Gott Nytt Ormens År!

Enligt den kinesiska kalendern är år 2013 ormens år. I deras uråldriga kalendersystem ingår tolv olika djur som cirkulerar – råtta, buffel, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp, hund och gris. Sist det var ormens år var 2001 och dessförinnan 1989. Själv är jag född i råttans år. Vill du kolla vilket djur du tillhör kan du se det i denna tabell.

Det kinesiska nyåret börjar söndagen den 10 februari 2013 och avlöser den gudomliga draken. Det är dags för den intelligenta ormen att ta över. Snart får vi önska även världens största folk, kineserna, gott nytt år med andra ord.

Att ”The year of the Snake” inleds kan man fira på olika sätt så klart, men oavsett om och hur du väljer att göra det så finns det en hel del varumärken som har lanserat nya versioner av sina produkter för att hylla ormens år. Här följer några uppseendeväckande och roliga sådana.

Lettlandbaserad företaget Dartz Motorz Company levererar ultralyxiga bepansrade bilar till miljardärer, sheiker och kungligheter och har för att hedra just ormens år tagit fram en speciell kinesisk monsterversion som heter 2013 Dartz Black Snake special-edition.  Kostnad ca 6,5 miljoner kronor, men då ingår 5,5 liters V8-motor med 557 hästar, guldstänk i den svarta lacken, diamanter, specialdesignade navkapslar, Bang&Olufsen ljud och superlyxig interiör som kan specialanpassas efter ägarens önskemål. Välj mellan krokodilskinn, ormskinn, struts eller den legendariska förhuden från val på dina säten. Dock är bilen inte bepansrad som de andra i deras kollektion. Andra bilar som företaget gjort inkluderar en sport-SUV som kan dra din yacht (se bild nedan), en granatsäker lyxbil och en bepansrad bil med guldratt! Har vi någon Dartz i Sverige tro? Möjligen håller de sig bland Asiens ultrarika elit. Vet i och för sig att Furst Albert av Monaco åtminstone har provkört en….

Amerikanska sportskotillverkaren Nike med sitt varumärke Jordan introducerar en kollektion sportskor med inspiration från ormens sjätte-sinne-egenskaper för att hedra ormens år 2013. Ormen kan känna av kroppstemperatur och förändringar i sin miljö när den jagar sitt byte, där av de speciella färgerna och materialen i de nya skornas exteriör. De färggranna skornas palett inkluderar svartblå, klar citrus, hyperröd, hallonröd och djupt kungsblå.  Ser riktigt coola ut tycker jag.

Sminkföretaget MAC lanserar även de en orminspirerad kollektion med skimrande nyanser och en färgstark skala. Den specialdesignade ”limited edition” finns tillgänglig på MAC Cosmetics från och med den sista januari. Fler bilder finns längre ner. I kollektionen ingår ”Year of the Snake” eye shadow i fyra olika nyanser,  löspuder pigment i två färger, mascara, eyeliner, läppstift i tre färger samt puder.

Oavsett om modevärlden säger att det är hett och trendigt just nu eller inte, när det ändå är ormens år så varför inte passa på att anamma det i din klädsel och inredning. En handväska i ormskinn kan ju vara den perfekta accessoaren till nästa festliga tillställning. Väska från Jimmy Choo i grått ormskinn är en rolig detalj och sätter lite edge på din klädsel. Eller så kan du sätta på dig de söta ballerinaskorna från Kurt Geiger till jeansen i vår. I handväskan kan du lägga din nypimpade iPhone med ett lyxigt skal med ormpräglat skinn från The Case Factory (se bild nedan).

På väggen hemma sätter du upp en tavla med motiv ormskinn. Bredvid soffan står en sittpuff i ormpräglat skinn. I fåtöljen läggs en kudde med orminspirerat motiv. Har du tröttnat på kaklet i badrummet hemma kan du välja att renovera upp med nytt ormmönster från italienska Ceramica Cielo ur deras Jungle kollektion. Det är bara din fantasi som sätter begränsningarna för hur du kan använda inspiration från den listiga ormen i din inredning hemma.

Är man född under ett ormens år sägs det att man är attraktiv, klok och förtrollande. Samtidigt som man är passionerad och intellektuell är man ibland fruktad. Ormmänniskor är eftertänksamma och tar sig an problem rationellt och logiskt. Sådana personer är komplexa och naturligt instinktiva. Har någon ett sjätte sinne så är det personer som fötts under ett ormens år. Det är dels därför som de upplevs som mystiska och spännande. Många personer som fötts i ormens tecken har ofta stil och god smak. Kända personer som fötts under ett ormens år är Elizabeth Hurley, Sarah Jessica Parker, Liv Tyler, Demi Moore, Indira Gandhi, Picasso, Max von Sydow, Audrey Hepburn, Grace Kelly och Avicii. Föder du ett barn i år föds den i vattenormens tecken. Ormens år 2013 är nämligen vattenormens.

Välkommen Ormens år! Gott nytt. Xīn nián kuài lè. 新年快乐.