Kay Bojesens djur ger personlighet till våra svenska hem

Kay Bojesens träapa designades redan 1951 och är en av de många populära djur som både smälter in i inredningen men som också kan bli detaljen som är pricken över i. Det senaste djuret i flocken är en zebra.

Kay Bojesen är känd för att skapa designade inredningsprodukter som får dig att le en smula. Apan med glimten i ögat var en av de första, men Kay Bojesen har satt en lång rad djur till världens hem.

Kay Bojesen_Himself

Kay Bojesen är en av världens främsta formgivare inom tidlös dansk design. Under första delen av 1900-talet skapade han en lång rad föremål som än idag säljs i butiker världen över och som uppskattas som designklassiker i många hem. Kay Bojesen började sin karriär som silversmedslärling till självaste Georg Jensen i början på 1900-talet för att sedan formge sina första träleksaker i egen firma under 1920-talet. Det var när hans son Otto föddes som hans  fantasi ledde honom till att börja tillverka träleksaker.

Apan

Kay Bojesens träapa behöver egentligen ingen närmare presentation. Apan har länge varit en internationell designikon som tilltalar barnet i oss alla. Den är en populär present vid viktiga dagar i livet – dop, konfirmation, examen och bröllop – och blir därmed en vän för livet, som följer sin ägare från barndomen genom ungdomsåren till vuxenlivet.

Kaj Bojesen_Apa_sittande_stor o liten

Apan finns numera i tre storlekar – den lilla på 20 cm, mellan på 28 cm och stor på 60 cm. Den mellersta storleken tillkom i begränsad upplaga under 2014 och är precis som sina syskon handgjord av teak och limba. Apan är den som vi allra mest känner igen, både för att de funnits längst men också för att den dyker upp som populär inredningsaccessoar i många svenska hem.

Kaj Bojesen_Apa_stege

Du finner fler än 300 000 apor hängandes på kontor, i bokhyllor och i barnrum världen över. Ta dig bara en titt i bokhyllan hemma hos några av dina vänner så ska du se att apan hänger där!

Song Birds

Flocken av träfåglar skapade Kay Bojesen på 50-talet och handmålade i muntra färger. Sångfåglarna är inspirerade av fågellivet som kunde skådas från familjen Bojesens terrass i Bellevue norr om Köpenhamn, och när Kay Bojesen Danmark satte de färgglada fåglarna i produktion 2012, valde man att hylla designern genom att döpa fåglarna efter medlemmarna i Bojesen-familjen – Ruth, Pop, Otto, Kay, Peter, Sunshine och, sist men inte minst, det eleganta grå familjeöverhuvudet Ernst.

Kaj Bojesen_Fågel_ErnstSong Birds familjeöverhuvud Ernst lanserades sommaren 2014.

Ernst är döpt efter Kay Bojesens far, som under flera år stod bakom den satiriska danska tidskriften ”Bläckfisken”, och den kända förläggarens goda humör, fantasi och lekfullhet gick i arv till hans berömda son.

Love Birds

Ett av de senaste djuren som tillkommit är de kärleksfulla fåglarna – love birds – i rent trä. Det är en av Lyx-redaktionens favoriter. Turturduvorna har aldrig tillverkats tidigare, utan är endast kända från gamla förteckningar och anekdoter som berättats av Kay Bojesens familj. Det berättas att kunderna i Bojesens butik på Bredgade ibland fick dem i gåva som extra uppskattning när de hade vägarna förbi, och att designern själv gav bort fåglarna till personer som stod honom nära.

Kaj Bojesen_Love BirdsLove Birds tillverkas i tvåfärgad ek och säljs naturligtvis parvis.

Turturduvan är en mindre version av den färggranna designsläktingen sångfågeln. Love Birds känns lättplacerade och passar in i de flesta sammanhang och utrymmen. Två stycken fåglar i trä bredvid varandra skapar harmoni och är en rolig inredningsdetalj.

Zebran

Den allra senaste i kollektionen djur från savannen är zebran. Kay Bojesen hämtade inspiration från flera kontinenter och zebran var det första av de exotiska djur som han designade 1935. Kay Bojesen var fascinerad av främmande länder och besökte själv Nordafrika 1921, vilket på den tiden var ett äventyr av stor kaliber jämfört med dagens smidiga resmöjligheter. Han förblev zebrans ursprungsmönster trogen, och än idag är de särpräglade svarta ränderna målade så att de går ned till magen och inte längre, precis som i naturen. En autentisk designdetalj som vittnar om hantverket som ligger bakom varje träfigur.

Kaj Bojesen_Zebra

Nu i vår nylanserar Kay Bojesen Denmark det handmålade hovdjuret i massiv bok till stor glädje för barnasjälar och fans av dansk design.

Kay Bojesens ”designer zoo”

Bland de djur som Kay Bojesen i god dansk design och en smula humor tagit fram genom åren finner vi även kaninen, flodhästen, elefanten, björnen, pingvinen, papegojan och taxen. Taxen i mahogny är en många hundar som Kay Bojesen designade på 1930-talet. Den, samt flera andra trädjur, återlanserades 2011 och tillverkas nu i oljad valnöt.

Kaj Bojesens djur

Djuren har alla sin egen personlighet och hittar lätt sin naturliga plats som en uppskattad designaccessoar i olika personers hem världen över.

Kaj Bojesen_elefanter