stolar i mina föräldrars hem som har hängt med i decennier. De är egentligen de enda möblerna, förutom släktklenoderna, som fått hänga med i årskilliga flyttar och husrenoveringar med ett par tygombyten. De håller i stil och funktion. De är danska. Det går att skriva länge om fler danska genier inom möbeldesign, men ni vet med all säkerhet redan vilka de är – om inte vid namn så genom deras kreationer.  Förutom ovan nämnda är även Børge Mogensen, Finn Juhl, Hans J Wegner, Poul Volther, Poul Kjærholm, Poul Henningsen och Verner Panton kända över hela världen för deras designklassiker inom industriel design, möbler och estetiska objekt. Många är mer skulpturer än möbler eller objekt.

Verner Panton Stol

Verner Panton Stol

Det känns som att dansk design antingen är precis som ovan mästare skapat, det vill säga eleganta strama möbler i moderna och klassiska snitt, eller så går dansk design och inredning mer åt det charmiga lantliga hållet med shabby chic känsla. Båda har sin charm och blandar man de två kan man skapa ett vackert hem, precis som det kan vara spännande att blanda gammalt med nytt, modernt med antikt, rakt med runt, ”ljust och fräsht” med guldramar, nyköpt med ärvegods och så vidare.

Jag upptäcker ständigt att saker som jag köpt, eller inspireras av, just kommer från Danmark eller har designats av en dansk firma när man väl tittar på varumärket eller söker efter återförsäljare. Varumärken som DAY Home, Tine K Home, Ferm Living, Hay, Eilersen, Broste, House Doctor och Ib Laursen. Många fina inredningsbutiker har danska varumärken i sitt sortiment, till exempel Nordljus, Blackballoon, Broarne, NK, Länna Möbler, Fritz Hansen och Svenssons i Lammhult för att nämna några.

När jag härom veckan besökte Formex mässan, den största mötesplatsen för skandinavisk inredningsdesign, hörde jag representanter från alla våra nordiska grannar när jag strosade omkring ibland gångarna på mässgolvet. Det fanns mycket spännande att titta på från olika håll i Skandinavien och man blir stolt över att veta att jag tillhör ett så pass kreativt och framgångsrikt folk vad gäller bland annat färg, form och ljussättning. Några utställare som hade produkter som speciellt stack ut enligt mig var återigen representanter från Danmark.

Danska Ebb & Flow har designat och producerat olika produkter i färgat glas och deras nya bordslampa var speciellt fin. Den ser harmonisk ut där den står på bordet och ger ifrån sig ett mjukt och behagligt ljus i vacker form. En glödlampa sitter monterad inuti en kupa ovanpå ett massivt metallfat. Dansk design men tillverkning av delar sker i andra delar av Europa. En sådan (eller två!) hade jag gärna köpt redan på plats om man hade fått. Frågade genast vid besöket och fick besked om att leverans sker först senare i vår. Håll utkik! Ebb and Flow grundades av Susanne Nielsen och hette tidigare Who found Otto.

Lampa 2013 från Ebb and FLow

Lampa 2013 från Ebb and FLow

Några som vi säkert kommer att höra mer ifrån är danska Vanilla Fly där jag framförallt fastnade för deras roliga och fina prints, eller småposters. Med deras produkter kan du skapa en mer ungdomlig och unik känsla i ditt hem. Fina prints att köpa med eller utan ram, och sätta många av på en och samma vägg. Välj dina egna favoriter bland över 70 varianter, svart/vita prints i två storlekar. Eftersom jag redan innan är väldigt förtjust i italienska Fornasettis motiv och har deras ”Tema e Variazioni” med ett kvinnoansikte i svart/vitt som tapet i min hall hemma, så föll så klart Vanilla Flys print Chaplin mig i smaken. Kan tänka mig att matcha tapeten hemma med en tavla på en annan vägg i hallen föreställande just Chaplin. Företaget Vanilla Fly har funnits i ca 2 år men deras prints har de haft i mindre än ett år. Googlar man på Vanilla Fly finner man flera svenska återförsäljare online.

