Anna Barkman Messeter

Sveriges Mästerkock-deltagaren Anna Barkman Messeters nya köksredskap

Före detta flygvärdinnan och en av de mest populära deltagarna i TV-programmet Sveriges Mästerkock 2015, Anna Barkman Messeter, startar hemmarestaurang och lanserar en serie köksredskap tillsammans med sin nya arbetsgivare. Anna är inte den enda vassa kniven i lådan.

Anna i Sveriges Mästerkock 2015

Vi som följde det populära TV-programmet Sveriges Mästerkock förra året kommer ihåg den blonda, glada och sociala tjejen med djävlar anamma och en särdeles säker kunskap att sätta smakerna i allt hon tillagade. Anna Barkman Messeter kom femma under 2015 års version av Sveriges Mästerkock. Hon är dessutom fembarnsmamma och fullkomligt älskar att laga mat! Anna meddelade tidigt att detta var en chans för henne att byta flygvärdinnesjalen mot kockmössan. Sveriges Mästerkock gav henne en skjuts och efter att hennes tid i programmet var slut har Anna kunnat lägga sin energi på nya matlagningsäventyr.

Anna har alltid älskat att lagat mat och dragit hem konstiga råvaror från hela jorden för att kunna prova nya rätter. Som flygvärdinna under nästan 20 år fick hon möjlighet att äta och upptäcka nya smaker hela tiden, men under Sveriges Mästerkock började Anna tänka på ett helt annat sätt vad gäller matlagning, som till exempel att jobba mer med olika texturer, färger och framför att VÅGA.

Under inspelningen av Sveriges Mästerkock, var det fantastiskt lärorikt att bara stå på balkongen och se hur de andra deltagarna jobbade, och vilka roliga idéer de hade. När du spelar in TV är det dessutom en massa dötid. Då kunde vi “matnördar” sitta och tala om mat och råvaror i timmar. Tala om brainstorming i massor.

Enligt Anna var det roligaste med att delta i Sveriges Mästerkock att träffa så många nya vänner samt att få tillfälle att testa sig själv och vad man egentligen går för. ”När man är en så kallad amatörkock, så vet man ju inte hur duktig man egentligen är. Jag gillade att få en insikt i hur det egentligen går till bakom kulisserna. Det är ju inte varje dag man får vara med på en tv-produktion”, säger Anna.

Trots den press deltagarna utsattes för under tävlingarna, skulle Anna utan tvekan tacka ja igen om hon fick frågan om att vara med i Sveriges Mästerkock. Det är så hon är Anna, en som får saker och ting gjort, tar tjuren vid hornen, som lägger manken till och som charmar de flesta.

Anna Barkman Messeter_Foto Erik Lefvander

Sedan november 2015 arbetar Anna som inspiratör och bloggareProfessional Secrets som är en community på nätet där några av Sveriges främsta kockar och matprofiler delar med sig av sina kunskaper och knep för att gynna den glada hemmakocken. Siten lägger inte så stor vikt på recept, utan mer råd kring vad och hur man kan tillaga, stycka och förvara de flesta råvaror. Där säljs också köksredskap och just nu är man mitt uppe i lanseringen av en helt ny svenskdesignad redskapsserie.

Kniv Anna Barkman Messeter

Produkterna har tagits fram i samarbete med kockar för att få bästa ergonomi och hållbarhet. Anna poängterar att knivarna håller hög kvalitet och är lätta att sköta.

Kockens nödvändiga verktyg

The Chefs Essential Kit är en svenskdesignad köksredskapslinje av högsta kvalitet som är framtagen för att man ska kunna känna sig som ett proffs, även hemma. Annas roll i framtagandet av den nya köksredskapserien har varit att vara med och påverka utformning och användningsområden för redskapen. Det har varit en treårig process med bland annat workshops tillsammans med både kända och okända kockar. I slutändan har ett svenskt industridesignföretag tagit fram alla produkterna.

Anna Barkman Messeter_Kniv

Köksredskapen finns att köpa i Professional Secrets webshop samt i utvalda kött- och charkbutiker och till hösten även i köksredskapsbutiker.

Chez Anna

Anna ligger som sagt inte på latsidan utan har precis fått tillstånd att ha restaurang i sitt eget hem. Eftersom hon gärna vill laga mer mat, och många gillar idén att komma hem till någon för att äta i stället för att gå på restaurang, så skrider hon till verket. Alla är välkomna och datumen för Annas hemmarestaurang hittar du inom kort på hennes Facebooksida.

Anna drömmer också om att starta “matfritids” för barn. Att kunna sätta ett frö och få dagens barn att bli matlagningsintresserade.

Mat är ju att sprida glädje, och resultat får man ju så snabbt. Alla kan dessutom laga mat, man måste bara våga och pröva.

Personligen njuter Anna som mest i södra Frankrike där hon spenderar fem veckor varje sommar med sin familj. “Bara att gå runt på en öppen marknad bland underbara grönsaker, frukt, ostar och charkuterier. Känna alla dofter och provsmaka, stolta odlares produkter. Då trivs jag som mest”, berättar Anna.

Anna älskar att pröva ny mat och nya smaker hela tiden. Går hon ut för att äta på restaurang beställer Anna hellre flera förrätter eller mellanrätter, istället för den traditionella 3-rättersmenyn med förrätt, varmrätt och efterrätt. Hon menar på att man då får testa så mycket mer, och allt ger henne nya ideér till köket hemma. Något som vi nu alltså har tillfälle att prova om vi bokar bord hemma i Annas hemmarestaurang på Gärdet i Stockholm. Och om du, liksom Anna, älskar champagne kan vi hoppas att bubblorna glittrar i kapp med Anna.

Annas hemsida och Facebook-sida finner man även en lång rad recept och inspirationsbilder till matlagning à la Anna.

Samtliga foton på Anna: Erik Lefvander.