Nittsjö Keramik – Svensk hantverkstradition med anor från 1800-talet

Sveriges enda kvarstående keramikfabrik är ett av vårt lands äldsta hantverksföretag – Nittsjö Keramik. Fabriken grundades i mitten av 1800-talet som tegelbruk och började under tidigt 1900-tal att utveckla keramikprodukter. När Ruben Löfgren tillträdde år 1917 som ny ägare av bruket, bildades Nittsjö Keramikfabrik så som det ser ut idag. Än idag står släkten Löfgren som ägare av Keramikfabriken, och idag drivs den av vd Anders Löfgren – barnbarnsbarn till Ruben.

fabrik1

Nittsjö keramikfabrik under 1930-tal

Nittsjö Keramik 3

Drejning av blomkrukor under tidigt 1900-tal

“Jag har vuxit upp här och jobbade i fabriken under alla lov när jag var ung. Det föll sig därför naturligt att jag skulle fortsätta jobba här. Jag har lärt mig allt här på fabriken och är självlärd i hantverket” berättar Anders Löfgren, vd på Nittsjö Keramik.

Under början av 2000-talet flyttade många svenska hantverksföretag sin produktion utomlands. Nittsjö Keramik är idag Sveriges enda kvarstående keramikfabrik. Det är kärleken till hantverket som gör att produktionen kvarstår i Rättvik.

“Vi tycker det är kul att producera keramiken själva och ha kontroll över hela processen. Tillverkningen är en väldigt stor del av det vi gör. Att köpa in saker och sälja dem vidare kan vem som helst göra. Jag vill att Nittsjö Keramik ska finnas kvar i Rättvik om tio år och att vi kan fortsätta med det vi håller på med” säger Anders Löfgren.

drejning lerkrukor och lergökar

Holger Momqvist drejar krus                                                Tonsättning av lergökar

Nittsjö Keramik är idag ett populärt besöks- och turistmål i Rättvik- och Siljanregionen. Fabriken var även tidigare en viktig del av regionens arbetstillfällen. Genom de 150 åren som fabriken funnits har många arbetat där, bara under 60-talet var det 60-70 personer anställda. Idag är de anställda något färre; 13 personer, varav fem tillhör Löfgrensläkten.

“De tillverkningsmetoder som används på fabriken idag är i princip desamma som för 150 år sedan. De tekniska hjälpmedel som har förändrats är elektricitet, annars är tekniken och hantverket detsamma” berättar Anders Löfgren.

Nittsjö Keramik förknippas ofta med sin traditionella Allmogeservis samt den dekor som pryder många av företagets serviser. Sedan 80-talet tillverkar fabriken även klassiska keramiktomtar. Nittsjötomtarna är idag Nittsjö Keramiks populäraste produkter och har kommit att bli en samlingsprodukt. Deras senaste kollektion är en serie nyproducerade Nittsjöklassiker från slutet av 1800-talet men i modern tappning. Serien består av ett 20-tal produkter i avskalad stil. Vissa produkter har en lyxig art decostil medan andra har form och mönster med inspiration från växt-och djurriket. En av formgivarna bakom designen är Erik Mornils som även var Nittsjö Keramiks första formgivare och var verksam på fabriken mellan 1925-1967. Även Jerk Werkmäster (verksam 1933-1968) och Tomas Hellström (verksam 1958-2000) står bakom designen av produkterna.

keramik nittsjö ny kollektion

                        Skål Parve, 199 kr                                      Blomkruka, 249/275/299 kr liten/mellan/stor

Nittsjö keramik vad och ljusstake

                                Vas Globo, 399 kr                                                       Ljusstake, 299 kr

Sandra Kastås jobbar som PR-konsult och rådgivare till VD:s i mindre bolag inom ett flertal branscher. Hon driver även sitt eget konstföretag vid sidan av. För Lyx skriver Sandra om konst, inredning, mode och trender.