Emirates flight EK158 till Dubai

Första klass är en reseklass på vissa flygbolag, avsedd att vara lyxigare än business class, premium economy och ekonomiklass. Första klass hänvisar ofta till ett begränsat antal (sällan mer än 20) säten eller kabiner mot fören av flygplanet, som har mer utrymme, komfort, service och integritet. I allmänhet är första klass även den högsta klassen, även om vissa flygbolag har infört nya klasser ovanför denna. Propellerplan hade ofta första klass i baksidan, långt bort från den bullrande propellern. Emirates blir, i och med flight EK158 till Dubai, enda flygbolag att trafikera Stockholm med en ordentlig förstaklassprodukt.  

2010 tog det Dubai-baserade flygbolaget Emirates steget in på den skandinaviska marknaden med en linje till Köpenhamn, 2013 lades Stockholm till tabellen. I september 2014 var det dags för Oslo. Linjen trafikeras med en Boeing 777 300-ER. Ombord finns tre klasser – första klass med privata sviter (8 platser), business class (42 platser) samt ekonomiklass (216 platser). Vi har tidigare även skrivit om Air France & Qatar Airways.

Emirates 777-300ER

Servicen – the Emirates experience

Limousinen hämtar upp mig utanför min adress. Resan går smidigt & ljudlöst genom Stockholms norra utkanter och chauffören erbjuder mig ett glas champagne. Efter att ha läppjat på drycken en stund slumrar jag till och vaknar precis upp då bilen svänger in utanför terminal 5, exakt 52 steg från First Class-incheckningen. Innan boarding tillbringar jag en halvtimme i Emirates Lounge. Loungen ligger i F-piren i terminal 5, i non-Schengen området till höger direkt efter rulltrappan från passkontrollen. Det jag uppskattar är att denna lounge ligger efter passkontrollen, vilket gör att ytterligare ett stressmoment eliminerats i resandet.

Boarding

Jag kliver ombord i First Class på Emirates Flight EK158, från Stockholm Arlanda till Dubai. Emirates erbjuder de numera prisbelönta avdelningarna First Class och Business Class för sina flygningar till Dubai. Efter ombordstigning finner jag min plats snabbt och smidigt, direkt till vänster. Man börjar onekligen skönja ett perfekt mönster för hela upplevelsen. För detta är verkligen en upplevelse. 

Emirates 777-300ER

Komforten

Inflight Service, eller ‘Enhancing the travel experience ‘, som det även heter, är förutsättningen för att långflygandet skall bli så bekvämt som möjligt. På Emirates erbjuder man: din egna privata och rymliga suite, en fullt utdragbar & flexibel säng med tillhörande täcke, delikata och snygga måltider, tillgång till lyxiga lounger och spabehandlingar samt exklusiv och uppmärksam service.

coffret-philippe-starck

The Emirates dining experience

Att äta bra är en viktig del av Emirates reseupplevelse. Som resenär i First Class kan man vara säker på att personalen är engagerad vid planering, förberedelse och servering av både mat och dryck. I First Class kan man som resenär välja fritt ur ett komplett utbud av cocktails, champagne och årgångsviner. Med en interntelefon kan man dessutom kalla på kabinpersonalen när som helst under flighten, då hunger eller törst pockar på uppmärksamhet. Något som jag uppskattar är att allt serveras på riktigt porslin och i kristallglas, samt att borden dukas med fint linne av högsta kvalitet, för den ultimata känslan.

Olika typer av vinglas LYX

Drycken

Som sommelier är jag givetvis intresserad av hur Emirates inflight service fungerar. Jag minns med glädje många flighter med Air Dolomiti på väg till Vinitaly i Veron. Bolaget vann pris för Europas bästa inflight service under ett antal år och även Emirates First Class vill givetvis spela i denna liga. Vad erbjuds då resenären under flighten? Här följer några av godbitarna: 2004 Dom Pérignon , bara namnet gör att de flesta av oss spricker upp i ett njutningsfullt leende. En bra cuvée préstige som det anstår First Class. 1998 Pontet Canet, en av kometerna i Bordeaux, som kanske, med tanke på slottets utveckling i händerna på Alfred Tesseron, borde uppgraderas till premier cru! 1976 Graham’s Single Vintage Tawny Port, en mogen och vackert utveklad tawny port från en av de mest klassisk firmorna i Douro, vilken gör att ostbitarna avrundar måltiden ombord på ett elegant sätt.  Här kan du se vinlistan på flight EK158 från Stockholm till Dubai.

 First class

Vilka andra bolag erbjuder first class-service? Air Algérie – Rouge Première, Air France – La Première, Air Seychelles – Pearl Class, All Nippon Airways – First Square, American Airlines – Flagship Suites & American Flagship Suites, British Airways – First, Garuda Indonesia – First Class, Etihad Airways – First Class Apartment & First Class Suite, Japan Airlines – First Class, Korean Air – Kosmo Suite, Kosmo Sleeper, Lufthansa – First Class, Malaysia Airlines – First Class, Qantas – First Suites, Singapore Airlines – Suites &  First Class, Swiss International Airlines – SWISS First, Thai Airways – Royal First, Transaero Airlines – Imperial Class

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.