Paella, den Spanska nationalrätten, på svenskaste skärgårdsklippan

Att laga mat ute en vacker dag i ett soligt Sverige kan vara smått oslagbart. Lägg därtill att du befinner dig på en mjukt böljande varm klipphäll med utsikt över havet och runt dig har du ett gäng glada vänner som njuter av tillvaron och skön semesterkänsla. Allt som oftast plockar vi fram grillen när vi lagar mat ute, men varför inte som ombyte laga en paella till gänget – den spanska nationalrätten vars ingredienser kan varieras efter tycke och smak.

I Stockholms skärgård finns drygt 30 000 öar, men även på andra ställen längs våra kuster har vi skärgårdar med många vackra öar att njuta av. 13 av våra 21 län har havsskärgård, så nog kan många av oss se till att hitta en klippa, kanske i Bohusläns eller Luleås skärgård, där vi kan sitta och njuta av god mat och umgänge. Ta med dig paella-pannan ut och sätt igång!

Paella är en smakrik och färgstark maträtt som från Spanien som kan liknas lite vid vår pyttipanna. Man har i det man har hemma helt enkelt. Det är en fantastisk bra och uppskattad rätt då man är många och både doftar och smakar ljuvligt samtidigt som den är vacker att se på. Rätten har fått sitt namn av kärlet den tillagas i, efter valencianskans ord för stekkärl – paella. Paellan brukar normalt ha en diameter på cirka 50-60 cm och tillreds traditionellt över öppen eld, men idag används ofta gas som värmekälla.

Medan du själv står och lagar din paella steg för steg gör dina vänner gott i att stå för underhållningen. Paella kräver en del förberedelser, om än enkla, och tar sin lilla tid att tillaga. Framförallt eftersom riset ska hinna bli så där perfekt i konsistensen. Lyx.se bjuder här på recept, tillagningssätt och bilder steg för steg. Lycka till med din egen paella.

Hungern är bästa kryddan

1 kg paellaris – gärna Nomen Arroz Bomba
1 dl olivolja
1 dl vitt vin
2 liter hönsbuljong
3 pkt saffran
1 nypa gurkmeja
1 nypa paprikapulver
½ torkad pepparfrukt
3 klyftor hackad vitlök
1 grovt hackad gul lök
1 grön paprika
2 röda paprikor
1 burk inlagd paprika
6 hackade tomater
400 g gröna ärtor
Skaldjur (t ex musslor, jätteräkor, kräftor, bläckfisk, hummer…)
6 chorizos
8 kycklingklubbor
1 dl finhackad bladpersilja
Klyftor från 3 citroner
Salt & Peppar

Hacka vitlök, gul lök, tomater och paprikan. Rensa och skölj skaldjuren. Koka upp vatten med buljongen samt addera saffran, gurkmeja och paprikapulver. Skiva chorizokorven ohh stek i förväg i ugn eller stekpanna. Krydda och tillaga kycklingklubborna enligt förpackningen.

Paella ingredienser

Ställ paella-ställningen på en plan yta. Detta är viktigt annars kommer paellan att bli ojämt tillagad eftersom vätskan kan rinna åt ena eller andra hållet om den lutar.

Börja med att hetta upp paella-pannan med olivolja och fräs löken och vitlöken tillsammans tills de blir mjuka.

Paella - lök och vitlök

Häll sedan på de hackade tomaterna, den torkade pepparfrukten och paprikan. Låt puttra ihop en stund så att det mesta av vattnet från tomaterna har dunstat.

Paella - tomater och paprika

Häll sedan över riset och låt det steka i pannan ett tag innan du tillsätter det vita vinet, fräs en stund och addera sedan hälften av buljongen.

Paella - ris

Låt buljongen sugas upp av riset en stund innan du tillsätter mer. Rör om då och då.

Paella - hönsbuljong & saffran

När riset börjar bli klart tillsätter du ärtorna samt chorizon.

Paella - ärtor

Paella - chorizo

Sist, men inte minst är det dags för skaldjuren.

Paella - skaldjur

Är några av de olika skaldjuren råa, lägg till dessa först så att de blir helt genomvarma. Därefter är paellan så gott som klar.

Man vill gärna ha en så kallad ”socarrat”, en lite fastbränd bottenkaka som smakar mycket gott, dock få man se till att riset inte blir alltför bränt i botten vilket är risken vid för hög värme. En lagom karamelliserad gyllene riskaka är bäst. Fråga vilken spanjor som helst – socarrat är ett måste och en delikatess!

Paella i skärgården

Smaka av med salt och peppar. Dekorera till sist med hackad persilja och servera med färska citronklyftor.

Paella mussla

Paella finns som sagt i många olika varianter. I en ren fisk- och skaldjurspaella kan man ha i färsk hummer, havskräftor, hjärtmusslor, pilgrimsmusslor och bläckfisk. En annan variant är med fläskbitar, kyckling och kryddstarka korvar. Ris, olivolja, saffran och paprika ingår dock alltid i en riktig paella.

En paella-panna med ställning (brännare, stativ, gaskoppling osv) kan du exempelvis köpa på paellapannor.se, paellabutiken.se, gasolen.se eller hamlovers.se.

Lycka till med matlagningen och ¡buen provecho!