Lego Architecture. Byggsatser från världens alla hörn.

Om man ska tro den berömde arkitekten Philip Johnson så är arkitektur “konsten att slösa utrymme”. Må så vara, men det är också konsten att liva upp en tråkig gatubild, eller konsten att skapa ett trist förortsområde i betong. Det finns få människor i denna värld som har den makt arkitekter har när det kommer till att kommunicera med och inspirera människor, att lyfta eller sänka geografiska platser, att skapa känslor av framåtskridande eller tillbakablickande konservatism med hjälp av sin design.

Som Stockholmsbo är det lätt att längta bort till andra platser där arkitekterna tillåts ta ut svängarna istället för att anpassa sig efter ett bakåtsträvande skönhetsråd. Om man inte vill ta sig ända till New York eller Dubai så räcker det med att ta tåget till Malmö för att inse värdet av mod i stadsplanering och nybyggnationer. Där vi gömmer våra höga hus i Kista bygger de högt, vågat och visionärt på ett sätt som inte lär ske här på hundra år.

Som småbarnsförälder så är det högst sällsynt att jag kommer iväg på några storstadssemestrar nuförtiden. Tur då att Lego genom sin produktlinje Architecture möjliggör för mig att ta in en del av världen i mitt vardagsrum genom att producera byggsatser av några av världens mest inspirerande byggnader: Vita huset, Burj Khalifa eller operahuset i Sydney. För dig som tycker att dessa känns futtiga så hade du istället köpa den 190 centimeter hög modell av Turning Torso som såldes till förmån för BRIS. 60000 kronor blev slutnotan. Med tanke på de problem jag har med att hålla ungarna borta från min Empire State Building så kommer jag inte bjuda emot.

Sorry, the comment form is closed at this time.