Designa ditt drömbord. Följ din egen stil & vision.

Jag letade länge och väl efter det där perfekta matbordet som jag i mitt huvud såg framför mig. Jag ville ha svarvade ben i kraftigaste Barockstil och bastant kvadratisk skiva att duka på med favoritporslinet.

Detta var dock lättare sagt en gjort att hitta mitt bord och framförallt mina ben. Jag letade på auktioner, i webbutiker och fysiska butiker på stan, men det var alltid något fel – för taniga ben, för liten bordskiva, inte rätt form och så vidare. En av de viktigaste detaljerna var ju också att bordet skulle vara exakt kvadratiskt. Till slut tröttnade jag och började söka efter någon som kunde göra exakt de bordsben jag vill ha till mitt köksbord. Jag ritade och laddade ner foton som jag sedan skrev ihop en liten beskrivning efter. Det blev en blandning av det jag sett tidigare.

Mycket trevliga och hjälpsamma Paul på Svarvkompaniet blev min första räddning. Han hjälpte mig att ta sig an mina tankar och omsätta dem till fyra välsvarvade ben. Det här var också en mycket rolig process. Både kreativ och fruktful. Jag trodde att jag hade satt det på första omgången för att jag så klart såg benen i mina tankar, men vis av erfarenhet sa Paul redan från början att det är bra att göra en modell så att man förstår varandra rätt. Som sagt, han hade rätt. Så skönt när hantverkare och konstnärer visar prov på att det verkligen kan sin sak och man känner att man kan lita på deras kunskaper och färdigheter. Efter tre stycken modeller, som vi (läs Paul) en efter en förfinade och framför allt ökade i omfång, hade jag nu mina ben.

Varje gång jag var ute hos Paul i hans verkstad höll han samtidigt på med perukhållare åt perukerna som används på en av vår huvudstads största och pampigaste scener. Jätte roligt att se och jag vet att jag tänkte när jag åkte därifrån att det vore så roligt att få arbeta med händerna så kreativt och givande som han gör.

Jag kallar stilen på mina ben modern Barock. De har den tidstypiska bulliga kulan upptill, men utan det andra krisidullet. Kulan är dryga 14 centimeter i diameter. Nu kvarstod bara att bygga ramen till bordet och dessutom bestämma material till bordsskivan. Jag var inne på att bordet skulle vara helt i kraftigt trä, men efter diskussion och kompromiss med min man landade vi i att vi kör på betongskiva. 140 x 140 centimeter, och 4 centimeter tjock, vilket kräver sin bas. Då tar man hjälp av en duktig möbelsnickare alternativt den bästa hantverkaren man känner, i vårt fall Ludde Friberg, som också kom med goda råd och tips. Han omsatte mina önskningar till ett färdigt bord.

Nu står det färdiga bordet i vårt kök. Det blev inte ens speciellt dyrt. Relativt sett. Men tungt är det! Närmare bestämt över 160 kg. Kökssoffan får vara kvar som en skön kontrast. Frågan är om mina Sjuanstolar från Arne Jacobsen blir så bra till, men det får tiden utvisa. Vi provar ett tag och känner oss för. Tänder en brasa i kökets öppna spis och njuter av att ställa ner en varm kopp te på mitt nya bord. Man ska aldrig hasta in i att inreda sitt hem, utan låt tankarna smälta ett tag så formar det sig och kommer naturligt. Plötsligt står man där en dag på stora gatan utanför ett butiksfönster och bara ser den där fåtöljen eller lampan man har haft i tankarna. Den blir perfekt!

På tal om barock, så läste jag i ett nyhetsbrev från Stockholmsmässan att Antikmässans tema för nästa utställning den 14-17 februari 2013 är ”En upptäcktsresa i tid och rum”.  Temautställningen skapas av trendspanaren Paula Malm, som vill se antikviteter som ett samspel mellan gårdagens och dagens trender.

Det är precis så jag har tänkt i mitt eget hem. Jag blandar antikviteter och ärvda klenoder med moderna möbler, dekorationer och egenpåhittade skapelser. Alla dessa olika stilar, former och epoker gifter sig oftast samman på ett roligt och spännande sätt.

Paula Malm skriver också: – Ett härligt tema! Det fantastiska med antikviteter är ju de olika tidsepokerna och hur de samspelar med varandra. Många undrar hur trender och antikviteter går ihop, men för mig hänger de tydligt samman. Det där lilla barockbenet var ju en gång en trend, som blev ett mode, som blev något vi vurmar för i dag.

Tror bestämt att Antikmässan får sig ett besök av mig och någon av mina väninnor även i år.

I motsats till min så kallade moderna Barock har jag en väninna som letar efter ett Louis XV matsalsbord, men de hon funnit hittills har varit för små. Du ser – det är alltid något som inte är helt rätt och vill man inte kompromissa så får man leta vidare alternativt låta bygga ett själv. I detta fall är det alltså ett bord i en slags fransk Rokokostil från 1700-talet. De Bournais i Frankrike har ett rektangulärt bord som faller min väninna i smaken, men då blir det ett omfattande jobb att importera bordet. För att inte tala om hur lång tid det tar innan det specialbeställda bordet står på plats i hennes matsal.

De flesta färdiga bord vi finner kommer med största sannolikhet att vara för små för min väninnas stora matsal vilket leder oss till alternativet att låta bygga ett. Eftersom hon vill ha detaljerna på bordet förgyllda kan vi till exempel vända oss till Stockholms Förgyllning på Sibyllegatan. Det kommer att blir precis så stort som hon vill ha det och se ut precis så som hon ser det i sina tankar. Helt fulländat.

Oavsett vilket väg du väljer – att köpa en antik ”one-of-a-kind” klenod eller låta specialtillverka din unika möbel – vilken tillfredsställelse det är när man får njuta av den varje gång man kliver in sitt rum. Det känns lyxigt, det kan jag intyga.

Sorry, the comment form is closed at this time.