Carl-Philip Bernadotte & Oscar Kylberg designar STOCKHOLM för Stelton

Svenska formgivarduon Carl Philip Bernadotte & Oscar Kylberg är nu aktuella med nya kollektionen STOCKHOLM för det danska designvarumärket Stelton, där konst möter metall. Kollektionen är den första produktlanseringen i Steltons nya designfamilj Nordic, som inspireras av designtradition och det nordiska landskapet.

Efter två års arbete lanserade Carl-Philip Bernadotte och Oscar Kylberg sin första design för ett internationellt företag, i och med kollektionen för Stelton. Under den stora design- och inredningsmässan Ambiente i Frankfurt i helgen var det stort pådrag från internationella medier. Båda är både överraskade och mycket glada för intresset kring deras design.

Kollektionen Stockholm Aquatic innehåller olikformade vaser och skålar i aluminium och emalj, dekorerade med inspiration från skärgårdens och Östersjöns färgnyanser, ytor och mönster.

Kollektion_Stelton_Stockholm AquaticVaserna och skålarna i Aquatic har ett minimalistiskt uttryck med konstnärlig dekor.

Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg har båda växt upp nära vattnet och omgivna av den unika skärgårdsnaturen. Havet och skärgårdsmiljön har varit en klar inspirationskälla och under de senaste åren haft ett starkt direkt inflytande på formgivarnas senaste kollektion för Stelton.

Stelton är ett ikoniskt märke som står för både innovation och designkvalitet. Möjligheten att få arbeta med ett så starkt internationellt märke som uppmuntrar innovation sporrade oss. Vi ville hedra Steltons arv genom att använda både metall och den ikoniska cylinderformen som grund och kombinera detta med vårt eget konstnärliga och organiska uttryck – Oscar Kylberg, VD för Bernadotte & Kylberg.

Bernadotte & Kylberg fick en förfrågan direkt från Steltons VD Michael Ring där briefen bestod i att göra en så kallad centrepiece. Designerduon berättar att de har haft en mycket bra dialog med Stelton under samarbetet. De har tagit i beaktande Steltons starka design och varumärke och kände att det var viktigt att tillföra skillnad och att göra en förflyttning.

Ska vi göra det här så måste det synas att det hänt något – Oscar Kylberg & Carl-Philip Bernadotte

Tre vackra vaser och fyra skålar i olika storlekar är resultatet. Två olika motiv pryder föremålen i Aquatic – ett motiv på vaserna och ett på skålarna.

Formspråk

Föremålen är gjorda i en kombination av emalj och aluminium med konstnärliga mönster och färger som inspirerar genom att låta skärgårdens och Östersjöns naturliga skönhet ta plats i våra hem. Mönstret på Stockholm Aquatic för tankarna till vågor som bryter och visar havets förmåga att vara både lugnt och dramatiskt.

Stelton Stockholm Aquatic_Vaser

Eftersom många av Steltons produkter består av cirkel i form och aluminium i material, lade Bernadotte & Kylberg fokus på att addera ett grafiskt uttryck och dekor.

Stelton Stockholm Aquatic_tallrikar

Man ville få fram den organiska känslan av hav. Detta gjorde man genom att experimentera med papper och färger. Oscar berättar att de köpte flytande bläck, akvareller samt pappersark på vilka de drog på en massa vatten. På detta blandades färger för att få fram olika texturer och på sätt arbeta fram mönstren som vi idag ser på de sju pjäserna. 100-tals olika alster gjordes under processen.

Stelton Stockholm Aquatic_skålSTOCKHOLM Aquatic skål. Under skålarna har man placerat en ring för att på så sätt lyfta skålen och få den att se ut som den svävar.

Varje föremål har slutbearbetats för hand, vilket ger ett alldeles unikt uttryck. Totalt tar det kring fem timmar att tillverka en pjäs.

DSC_6819

Vaserna och skålarna fungerar att placera ensamma, som bordsuppsats eller grupperade.

Om Bernadotte & Kylberg

Bernadotte & Kylberg arbetar med interiördesign, textilier och livsstilsprodukter. Deras designfilosofi är att skapa ikonisk och inspirerande design som håller över tid.

Oscar Kylberg och Carl-Philip Bernadotte jobbar tillsammans heltid, med undantag för de tillfällen då Carl-Philip har officiella uppdrag. Duon har jobbat tillsammans i denna konstellation i tre år och delar samma sätt att tänka vad gäller design. De berättar att de har ett nära samarbete där båda gör delar av allting. ”Ibland gasar den ena mer än den andra och vice versa”, säger Oscar.

Stockholm_B&K_Stelton

Bernadotte & Kylberg arbetar efter en tydlig designprocess i fem specifika steg som de alltid följer. Vart och en av de fem stegen – Research, Teser, Insikter, Antaganden, Rita – får ta den tid som behövs för att komma fram till bästa slutresultat. De poängterar att det är viktigt att inte börja rita på en gång, vilket man gärna lockas till, utan hålla sig för att verkligen låta varje steg ta sin tid. Risken är att man missar en del möjligheter som annars hade mognat fram tidigare i processen, menar de.

Systerkollektion

STOCKHOLM Aquatic säljs exklusivt på varuhuset NK i Stockholm fram till 2 mars 2015 för att sedan finnas tillgängliga i samtliga Cervera-butiker i Sverige. Systerkollektionen – STOCKHOLM Horizon – kommer att lanseras senare under året och finnas i butik i september. Horizon, som visades som prototyp på Ambiente, har samma form som Aquatic men annan dekor.