Nya Bentley Continental GT Speed Convertible – lika mycket sport som komfort

Världspremiärerna står som spön i backen just nu eftersom Auto Show i Detroit pågår för fullt. Höjdpunkterna hittills är utan tvekan Corvette Stingray, Audi RS 7 och Honda NSX. Även Bentley har presenterat sin världspremiär: Continental GT Speed Convertible. Premiären består mest i att man kapat taket på Continental GT-modellen och påstår att det är världens snabbaste fyrsits-cabriolet. Men sak samma, för Bentley Continental GT är i vilket fall som helst en helt makalös maskin som bjussar på lika delar sport och komfort.

De engelska lädersätena är pösigare än svenska semlor och motorn hetsar den flera ton tunga bilen till 100 km/h på 4,1 sekunder, med hjälp av 616 stressfläktade hästar. Nu skulle jag kunna skriva en massa om motor och växellåda men det känns faktiskt helt överflödigt. Siffror är egentligen helt ointressant när det gäller Continental GT, det som räknas är känslan. Att styra – eller att bara åka med – Bentleys flaggskepp ger gåshud. Cabrioleten hade som sagt världspremiär i Detroit så Lyx.se har inte haft möjlighet att provköra – däremot har jag kört den vanliga GT-modellen med tak. Det är inget annat än tekniskt trolleri att en så tung koloss har sån respons och väghållning. Visst är chassit mjukt, men det är långt ifrån svampigt. När det kommer till cabrioleten har Bentley så klart varit tvungna att förstärka karossen för att kunna kapa taket, men spela roll. Aldrig har en GT-badge på bakluckan varit mer rättvis och välförtjänt. Det här är verkligen en bil för toruing. För en bilsemester längs Rivieran är Continental GT helrätt. Det enda som är mer helrätt är en bilsemester längs Rivieran i en nedcabbad Continental GT Speed Convertible.