Interiören hos Diplom-Is glassbar talar sitt tydliga språk

Ibland kan det vara svårt att se hur en konstnär, arkitekt eller designer har tänkt. Man ser helt enkelt inte samma sak som det som ursprungmakaren ser och man får svårt att förstå vad det är som vill förmedlas med skapelsen eller konstverket. Ibland kan det bero på att man inte förstår sig på den typen av konst eller att man inte är målgruppen för det som skapats. Du kan säkert känna igen dig i situationen att du någon gång själv gått in i ett hus, kontor eller butik där du ser att det är designat ut i fingerspetsarna men du förstår inte alls tanken bakom eller vad arkitekten vill förmedla.

Så är inte fallet i Norges favoritglasstillverkare Diplom-Is nya butik. I Akershus glassbar har man lyckats fullt ut enligt mitt tycke. Man behöver inte många sekunder för att förstå att det handlar om glass som ska uppskattas av stora som små i detta utrymme.

Norska arkitektbyrån Scenario Interior Architects tillsammans med reklam- och designbyrån FRANK™ får lov att ta åt sig äran för denna lyckade design. Vem skulle inte blir sugen på en glass när man kliver in i denna drömskapelse där Diplom-Is kända frontfigur Eskimonika står i centrum. Ett rum och form som skapar glädje och ett snabbt slick om munnen. Nu behövs bara rätt bakgrundsmusik och genomtänkta dofter för att fullända konceptet och skapa ultimat nivå på suget hos konsumenten.

Skaparna bakom konceptet baserar arkitekturen på maskoten Eskimonikas historia. Hennes liv började i Nordpolen där hon bodde med sin familj och vänner, men hon tyckte att allt omkring henne var färglöst och trist. Hon beklagade sig till sin bästa vän isbjörnen, som sa åt henne att borra ett hål i isen eftersom det var därifrån han fick allt det han behövde. Sagt och gjort, Eskimonika lånade en isborr från sin pappa och borrade ett hål i isen. Plötsligt dök alla smaker upp ur hålet i isen som i en explosion, och gav all is runtikring henne alla de olika smaker och färger hon någonsin kunde tänka sig.

För arkitektbyrån var det viktigt att interiör, grafik och inredning i glassbaren skulle reflektera Eskimonikas värld. Smakfärger som choklad, mango och pistage har stänkts upp på väggar och tak som en fontän där alla barn måste hjälpa Eskimonika att äta upp alla glass innan den hinner smälta och rinna ner för väggarna.

Du kan ju tänka dig vilken lyx det här är för barn. Lyckan är total.