Mässing och läder – nya brickor från Skultuna

Svenska mässingsbruket Skultuna fortsätter att rida på inredningstrenden med det som helt naturligt ligger i hjärtat av deras verksamhet sedan 1600-talet. Det nyaste tillskottet till Skultunas sortiment är brickor i tre olika storlekar. Här kombineras mässing med finaste läder från Tärnsjö garveri.

Karui brickorna är designade av GamFratesi för Skultuna och kombinerar mässing med läder i tre olika färger – grönt, blått och crèmevitt. Den mellersta brickan med grönt läder är den som faller oss mest i smaken då den gröna färgen gör sig så vackert mot mässingen.

Skultuna_mässing_bricka_grön_700

Brickorna är framställda genom trycksvarvning, en klassisk produktionsmetod som har använts under lång tid i Skultuna. Lädret kommer från det svenska Tärnsjö Garveri som är känt för sin höga kvalitet och praktiskt nog är beläget i närheten av Skultuna.

Skultuna_mässingsbrickor_läder_700

När danska arkitekten Stine Gam berättar om designfilosofin för brickorna säger hon att karui / 軽い på japanska betyder mjukt (i relation till lädret i brickan) men också lätt (brickorna har en lätt estetik).

Japanese gives other meanings as well, such as “easy/easily” “quick perhaps” which is the informal feeling we want with the trays, place and take our personal things on the tray becoming a functional and personal easy everyday gesture – Stine Gam

Brickorna är fina att ha enskilt, som dekoration i sig själva, men också med olika föremål placerat på dem. Varför inte en kombination av ett par av Skultunas egna ljusstakar från Lara Bohinc-kollektionen, ett par lägre från Claesson Koivisto Rune-kollektionen samt en ask i läder snyggt arrangerat på brickan.

Skultuna_Mässing_Bricka och ljustakar

Vackrast blir brickorna förstås i grupp och kan utgöra ett stilleben på vilken yta som helst.

GamFratesi studion grundades 2006 av arkitekterna Stine Gam från Danmark och Enrico Fratesi från Italien. GamFratesis design får sitt kreativa driv från fusionen mellan tradition och förnyelse samt i deras experimentella förhållningssätt till valda material och tekniker. Med deras båda bakgrunder tar Stine Gam och Enrico Fratesi inspiration från klassisk dansk möbel- och hantverkstradition, i kombination med ett italienskt konceptuellt synsätt. GamFratesi är baserade i Köpenhamn och har vunnit en rad priser för sin design.