Grönstedts National

Grönstedts National 2016

Lagom till Sveriges nationaldagsfirande presenterar Grönstedts traditionsenligt cognacen National. Årets upplaga är en Fine Champagne lagrad på ekfat från Limousin med en medelålder på 15-30 år, numrerad för hand.

DIGÉSTIF, men inte avec! Avec är franska för ‘med’. Det är också ett typiskt svenskt uttryck för kaffe med ett litet glas med sprit efter en måltid. Kanske var det med välvillighet att tillgodose den förste Bernadottens önskemål om att servera “une petite verre avec le café” som legat till grunden för begreppet.

Digerera [-gere´- el. -jere´-] v. -de

smälta mat, behandla med varm vätska för utdragning av ett ämne.

I Italien säger man digestivo, i Frankrike digéstif. Båda betyder matsmältare. Den franske kungen Louis XIV lär ha haft magbesvär som kurerades med söt örtlikör efter maten. Idag rymmer begreppet även annan sprit såsom cognac, calvados, eau-de-vie, fine, marc, armagnac, grappa och rom.

Grönstedts National 2016

COGNAC Vi kan tacka Holländarna för att de inspirerade vinbönder i distriktet Charentes att destillera sitt vin. Smaken i Cognac härstammar från Limousin-ekfaten och från vilket område druvorna kommer ifrån. De två högst ansedda är Grande respektive Petite Champagne. Cognac får sin kärna, sitt liv, sin själ från ett förutbestämt område där naturen och människan ingått i ett enastående förbund, cognac är deras avkomma. Allmän information i säljfrämjande litteratur i ämnet har liten mening såvida man inte har greppat själva kärnpunkten: cognacens unika personlighet.

Golden elixir_Grönstedts National

GRÖNSTEDTS ‘NATIONAL’ 2016

Det är en tradition att Grönstedts presenterar en begränsad upplaga exklusiv cognac inför den svenska nationaldagen. I 2016 års National står Fine Champagne i centrum. Byggstenarna är en blandning av druvor från de två mest exklusiva regionerna i Cognac, Grande och Petite Champagne. Att hitta de perfekta komponenterna till National är en lång och ständigt pågående process som kräver stor hantverksskicklighet.

Jag inledde framtagningsprocessen med att bestämma att vi enbart ska använda exklusiv cognac från Grande och Petite Champagne detta år. För att finna den perfekta smakblandningen anordnade vi en provning utifrån all tillgänglig Fine Champagne. Årets National består av cognacsorter med fruktiga aromer och intensiv vanilj vilket möter det sammetslena som kännetecknar just Fine Champagne. National är i år skapad för att kunna ackompanjera en svensk sommarkväll. Varför inte tillsammans med jordgubbar och grädde. – Master Blender David Croizet.

Feature Grönstedst National 2016_Grönstedts National

Ålder: 15-30 år  | Pris: 759 kr  | Volym: 500 ml  | Systembolagsnummer: 40449-02 | Sortiment:  Systembolagets exklusiva sortiment från och med den 3 juni 2016.

Kort om Grönstedts National 2016 

  • Grönstedts Cognac grundades av Johan Daniel Grönstedt 1846.
  • Årets upplaga är den 11e i ordningen
  • En Fine Champagne vilket innebär att alla komponenter kommer från distrikten Grande och Petite Champagne som är de två mest exklusiva regionerna i Cognac i södra Frankrike.
  • Den har lagrats på ekfat från Limousin under 15-30 år.

vanitystudios_Björnstierne_Grönstedts National

SOMMELIER TASTING NOTE

Vid första anblicken av Grönstedts National 2016,  avslöjar den djupa bärnstensfärgen att vi har en vällagrad cognac från högkvalitativa franska ekfat framför oss. Den djupa bärnstensfärgen är verkligen tilltalande. Doften är elegant och komplex med stor karamellton och en fin “Rancio” (en kombination av fatsyrlighet och lyckat åldrande). Smaken bjuder på en mild fruktighet från den yngre cognacen och stora toner av söt apelsinkrokant, dulce de leche, med framträdande, men balanserade fattoner från de riktigt fina faten (15-30 år). Sedan följer en lång mild och torr eftersmak, där de torkade frukterna och knäcktonen dröjer sig kvar för att ge en finstämd och ytterst elegant finish. En allt igenom strålande cognac för sensommarkvällarna!

Björnstierne Antonson – sommelier

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.