Ett prestigeur – Crash från Cartier

Den nya kollektionen klockor i serien Chrash från Cartier presenteras under SIHH 2013. Det är ett riktigt ”jag vill ha”-objekt.

Ursprunget till den vackra klockans form är tragisk; en allvarlig bilolycka. En kund kom sedan till Cartier för att få den demolerade klockan reparerad. Dåvarande chefen för Cartier London, Jean-Jacques Cartier, blev så fascinerad av klockan som i olyckan fått lika surrealistiska former som en Dali-målning, att han ville återskapa den i ny version.

Med sin asymmetriska urtavla har Crash blivit ett samlarobjekt. Klockorna har bara tillverkats i små serier vid få tillfällen sedan den första såg dagens ljus 1967. En modern upplaga togs fram i 300 exemplar 1991 och 1993 gjordes en specialutgåva av Crash i platina för SIHH i Genève.

På årets upplaga av SIHH visades så fyra nya Crash-ur. De smyckade modellerna har utsökta armband, som drar lika mycket uppmärksamhet som urtavlan. Armband med droppar av rött eller vitt guld alternativt helt diamantbestrött armband i vitt eller rött guld finns att välja på i den mycket begränsade upplagan. Alla boetter är klädda med diamanter.

Vill du ha en egen Chrash-klocka får du skynda dig. Det tillverkas bara 267 st med guldarmband och inte mer än 67 stycken med diamantarmband. De finns bara att köpa i utvalda Cartier-butiker.