Kvalitets armbandsur till en vettig prislapp

Stowa heter tyska klocktillverkaren som har sin plats i historien – man tillhörde de fem företag som i slutet av andra världskriget levererade de berömda Beobachtungsuhren (eller “Grosse Fliegeruhr” som IWC gärna kallar den…) till Luftwaffe. Sedan dess har denna modell stått som inspiration till oräkneliga hyllningar till flygarklockan.

Företaget grundades 1927 av Walter Storz, som kom på idén att ta de första tre bokstäverna i hans efternamn och de första två bokstäverna i hans förnamn för att döpa märket – Stowa. Under 1935 flyttade produktionen till Pforzheim och 1938 byggde man en helt ny fabrik där.

År 1939 började Stowa tillverka “Beobachtungsuhr” eller “B-Uhr”, ett armbandsur som används av tyska Luftwaffe. Totalt fick fem företag i uppdrag att tillverka B-Uhr: A. Lange & Söhne, Laco, Wempe, IWC och Stowa. Stowas nuvarande hyllning till B-Uhr, som kallas ”Flieger” anses vara den närmaste i design och funktion till original B-Uhren av alla de fem ursprungliga tillverkarna. Dessutom är priset långt under ovannämda IWC eller A. Lange & Söhne.

Sedan 1960 har Walters son, Werner Storz gått in i verksamheten med fokus på utländska marknader. Distributionen gick till nästan 80 länder runt om i världen och mer än 50% av produktionen exporterades. Sedan 1996 har varumärket ägts  av Jörg Schauer, som också tillverkar klockor under eget namn och nu även fortsätter Stowas tradition av klocktillverkning.

Fem modellserier finns att välja mellan:

Antea – ursprungligen designad av Stowa på 1930-talet med tydlig Bauhaus inspiration

Flygare (Flieger) – en hyllning till den ursprungliga B-Uhr

Marine – en dressad klocka baserad på marina kronometrar som använts i navigering

Prodiver – dykarklocka vattentät till 1000m

Seatime – sportklocka vattentät till 300m

Rörelserna i Stowa klockor är för närvarande mestadels ETA rörelser med betydande dekoration och, i fallet med The Flieger Original, mekaniska modifieringar. Stowa klockor säljs endast via deras online-shop för nationella och internationella kunder eller på plats i Engelsbrand med mycket fördelaktiga priser.