Klockfantasternas drömutställning – Salon International de Haute Horlogerie 2013

Under den årliga utställningen “Salon International de Haute Horlogerie” (SIHH) presenterar många lyxiga klockmärken sina nya modeller. Den 23:e utställningen hålls i Geneve mellan den 21-25 januari 2013 och är ett erkänt ikoniskt event i klockmakarvärlden. Är man klockintresserad är en inbjudan till detta event mycket åtråvärt.

Under 5 dagar kan entusiaster, journalister och andra för klockindustrin representerande människor beskåda några av världens finaste, unika och mest exklusiva klockor. Dessutom får man se nyheter och modeller som resten av världen får vänta på tills de hamnar ute i butikerna.

Några av utställarna är A. Lange & Söhne, Audemars Piguet, Baume & Mercier, Cartier, Greubel Forsey, IWC, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Officine Panerai, Parmigiani Fleurier, Piaget, Ralph Lauren, Richard Mille, Roger Dubuis, Vacheron Constantin och Van Cleef & Arpels. Klockmakare, designers och hela kreativa team bakom klockornas kommer samman för att dela deras passion för hantverket. SIHH är ett privat event för proffs som har blivit exklusivt inbjudna av utställande varumärken.

En av modellerna som redan förhandsvisats, är en från Ralph Lauren som heter ”Sporting World Time”. Den modellen har funnits tidigare i vitt och rött guld, men inte i borstat stål. Klockan har en roterande disk som graverats med namnen på 24 världsstäder som representerar världens tidszoner, dag- och nattindikator och datumvisning. Stålboett är 45 mm stort och har tre stycken kronor  – en för att ställa klockan, en för att välja världsstad/tidszon och den sista för att ställa datumet. Riktigt snygg måste jag säga, men eftersom det är ett Jaeger-LeCoultre arbete, vill man inte hellre ha just en JLC i så fall?

En annan som förhandsvisats en smula i media är Cartiers Rotonde de Cartier Perpetual Calendar Chronograph. Den håller en standard som de mest kända klockmärkena håller och innehåller både en high-end kronograf och en evig kalender (perpetual calendar) vilket är en viktig kombination i dagens lyxklockor.  Cartier lanserar också sin Ballon Bleu de Cartier med dubbla tidszoner.  Den har designats som en regulator med två timvisare – en för att visa lokal tid och en för att visa utgångstid. Användbart för de som reser mycket. Den tillverkas i två olika guld – vitt och rosé. De görs i 50 exemplar per guldfärg.

För kvinnor kommer Cartier att lansera fyra nya versioner av den Salvador Dali-inspirerade klockan Cartier Crash Limited Edition i roséguld och vitt guld.

IWC verkar lansera en ny klocka som heter IWC Ingenieur Automatic AMG Black Series. På baksidan av denna klocka kan man se rörelserna inuti genom safirglas, vilket känns som en spännande detalj för dess ägare. Stor keramisk boett  –  46 mm (tjocklek 14.5 mm).  För övrigt en visuellt snygg klocka som säkert kommer gå hem hos herrarna som gillar lite mer sportiga klockor.

Piaget sägs höja ribban återigen under 2013 när det gäller att tillverka världens tunnaste och mest eleganta klockor. Piaget Emperador Coussin XL Ultra Thin Minute Repeater i roséguld tillverkas i endast 10 exemplar. Boetten kommer att vara relativt stor med sina 48 mm, men kommer bara att vara 9,4 mm tunn.

Roger Dubuis Excalibur Table Ronde är som man faktiskt tydligt kan se inspirerad av legenden om Kung Arthur och hans riddare kring det runda bordet. Endast 28 exemplar. En som kanske attraherar en bredare publik är klockhusets Excalibur 42 Tourbillon Skeleton.

En av de nya modellerna i A. Lange & Söhne’s kollektion heter Grand Lange 1 Lumen med, för klockmärket utmärkande, extra stort datumfönster. Datummekanismen är nu självlysande, därav ”lumen”. Visarna är också luminösa. Limitied edition med endast 200 ex i platinum.

Har du drömt om en klocka i Zebraskinn och diamanter, så uppfyller Hublot dina önskningar. Den nya Hublot Zebra Bang Chronograph finns i tre versioner, alla i limited edition serie på 250 ex vardera. På det svarta gummiarmbandet har man sytt på kalvskinn med zebratryck och på urtavlan sitter diamanterna för att markera timmarna.

Gemene man får ju inte tillträde till detta event, men det som presenteras här är det som vi senare kommer att se ute i handeln under resten av året. Klocksamlare och drömmare – misströsta inte, den som väntar på något gott…