Njut av livet vid spisen. Installera en lyxvariant.

De bästa kockarna i världen är män, men de som oftast ställer sig vid spisen för att tillaga vardagsmaten till familjen är kvinnor. Oavsett vem i familjen som ställer sig vid spisen hemma är det alltid trevligt för den som tar sig an kvällens anrättning att göra så med trevliga redskap.

Jag känner själv att det är extra roligt att laga mat om jag får göra så med snygga, funktionella och bra verktyg och maskiner. Det är en fröjd att skära med nyslipade lyxknivar, att koka pasta i snygga kastruller, att vispa grädde med designvispen, att göra bullsmet i den starkaste bakmaskinen och att stoppa in plåtarna i den lyxigaste av ugnar. Helst ska matlagningsdelen av köket se ut som ett restaurangkök. Fast lite mysigare runt ikring så klart!

Jag har en förkärlek för rejäla spisar. Gasspisar är snyggast, men inte alltid mest praktiskt i ett privat hem. Åtminstone inte om man inte har gas in i huset. Med tanke på hur mycket tid som spenderas i köket varje vecka, månad ut och månad in, så borde vi investera mer i vårt eget kök. Har man väl bestämt sig för att förvandla sitt kök till ett eget restaurangkök, så återstår att börja välja alla detaljer, inklusive vilken spis du ska ha. Det är ju som kronan på verket. Det verkliga centrala mästerverket i det mest centrala rummet i ditt hem. Men när det gäller lyxiga spisar så har vi även här olika nivåer, allt från en enskild spis för 50 000 kronor upp till miljonbelopp.

Italienska Bertazzoni, med 130 år på nacken, har olika serier för spisar och inbyggnadsmaskiner. Inom detta märke skulle jag välja en inom Professional-serien där man har kombinerat ergonomi med rena linjer. X122 är som beteckningen indikerar 122 cm bred med hela 6 brännare, wokbrännare, elektrisk tepanyaki, stor ugn med både varmluft och grill samt ytterligare en ugn med varmluft. Ska jag välja spis av detta märke så blir det en i rostfritt stål, men man kan välja bland 8 andra färger.

En annan italienare, Officine Gullo, ser vi nya kök gjorda mestadels i 2 mm tjocka stålplattor, i deras “Perla” färg. Ytorna, många kanter, detaljer och finish görs i förkromad mässing och nickel. Mycket snyggt och en helt annan nivå än vad de flesta har i sina hemmakök. Detaljerna är ovanliga och exklusivt karaktäristiska. Varje spis är ett riktigt hantverksarbete.

Den tredje italienska leverantören att överväga är ILVE. Spisar från ILVE är vid det här laget faktiskt inte helt ovanliga i svenska hem. ILVE levererar spisar i många olika bredder, färger, stilar och kombinationer.

Vill du hålla dig till svenska produkter finnsAGAs spisar med traditionella design och beprövad kvalitet sedan generationer tillbaka. Deras värmelagrande spis kan fås i många olika färger, med två till fyra ugnar – stekugn, bakugn, sjudningsugn och extra värmeugn. AGA-spisen uppfanns av Gustaf Dalén som fick Nobelpriset i fysik 1912. AGA-spisen presenterades 1929 efter ett antal år av experiment.  Den har funnits och värmt upp många svenska hem sedan dess. Dalén är mest berömd för sin fyrbelysning och det är extra roligt att vi i mitt föräldrahem har en av de första AGA fyrarna på vår tomt. Kanske borde jag just därför ha en AGAspis mitt hem, för att gå på samma linje.

AGAs systerbolag Falcon tillverkar också kvalitetsspisar. Deras spis Continental har en kombinerad Induktions- och gashäll i mer modern design än hos sin syster.

Ska vi kliva upp ett snäpp kommer vi till Electrolux professionella spisar om inte går av för hackor. Deras Grand Cuisine linje är magisk och mångas våta dröm. Den är framtagen för de största kockarna i världen och finns redan installerade i köken hos flera Michelinkrogar. Får jag välja helt fritt faller nog valet på en Molteni. Med en sådan i köket kan man inte annat än inspireras till att laga gourmet mat varje dag i veckan. Men det innebär också att man får lägga upp en smärre förmögenhet på bordet för att realisera köksdrömmen.

Franska La Cornue Le Chateau är ett lyxigt och snyggt alternativ. Det här måste vara spisen som regerar över all världens spisar. Välj kombination helt och hållet själv. Du plockar ihop precis det du vill ha både funktionsmässigt och storleksmässigt. Välj dessutom färg på både ytterhölje och detaljer. Du kan kombinera allt du drömt om – gasspis, gasugn, elektrisk spis, elektrisk ugn, en snabbplatta och en platta med grillfunktion.

Har man väl börjat titta på dessa kökslösningar är det svårt att gå ner i kvalitet och design. Det gäller att drömma stort. Framtidens middagar och fester där alla hamnar i köket blir inte längre något att undvika. Vem vill inte umgås bredvid en av dessa skönheter?