Josef Frank hyllas då Svenskt Tenn firar 90 år

Sedan 1924 har svenskar och Stockholms besökare kunnat ta del av svensk möbelformgivning av högsta klass genom butiken på Strandvägen. Svenska inredningsföretaget Svenskt Tenn firar sitt 90-årsjubileum med en rad utställningar och events under året. Lyx.se fick en liten pratstund med en av de duktiga inredningsarkitekterna hos Svenskt Tenn, Martin Edvardsson, kring den pågående utställningen.

Just nu pågår en utställning i butikens yttre galleri där Österrikaren och möbeldesignern Josef Frank hyllas för sitt livsverk. Flera av hans möbler, som först designades under 30- och 40- och 50-talen, har återigen tagits i produktion och in i dagens sortiment för oss att njuta av.

Åtta stycken möbelpjäser av Josef Frank lanseras, varav några tillverkas för första gången. Samtidigt har en bok släppts om honom, skriven av en av Sveriges främsta kännare av Josef Franks omfattande arbete – Kristina Wängberg-Eriksson och Jan Christer Eriksson.

Bok_Josef Frank_2014

Under hans livstid svarade för omkring 1800 möbelpjäser, 160 tygmönster och ett hundratal lampor.

Det spelar ingen roll om man blandar möbelstilar, färger och mönster. Saker som man tycker om kommer ändå at smälta samman till en lugn enhet. – Josef Frank

Lyx.se erfar att Martin Edvarsson med stolthet presenterar möblerna och uppsättningen i pågående utställning hos Svenskt Tenn på Strandvägen. Han berättar att det är spännande att mixa Josef Franks möbeldesign och tyger med dagens färger och inredningsaccessoarer. Med fingertoppskänsla har han kombinerat de återlanserade Frank-möblerna med de färger och former som gäller för hösten. Nya enfärgade mattor i mjuk och lugn design matchas till formstarka möbler, färgglada kuddar och modern fotokonst.

Soffbord_Josef Frank_Svenskt Tenn_2014

Vår favoritmöbel bland de nya i utställningen hos Svenskt Tenn är bordet med mässingsunderrede och skiva av grön kolmårdsmarmor eller italiensk porfyr. Finns i flera storlekar – ett rektangulärt som passar som soffbord och ett mindre fyrkantigt som sidobord eller lampbord på varsin sida om soffan. Lätt att placera och flytta runt i rummet.

Josef Frank

Karmstol i hästskoform som tagits upp i produktion igen. Mellan åren 1942–46 bodde och arbetade Josef Frank på Manhattan i New York. Han tyckte att stadsplanen var intressant i sin förenkling och ritade mönstret Manhattan, som visar öns karta.

Utställningen hos Svenskt Tenn pågår mellan den 23 augusti till den 27 september.