Handgjorda skor – komfort och livslängd som ger värde för pengarna

De senaste åren har brittiska skoindustrin decimerats av inflödet av slit-och-släng kinesiska produkter, men det finns fortfarande aktörer som utpräglats av en lång tradition av brittiska skomakare. Och det finns även startups som gör bespoke skotillverkning i världsklass.

Ett sådant företag är Gaziano & Girling. Namnet må ha en italiensk klang, men det är i själva verket partnerskap mellan två unga och engagerade brittiska skomakare som har sin ateljé i Northamptonshire, hjärtat av brittisk kvalitetskomakeri under en lång tid. Märket finns respresenterat i Savile Row på Chittleborough & Morgan och i Sverige säljs det på bland annat Hans Allde och Skoaktiebolaget i Stockholm samt Davidsons skomakeri i Uppsala.

Tony Gaziano och Dean Girling hade fått sin passion för tillverkning av handgjorda skor när de tidigare jobbade på olika toppfabriker, däribland Edward Green och John Lobb. År 2006 beslutade de att lansera sin egen verksamhet och har redan hunnit etablera sig som en av världens främsta skotillverkare. Genom kompromisslöst hantverk i de bästa material och en snygg twist, som flörtar med italiensk formspråk har Gaziano & Girling snabbt byggt upp en lojal grupp följare.

“Våra skräddarsydda skor är verkligen gräddan av vår produktion, med mycket hög kvalitet och en levande form”, säger Tony Gaziano. “Idag har vi tio anställda som levererar till 30-40 främsta skobutiker runt om i världen och gör cirka 2000 par skor per år.”

Sedan 2009 finns deras Deco linje, helt handgjord och baserat på en art déco-stil – “sofistikerat, elegant, smal” – och framtagen på deras alldeles egna läster. Men hur ska man hålla skorna vackra i många år, om man väljer att lägga så mycket pengar på kvalitetsskor?

Tips för att hålla vackra skor i form inkluderar en regelbunden polering med rätt nyans av polish, samt att ge dem möjlighet att torka naturligt när det är blött ute. Man ska aldrig ha skorna nära ett värmeelement, utan använda skoblock och gärna växla skor varje dag så att de hinner återhämta sig. Och ju äldre skon blir, desto lättare är det att få en riktigt fin, spegelblank yta som kan vara i många, många år.