Vanilla Fly tavlor

Vanilla Fly tavlor

Historien bakom varför företaget heter Vanilla Fly är en ganska gullig sådan. När de började sälja sina produkter tänkte Helle Dittler och hennes kompanjon Merethe Lyck mycket på vad de skulle heta. De kom på att använda bilden som numera utgör deras logo – en fluga, och eftersom företaget även säljer härliga dofter så valde de just vanilj som representant – Vanilla Fly skapades. Ibland är det inte konstigare än så! Duon var i New York och fann i deras favoritbutik ”Anthropologie” en skön doft i den sötaste lilla flaskan. De föll pladask för doften och upptäckte att det på baksidan av etiketten (när man kikar genom glasflaskan) fanns en bild på ett fågelbo med ett litet fågelbo! De tog reda på mer om denna produkt och gör nu liknande med alla sina egna dofter. Varje parfymflaska har sin egen bild inuti, det vill säga på baksidan av etiketten. Liknande bilder är de du kan köpa som prints att piffa upp din interiör med. Vanilla Fly drömmer om att skapa en värld med fantastiska produkter ”valt av kvinnor till kvinnor”.  Visst är det alltid härligt med passionerade människor som tar fram fina produkter för oss andra att njuta av. Det är lyx.

Vanilla Flys egna dofter

Vanilla Flys egna dofter

En annan dansk vi gillar är Lene Bjerre Designen dansk designsucce som de själva skriver på hemsidan. Detta företag levererar både vackra inredningsdetaljer och fina möbler. De har under de senaste månaderna lanserat en ny möbelserie under namnet Scandinavia Furniture som känns lantligt nordisk och gedigen. Samtliga möbler görs för hand av möbelsnickare enligt skandinaviska traditioner och i kollektionen ingår vitrinskåp, konsolbord och bänkar. Gillar man en lantlig stil hemma så kommer Lene Bjerre att passa dig speciellt bra.

Lantligt från Lene Bjerre

Lantligt från Lene Bjerre

Louise Roe är från början utbildad kläddesigner men har även tagit sig an inredningsbranschen i många år, vilket gör att hennes kollektion hämtar inspiration både från mode och inredning och gör det naturligt att de två hör ihop i en kategori – livsstil. Gillar hennes ljuslykta i koppar, ”Copper Light”, som man kan sätta några stycken i klunga på bordet. Snyggt.

Louise Roe Copper Lights

Louise Roe Copper Lights

Finnsdottir Design inspireras av kontraster mellan det naturliga och det av människor uppfunna, och mellan det som är gammalt och nytt. Deras keramik är nyskapande och formerna flirtar både med 50-tal och en känsla av modern framtid. Hur fina är inte vaserna med ryska dockhuvudena på? Snart på ett bord hemma hos mig.

 

Babuschka vaser från Finnsdottir

Babuschka vaser från Finnsdottir

 

Älskar för övrigt det fina lilla bordet (se bild i bildspelet ovan) som även kan agera stol/pall i design av Jonas Trampedach och Birgitte Due Madsen för Kähler Design. Bordet Unit finns i flera storlekar och kan även användas för förvaring under locket.

Nu har jag i dagarna även haft nöjet att besöka Stockholm Furniture and Light Fair. Snacka om att samla inspiration och fullkomligt superladda vill-ha-generna! Även här hördes danska, finska och norska blandas med svenska på mässgolvet.

Man kan lätt hamna i samma spår vad gäller inredning i sitt eget hem och vara lite rädd för att satsa på färg och udda saker, men det är just det om är kul. Känner man att det är lite trist hemma tycker jag man ska satsa på att liva upp med enkla medel såsom nya kuddar, en ny tavla, en grupp nya ljusstakar på bordet, kanske en pläd i en färg som bryter av. Eller en ny lampa. En lampa som sticker ut kan göra om ett helt rum i känsla och verkligen sätta pricken över i:et. Jag såg en sådan lampa på möbelmässan och, hör och häpna, det var ett danskt företag som stod bakom. Vita presenterade två olika designs – en ”Conia” som var formad som en kotte samt ”Eos” som ser ut att vara tillverkad av fjädrar från en ängel.

Eos från Vita

Eos från Vita

När jag efter många timmar i A-hallen så småningom gled över in i nästa hall och gick nerför gången ramlade jag på den monter som representerades av en av dansk design store förebilder – Finn Juhl. Här kunde man prata och läsa om hur hans Chieftain Chair från 1949, som en del i deras One Collection, vunnit ”Danish Design Award, Classics 2012” av Dansk Design Center.

The Chieftain av Finn Juhl

The Chieftain av Finn Juhl

En tydlig trend på mässan, och något som flera designers satsat på, för årets kollektion var möbler och inredningsdetaljer med guld, mässing och stål. Bord med mässingsben, lampor i metall formade som bollar och så klart Arne Jacobsens klassiska fåtölj ägget klädd i guldfärgad sammet. Mums.

Jag tycker faktiskt inte att mässan imponerade i stort, men det fanns vissa godbitar som stack ut. Där av de flesta från granne söderut.

Kort och gott kan man summera dansk design som både trendigt och långsiktigt hållbart. Köper man dansk design av kvalitet är det en god investering med andra ord.

COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.