Lauritz.com

Lyx Träffar: auktionsfirman Lauritz.com och VD Mette Rode Sundstrøm

Lauritz Christensen Auktioner är ett av Danmarks äldsta auktionshus och idag är lauritz.com Skandinaviens största. Det var också det första att övergå till internetauktioner. Lyx.se tog sig en pratstund med Lauritz VD Mette Rode Sundstrøm.

Sedan 2003 har Mette Rode Sundstrøm hållit posten som VD för Lauritz.com. Företaget köptes upp av svensken Bengt Sundström 1998 och konverterades till det då helt banbrytande konceptet med nätauktioner 1999. Visionen var att lära vanliga människor att köpa och sälja på auktion. Och det har man lyckats med.

Lauritz har idag möbler som största avdelning, men man auktionerar även ut konst, mattor, keramik, silver, design och vintagekläder. Lauritz.com har dessutom en mer modern inriktning och handlar primärt med modern konst, till skillnad från mer traditionella auktionshus. Man anstränger sig extra för att vara ett ärligt, funktionellt och säkert ställe att handla på nätet.

Enligt Mette Rode Sundstrøm är idag de mest populära föremål som går under klubban designklassiker som Bruno Mattsson, Yngve Ekström, Eames och Arne Jacobson, men också nutida designers som Jonas Bohlin och Mats Theselius. Det är också främst möbler, keramik, silver som säljs. De populäraste årtiondena är fortfarande 1940-, 50- och 60-talet.

– 70-talet kommer in mer och mer och även 80-talet börjar bli populärt. 40-talets designer börjar nästan bli antikviteter i den yngre målgruppens ögon. Vi ser också ett ökat intresse efter föremål från 1910-20-30-talet, berättar Mette.

Hur ser den yngre generationen på auktioner/auktionshus?

Vår målgrupp är inte enbart äldre. Våra auktioner på nätet har flera yngre köpare. Säljarna är oftast i 40-årsåldern och äldre medan köparna startar runt 25 och uppåt. Vår unika affärsmodell är kombinationen av ett traditionellt auktionshus och budgivning som sker online – det tilltalar både äldre och yngre. Konsumenten vill i dag ha ett brett utbud att välja på, och de vill kunna lita på beskrivningen och bilderna, man prioriterar inte längre i samma utsträckning att kunna titta och känna på varan rent fysiskt. Vi har 20 filialer, där säljaren kan lämna in varor dagligen, och där köparen kan komma och fysiskt titta på objekten, men det är bara några få anbudsgivare som kommer och besöker oss innan de bjuder på objekten.

Lauritz.com har 21 auktionshus fördelade på fyra länder; Sverige, Danmark, Belgien och Tyskland. Man har omkring 250 medarbetare och av dessa är ungefär hälften värderingsexperter.

Hur vet man att man handlat ett äkta föremål och inte ett plagiat? 

Vi är som auktionshus din garanti för att föremålet är äkta och du har därmed en evig äkthetsgaranti. Om du upptäcker att varan inte är ett original får du lämna tillbaka den, även om detta sker tio år efter att köpet ägt rum. Vår största uppgift är att ge kunden expertisen och trovärdigheten att de handlat originalvaror. Vi säljer enbart objekt för 800 kr och uppåt.

Hur hamnade du som VD på Lauritz?
Jag började 2001 som vice-VD, ett år efter lanseringen av Lauritz.com av den svenska ägaren Bengt Sundström. År 2003 blev jag VD. Jag kom från en roll som marknadsdirektör från ett danskt hemtextilföretag. Jag hade fokuserat på organisationsuppbyggnad och konceptutveckling och detta tilltalade Lauritz. Visionen var att revolutionera och demokratisera auktionsbranschen. Arbetsrelationen utvecklade sig faktiskt till en kärlekshistoria och idag är jag gift med Bengt Sundström som även fungerar som styrelseordförande.

Lauritz.com Mette Rode Sundström

Vad skulle du själv buda på som köpare på Lauritz? Har du något favoritföremål?
Det gör jag ofta. Jag är en stor samlare och samlar på allt möjligt – konst, keramik, möbler mattor, smycken etc. Inte nödvändigtvis designklassikerna utan snarare prototyper, unika verk och up-and-coming konstnärer och designers.

Ditt senaste köp?
Varje vecka köper jag något nytt, men det senaste var nog en keramikvas!

Vad är lyx för dig?
Genuina material, ett bra hantverk och konstvision. Lyx för mig är även möjligheten att få arbeta med konst och design som är min absoluta passion i livet. Att få komma in i ett av våra auktionshus och möta kunderna som delar detta intresse med mig är fantastiskt roligt!

Mettes favoritobjekt:

Lauritz.com OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rodolfo Dordoni. Soffa, modell Hall. För Driade. Designad 2005.
Klubbslag: SEK 19 500

Lauritz.com Mette2- Bruno Mathsson Jetson
Fåtölj Jetson, Bruno Mathsson, formgiven 1966, i läder med snurrbar centralfot försedd med returfunktion. Tillverkad för Dux.
Klubbslag: SEK 5 400

Lauritz.com Mette3-Hans Agne Jacobsen lysekrone
Stor ljuskrona, formgiven av Hans-Agne Jakobsson, 1960-tal. I mässing, 12 ljusarmar avslutade med blåtonade glaskupor.
Klubbslag: SEK 9 200

Lauritz.com mette4-Josef Ekberg vasor
Josef Ekberg. Gustavsberg. Stengods med sgraffito teknik med stiliserad blomsterdekor. 1 par golvurnor, snarlika. Signerade J Ekberg, Gustafsberg, 1914.
Klubbslag: SEK 8 400.

Lauritz.com mette5-Ernst Wenck
Ernst Wenck 1865-1929. Porslin figur i form av knäfallande kvinna. Stämplad på undersidan Rosenthal, H. 15,5 cm. Klubbslag: SEK 1 100

Lauritz.com mette6-Muslingelampe
Fernando Vicchi, lampa i marmor föreställande kvinna i mussla, Italien, ca. 1930.
Klubbslag: SEK 9 000

Lauritz.com mette7-Marilyn Monroe matta
Andy Warhol Foundation, matta, ‘Shot red Marilyn’, 1964, med certifikat från ‘Andy Warhol Foundation’, limited edition ‘000044/5000.
Klubbslag: SEK 26 600

Lauritz.com mete8-Armbånd-italien
Vintage, unika armband, 18 karat guld med färgade ädelstenar. Troligen Italien.
Klubbslag: SEK 48 000.

Lauritz.com mette7-Ewald Kruner matta
Ewald Kröner. Kunstner-matta, 1970-talet.
Klubbslag: SEK 6 200

Lauritz.com mette10-Chanel taske
Chanelväska i grönt läder med bruna och vita detaljer, inuti brunt foder av bomull.
Klubbslag: SEK 8 100

Lauritz.com mette11-Pels tibetlam blå
Päls, Tibetlam. Av märket Kirsten Stampe, Århus.
Klubbslag: SEK 1700