Categories
Flygplan Resor

Qatar Airways först ut med lyxplanet Dreamliner från Arlanda

I början av augusti (2013) inledde Qatar Airways flygningar med Boeing 787 Dreamliner till och från Stockholm Arlanda Airport. I samband med den första flighten blev flygbolaget först med att erbjuda dagliga flygningar med nästa generations flygplan till och från Sverige.

Första flygningen med en Boeing 787 Dreamliner skedde redan 2009, men flygplanet har i kommersiellt syfte flugit passagerare sedan 2011 då All Nippon Airways var först ut. Sedan dess har en hel del av världens flygbolag köpt in de lyxiga flygplanen, bland annat Ethiopian Airlines, Air India, United Airlines och som första skandinaviska bolag även Norwegian.

Dreamliner_Rear_Qatar_Arlanda

Nu är det alltså tur för det femstjärniga flygbolaget (enligt Skytrax) Qatar Airways. Lyx.se hade förmånen att kliva ombord på ett av Qatars Dreamliners när den befann sig på Arlanda häromdagen. Oavsett vart du ska i världen kan jag intyga att det känns alltid speciellt att få passera Arlandas säkerhetsystem som VIP-gäst och därefter få kliva ombord på en Dreamliner.

Rosor_Business Class_Qatar_Arlanda

Innan vi går in på detaljer om Qatars version av Dreamliner kan jag säga att det andas lyx och komfort till den grad det är möjligt på ett kommersiellt flygplan av den här storleken och antal passagerare.

Gate F59_Qatar_Arlanda

Utifrån ser faktiskt Dreamliner ut som vilket flygplan som helst, men när man kommer in upptäcker snabbt skillnaderna. Här skulle en långflygning i Business Class kännas betydligt skönare – det märks omgående.

Business Class_Dreamliner_Qatar_Arlanda

Dreamlinern beskrivs som världens modernaste flygplan och är tillverkad i kompositmaterial. Materialet är både starkare och lättare än metall och ska vara 20 % mer bränsleeffektiv än något annat jämförbart plan. Dessutom blir flygplanet tystare vilket är skönt för både passagerare, miljön och omgivningen.

Vingen_Dreamliner_Qatar_Arlanda

Dreamlinern drabbades av tekniska problem tidigare i år, då batterierna inne i planet orsakade mindre bränder, vilket gjorde att samtliga dessa flygplan belades med flygförbud under en period. Nu ska alltså detta vara löst och sedan i april i år flyger Dreamliners åter i våra luftrum.

Som passagerare på en Dreamliner kan du njuta av mer rymd i kabinen, bättre luft, skönare säten, men benutrymme, mjukare belysning, rymligare toaletter, bättre utsikt genom de relativt stora fönstren och ofta kortare flygtid.

Farnborough Air Show

 

Maträtterna har tagits fram med hjälp av fyra världskända stjärnkockar – Nobu, Tom Aikens, Chef Ramzi och Vineet Bhatia –  och vinutbudet ombord har fått mycket uppskattning av passagerarna. Say no more!

Mat_Dreamliner_Qatar

 

Vid ombordstigning användes ett behagligt rosablått neonljus för att skapa en avslappnande stämning – personalen kan ställ in ett flertal ljussättningar för att ändra känslan i kabinen för passagerarna beroende på tid på dag, sysselsättning ombord osv.

Changing lighting_Dreamliner_Qatar_Arlanda

I necessären man få i Business Class var det hudvårdsprodukter från italienska lyxmärket Salvatore Ferragamo.

Necessär_Salvatore Ferragamo_Qatar_Arlanda

Qatar Airways Dreamliner har 254 skräddarsydda säten, 22 stycken i Business Class och 232 stycken i Economy Class, och kabinernas inredning är specialdesignad i både Business Class och Economy Class.  All personal är klädd i Qatar Airways vinröda uniform och samtliga ombord på detta plan var mycket vänliga, kunniga och pratade mycket bra engelska – något som flygbolaget är väldigt måna om.

Stewardesses_Qatar_Dreamliner_Arlanda

Qatars Dreamliner är världens första helt uppkopplade Dreamliners med trådlöst internet och SMS-funktion så att passagerare att hålla kontakten med affärspartners, kollegor och vänner på marken under hela resan. Detta gäller både i Business Class och Economy Class

Farnborough Air Show

– Våra skandinaviska rutter är mycket viktiga för oss och jag är mycket glad att vår Dreamliner nu är verksam på Stockholm, då detta erbjuder våra passagerare en oslagbar servicenivå och bekvämlighet till och från den svenska huvudstaden. Qatar Airways Dreamliner är ett mycket bra flygplan som erbjuder några av de mest innovativa och bekväma inredningarna i branschen. Med introduktionen av detta flygplan har vi återigen bekräftat att vi gör allt vi kan för att våra kunder ska bli väl omhändertagna under hela resan, från bokningen till att de landar på sin slutdestination, säger Akbar Al Baker, CEO för Qatar Airways.

Väl placerad längst fram i Business Class, på stolsnummer 1a, testar jag platsens bekvämligheter med hjälp av fjärrkontroll och panel med diverse knappar. På kontrollpanelen finns en mängd olika knappar att trycka på för önskad stolsposition. Jag trycker raskt på liggläge och den elektroniska mekanismen i stolen lägger mig i fullt horisontellt läge. Mina 180 cm får bra plats och benen sträcks ut utan problem. Knapparna tillåter 14 stolspositioner.

Det är inte så svårt att flyga långt om man har möjlighet att köpa denna flygstolsbiljett. Förutom fjärris till din egen flatscreen-TV har du även eget USB-uttag och eluttag för t ex datorn vid varje säte.

Screen and remote_Dreamliner_Qatar_Arlanda

Lyx.se pratar en stund med Qatar Airways svenska representanter, bland annat Sales Manager Pernilla Tillas, om flygbolagets profil och förmåner. Pernilla poängterar att flygbolaget är en av få 5-stjärniga flygbolag men att priserna i jämförelse inte alltid är högre. Hon menar att deras biljettpriser i Business Class ligger på samma nivå eller till och med lägre på flertalet flygningar jämfört med likvärdiga flygbolagsrouter. Värt att kolla upp med andra ord. Och vem vill inte flyga i Business Class via ett femstjärnigt flygbolag där du blir extra omhändertagen under din flygtur.

Motor_Dreamliner_Qatar_Arlanda

Har du inte haft möjlighet att flyga med nästa generations flygplan blir det nu alltså mer tillgängligt för oss svenskar i och med Qatars nya flygrouter till Stockholm. Från och med början på september börjar flygbolaget även att flyga med Dreamlinern från Oslo och Köpenhamn.

Arlanda Terminal 5

 

One reply on “Qatar Airways först ut med lyxplanet Dreamliner från Arlanda”

[…] 2010 tog det Dubai-baserade flygbolaget Emirates steget in på den skandinaviska marknaden med en linje till Köpenhamn, 2013 lades Stockholm till tabellen. I september 2014 var det dags för Oslo. Linjen trafikeras med en Boeing 777 300-ER. Ombord finns tre klasser – första klass med privata sviter (8 platser), business class (42 platser) samt ekonomiklass (216 platser). Vi har tidigare även skrivit om Air France & Qatar Airways. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *