Välj en adventskalender som ger mer

Snart är det jul! Igen. Som förälder är det lätt att älska julen lite extra. Inte bara får man njuta av att umgås med vänner och äta en hel del god mat utan man får också uppleva julen genom sina barns ögon. Deras förväntan och glädje. Det är roligt att få göra de där sakerna som man själv gjorde som barn, men också hitta på nya traditioner. Små egna händelser både före och under jul. Någon maträtt som bara ni gör varje jul. Eller en sång som ni sjunger vid julfirandet, en som kanske påminner om julen lika mycket som ”Den blomstertid nu kommer” påminner om skolavslutningen. Något som känns självklart, och relativt enkelt, är att ha en adventskalender. Snart är vi ju som sagt där – nedräkningen under de 24 förväntansfulla dagarna fram till jul. Det finns en hel del att välja mellan ute i handeln, men varför inte passa på att både gotta sig själv och samtidigt skänka både en tanke och ett bidrag till andra barn som behöver en stöttande hand eller en peng.

Nordiska museet har tagit fram en egen adventskalender för barn. Adventskalender är illustrerad exklusivt för museet av den svenska prisbelönta barnboksillustratören Gunna Grähs och, här kommer det bästa – 10 procent av intäkterna från försäljningen av adventskalendern går till Barncancerfonden. Den ska jag köpa till mina barn som komplement till deras andra traditionella. Kalendern går att köpa i Nordiska Museets vackra Museibutik som ligger på södra kortsidan i stora, där man även kan finna andra moderna och klassiska svenska produkter.

UNICEF ger också ut en kalender. Här får du räkna ner dagarna fram till julafton med nya julmonster i varje lucka. Illustrerad av barnboksillustratören Kenneth Andersson.

En tredje fin julkalender som finns att överraska ditt barn med är den söta girlangen från danska designmärket Maileg. En girlang med 24 individuella små påsar, strumpor och kuvert i tyg att stoppa små paket i. Något att återanvända från år till år, som man således kan åldersanpassa och som i sig blir en tradition att plocka fram varje år. I en av de hängande påsarna kan du skriva en lapp ”Idag ska vi hjälpa till att ge en julklapp till ett barn i Ukraina som aldrig har fått en enda julklapp i sitt liv” och så ger man ett bidrag på Barnens Hopp.org. Alltid bra att göra sina barn uppmärksamma på hur bra det faktiskt har det.

Många av våra skatter vill säkert även följa årets julkalender på TV. Mysiga spännande stunder på morgonen medan solen håller på att ta sig upp. 2012 handlar det om ”Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst”. En ny familj kommer till slottet på Greveholm, men spökena Jean och Staffan bor fortfarande kvar.

För mamma och pappa finns det kalendrar med lyxig kvalitetschoklad i. Den bästa måste ju vara den som vår egen svenska chokladfabrik gör – Chokladfabrikens adventskalender. Deras barnkalender är illustrerad av Ingela P Arrhenius och innehåller 42 % mjölkchoklad som är Rainforrest Alliance märkt och från Felchlin. De har även en kalender med mörk 70 % choklad som är Fairtrademärkt och tillverkad av franska Valhrona. Med tanke på alla deras andra godsaker så kan denna inte vara annat än mycket delikat!

Hemma hos oss har vi en kalender i form av en stor mus som vi tillsammans har döpt till Musen Greta. Greta är en väldigt lång mus i gosedjursmaterial, som har ett avlångt förkläde på magen. På förklädet finns 24 små fickor som man fyller med allhanda små överraskningar, allt från godis till presenter och andra happenings. Vår vän Greta har vi haft i flera år nu och kommer förhoppningsvis att vara en släktklenod i lång tid framöver, som barnbarn kan få njuta av lika mycket som oss. Jag njuter varje morgon när mina tjejer rusar ner i köket fram till Musen Greta för att se vad hon har för överraskning just den morgonen. Att se sina barns ögon glittra och höras deras ljuvliga jollrande skratt – det är lyx.