Burj Al Arab_ Jumeirah - Exterior

Dubai – en skönhet eller ett odjur?

Dubai är en stad som erbjuder det mesta när det kommer till överväldigande arkitektur. Om staden är en skönhet eller ett odjur ur den arkitektoniska aspekten råder det säkert delade meningar om, men att det finns möjlighet att uppleva lyx och överdåd av sällan skådat slag i Dubai kan vi nog vara eniga om.

Shoppingen är på många sätt i en klass för sig och ingen annanstans duggar lyxhotellen så tätt som just i Dubai. Vill du vältra dig i överdåd under en vistelse här finns det närmare 400 hotell i Dubai som alla överträffar varandra i storhet, uppfinningsrikedom och lyx.

På den konstgjorda ögruppen Palm Jumirah, kan du t.ex. bo på Atlantis The Palm Hotel & Resort. Vill du slå på riktigt stort – välj en undervatten Super Suite  med akvariefönster från golv till tak och med utsikt över Ambassador Lagoon. Du blir garanterat trollbunden av ruinerna som hämtat inspiration från den förlorade, mytomspunna staden Atlantis och de tusentals fiskar som utgör utsikten. Pris? Från 55 000 kr/natten.

Jumeirah är en kedja med enbart lyxhotell. De har fem i Dubai, däribland världens enda, påstådda, 7-stjärniga hotell: Burj Al Arab. Hotellets distinkt segelformade siluett är mer än bara ett enastående landmärke, det är en symbol för det moderna Dubai. Hotellet, som upprepade gånger framröstat som världens lyxigaste hotell, reser sig 321 meter upp ur viken, men det är först i foajén du faktiskt förstår hur högt det är – där är det 180 m till tak.

Burj Al Arab bjuder på det som anses vara världens främsta lyx; bl.a. transfer till hotellet i privat Rolls Royce med chaufför eller helikopter, diskret incheckning och privat mottagning på varje våning samt personliga butlers. Här kan du inte komma oanmäld (utan att ha förbokat tillåts är du inte ens att gå ut på den bro som leder till ön hotellet är byggt på). Av hotellets sex restaurangerna är fiskerestaurangen Al Mahara, belägen under vatten, den mest spektakulära. Elle ska vi säga transporten dit – du får åka ubåt!

Jumeirah Emirates Towers är en av de mer fantastiska arkitektoniska höjdpunkter i Dubais siluett. Det är ett populärt hotell som sätter guldkant på din vistelse i Dubai – och förutom den spektakulära utsikten har du också möjlighet att få en glimt av en och annan kändis på hotellet. Hungrig? Här finns 16 inrättningar med allt från snacks till exklusiva middagar att välja på. Missa inte en cocktail i Vu’s Bar på  51:a våningen (312 m upp).

Jumeirah Beach Hotel är också ett viktigt inslag i Dubais siluett. Det 5-stjärniga hotellet har en frapperande vågliknande design och ett bra alternativ för dig som vill njuta förstklassigt av din vistelse.  Ett lämpligt val för familjer, då det finns ett stort utbud av fritidsaktiviteter att välja mellan, t.ex. ett dykcenter, fem pooler, Sinbads Kids Club, The Hub för tonåringar och kostnadsfri, obegränsad tillgång till Wild Wadi Water Park.

Jumeirah Zabeel Saray är inspirerat av de kejserliga palatsen från den ottomanska eran och är ett fem-stjärnigt lyxhotell som gör absolut allt i suverän stil. Det ligger exklusivt på den västra månskäran av ikoniska Palm Jumeirah. Hotellet har 379 rum, 26 påkostade sviter och 38 kungliga residens som alla erbjuder fantastisk havsutsikt. Här är varje ögonblick en njutning och det lätt att förlora sig i infinitypoolen med utsikt över Persiska viken.

Det 5-stjärniga Kempinski Hotel Mall ligger i direkt anslutning till till SkiDubai och Mall of the Emirates. Här bor du i lyxiga rum med kristallkronor. Hotellet har bl.a. 6 restauranger, en gammaldags cigarrbar och ett ayurvediskt spa.

Shangri-La Hotel har ett utmärkt läge på Sheikh Zayed Road mellan gamla och nya Dubai.  Redan vid ankomsten skänker hotellet en känsla av elegans och du får en härlig utsikt över Burj Khalifa från de högre våningarna

Väljer du det relativt nya hotellet The Adress Downtown Dubai bor du också granne med världens högsta torn, Burj Khalifa och världens största fontän, fantastiska Dubai Fountain. Hotellet flankeras också av The Dubai Mall, världens största shopping-och nöjescentrum. Det ligger mindre än 15 minuter från Dubais internationella flygplats och nära flera av Dubais sevärdheter.

Vill du slå på riktigt stort är kanske den 14:e våningen på Raffles är det du ska boka, som enligt nyhetssajten Arabian Business nyligen öppnades för bokningar. Det är troligen Dubais absolut lyxigaste hotellrum – och den 2 000 m2 sviten kostar 181 500 kr per natt! Men då ingår en butler, privat hiss och doft efter eget tycke samt en biograf, ett spa och tre kök. Den superlyxiga hotellvåningen tillhörde tidigare hotellets ägare, Sheikh Manna Al Maktoums, som hade den som sitt privata residens.

Högst och störst i världen
Storartat är ett ord som beskriver det mesta här – självklart hittar du därför mycket av det som sägs vara både störst och högst i världen här. Världens tre högsta hotell finns förstås redan i staden, Rose Tower på 333 m, Burj Al Arab, känt som ”seglet vid havet”, på 321 m och Jumeirah Emirates Towers på 309 m. Inom överskådlig tid kommer Dubai att ha hela 30 skyskrapor som är över 300 m höga! Här finns också u har världens högst belägna restaurang: At.Mosphere på våning 122 i världens högsta byggnad, Burj Khalifa som är 828 meter hög. Ryktet säger att man måste spendera minst 900kr (450 dirham) per person om du bokar ett bord. Det kan nog utsikten och upplevelsen vara värd.

Spektakulärt att se är den berömda konstgjorda ön Palm Jumeirah. I Persiska viken finns även andra byggnationer – ”The World” som är en stor mängd öar i form av världen. Ögruppen sägs vara världens största byggprojekt och är tänkt att locka de allra mest berömda och förmögna. Många kändisar sägs också vara spekulanter på en liten ö i ”världen”. Enda sättet att besöka ”The world”, är att plocka fram den extra tjocka plånboken och bli ägare till en liten del av ”världen”. Vi andra dödliga får nöja oss med ett besök på Palm Jumeirah.

 

Men Dubai är inte bara sand, hav och fantastiska byggnadsverk. Det är också de många gröna och väldesignade golfbanornas stad. Här och i landets närhet finns ett antal banor av absolut världsklass, några till och med belysta kvällstid. Besök också Mall of The Emirates, Dubais näst största shopping center. Förutom lyxshopping erbjuds också skidåkning i den världsberömda inomhusbacken.

Det finns fler enorma köpcenter och shopping är en given del av Dubai upplevelsen. Dubai Mall öppnade i oktober 2008 och sägs vara världens tredje största shopping centrum. Missa inte deras akvarium (ett av världens största) och inomhus hockeyrink. Andra stora bra shopping centrum är Ibn Battuta Mall, Burjuman och Wafi.

Sol, bad och ökensafari är andra självklara begivenheter när du är här liksom ett besök i den gamla delen av Dubai eller, när du ledsnat på de stora shoppingcentren, ett besök på någon av Dubais marknader – suokerna! Ja, om staden Dubai är en skönhet eller ett odjur, det får du själv avgöra. Att det är en speciell stad, det tror jag i alla fall att vi kan vara överens om.