Vinterguide till Dubai

Dubai är inte vad det en gång varit. Efter att bubblan sprack 2008 så har både priser och löner sjunkit avsevärt. Och även om lyxen övertar synen vart man än tittar och staden ser ut som en futuristisk metropolis där arkitekter har fått sina fantasier att flöda, finns det guldkorn som inte kostar mer än ett vanligt plånbok tillåter.

Många har förutfattade meningar om att Dubai är en av de själlösa plastiga storstäder som inte har något att erbjuda. Dock har en särskild kultur och känsla vuxit fram de senaste åren, inte minst genom de 41 miljoner människor som passerar DXB – Dubais flygplats varje år.

Den bästa tiden på året att besöka Dubai är mellan oktober och maj då temperaturen stiger ner till behagliga nivåer och vattnet påminner om medelhavet under sommarmånaderna. Särskilt bra tid är just november-mars eftersom både vädret och den 3 månader långa(!) shoppingfestivalen erbjuder otroligt mycket för hela familjen såsom den enskilda resenären eller ett par vänner som vill unna sig både bad och shopping. En av de intressanta events är Dubai Film festival som äger rum 9-16 december i Madinat Jumeirah som i sig är mycket värd att besöka. Som en liten Venedig i 1001 natt stil. Både sjustjärniga Burj Al Arab och äventyrsbadet Wild Wadi ligger i närheten.

Till Dubai flyger man enklast med Norwegian men har man möjlighet så rekommenderar vi varmt Qatar Airways där man får oerhört mycket mer för flygbiljetten. Det är nästan värt att boka enklare hotell då man ändå stannar väldigt lite på hotellet, och unna sig en trevligare flygresa. Sist våra vänner besökte Dubai, bodde de på lyxiga The Adress, som ligger mitt emot världens högsta byggnad, Burj Khalifa. I receptionen checkade de in bredvid ingen mindre än Helena Christensen. Men man behöver inte bo så flott om man inte vill och ett bra och riktigt prisvärt område är Bur Dubai eller alla hotell som ligger längs stora vägen som heter Sheik Zaid Road och kan enklast bokas via Hotels.com.

I Dubai finns det mycket att göra hela tiden. Visserligen kan det vara kul att hänga i området kring världens högsta byggnad eller se arabiska barn lära sig åka skidor på skidbacken i Mall of the Emirates. Vi anser dock att man borde besöka en av de många konstgallerior som öppnat i staden eller den fantastiskt fina Safa Park som erbjuder lugn eftermiddag för alla sinnen. I Jumeirah Beach Residence kan man bada i ett långgrunt vatten eller bara slappa i det finkorniga sanden på förmiddagen och shoppa loss i en  skön outlet som säljer ansedda märken som Brunello Cucinelli och Isaia Napoli för nästan en tredjedel av originalpriset på eftermiddagen. På kvällen kan man lyxa till med en middag på Westin hotell och vill man spara pengar och ändå äta gott så kan vi rekommendera BurgerFuel med stadens bästa lyxburgare i särklas. Promenadstråket är en av de finaste i Dubai och näst intill gågatan brukar oftast defilera de senaste modeller av Maseratis, Lamborghinis, Ferraris med mera. I andra änden av staden, mot Sharjah finns det en annan ”open beach” där man kan blanda bad på dagen och moské– och museibesök på kvällen. Taxin kostar väldigt lite och vill man inte åka taxi så köper man en påfyllningsbiljett som fungerar både i Dubai metro och på alla bussar. Det kan vara värt att nämna att första delen i bussen, precis som första vagnen i tunnelbanan är avsedda för damer som åker själva och inte vill trängas med männen. Vill man dock som kvinna sitta i en utav de andra vagnarna med den andra könen så får man absolut göra det.

Andra ställen värda ett besök är Ibn Batutta Mall med handmålade tak och shoppingområden inredda i den berömda resenärens spår, Dubai Festival City där Ikea håller hus samt  Deira City Center. Här kan man fika och shoppa i en betydligt lugnare tempo och äta shawarma, den lokala snabbmaten och dricka traditionell kaffe som heter qahwa, innan man ger sig vidare till en av stadens flera souker.