IKEAs nya sängkollektion

IKEAS nya sängkollektion – för en god natts sömn

Vi svenskar har väl alla åtminstone någon gång varit på IKEA och har en egen relation till varuhuset. Många är vi som har något i vårt hem som kommer från Ingvar Kamprads livsverk. För första gången på årtionden gör IKEA nu en större förändring i sitt sängsortiment och lanserar en ny kollektion sängar. Snart i ett sovrum nära dig.

Lyx.se har sett den nya kollektionen och även fått en genomgång kring hur viktig sömnen är för vårt välbefinnande i livet. Björn Hedensjö, psykolog och sömnexpert som även skrivit boken ‘En perfekt natt’, tipsar nedan om hur du förbättrar din egen sömn.

Hur viktigt är god sömn?

Kort och gott – God sömn är centralt för att må bra på dagarna. Under sömnen händer en hel del i din kropp. Vi brukar säga att vi laddar batterierna på natten och får tid för återhämtning. 

Sömnen är en slags mental ”dusch” för hjärnan nattetid. Vi bearbetar saker och rensar ut.

Enligt Björn Hedensjö innebär detta att kroppen under sömnen ska kunna städa hjärnan och reparera hjärnceller vilket är viktigt för minnet. Sömn är också viktig för motoriken och din kognitiva förmåga, humöret, huden osv. Ja, man kan väl säga att nästan allt i kroppen påverkas av hur vi sover.

Sömn_700_IKEAs nya sängkollektion

BJÖRNS TIPS OM GOD SÖMN

Undvik följande:

  1. Alkohol – alkohol påverkar sömnen negativt och tillåter inte kroppen tillräcklig återhämtning.
  2. Digitala skärmar – Studier visar att vi inte får lika bra sömn om vi på kvällen, precis innan läggning, använder iPad, iPhone eller liknande. Ljuset kan hämma sömnhormonet melatonin.
  3. Klockor i sovrummet – åtminstone de som är vända mot en. Vissa har svårare att slappna av om det finns en klocka som man har en tendens att titta på, störas av och bli stressad av.

Gör följande:

  1. Motionera – folk som rör på sig har bättre sömn.
  2. Dagsljus – se till att få tillräckligt med dagsljus. Den inre biologiska klockan balanseras så att bra saker i kroppen produceras som ger god sömn.
  3. Varva ner på kvällarna – kör inte ända in i kaklet. Låt sovrummet vara just sovrum. Lämna datorn och jobbet utanför sovrummet.

Slutligen tipsar Björn om den fysiska miljön när man sover. Det ska vara svalt, mörkt och tyst. Då sover vi som allra bäst. Enligt en studie som gjorts är 19 grader optimalt, åtminstone för svensken. Men det beror också på i vilket land man bor i, tillägger Björn.

morgonljus_IKEAs nya sängkollektion

En god natts sömn beror naturligtvis också på i vilken säng du sover och hur den kan hjälpa dig att få så hög kvalitet som möjligt på din vila.

Sängar för den moderna människan

Tommie Eriksson, sängspecialist på Ikea, berättar att den nya sängkollektionen innehåller kontinentalsängar, madrassbottnar och nya typer av resårbottnar. Något som man sett en större efterfrågan kring.

Det nya sortimentet är resultatet av många års arbete med kvalitet och hållbarhet för att fler människor ska få möjlighet att sova gott. Bland annat har man i undersökningar sett att nästan en av tre personer upplever att de sover dåligt. Lika många väljer inte heller säng efter deras sovställning.

De flesta känner till att det är skillnad på en hård och mjuk säng, men frågor som är minst lika viktiga att ställa sig är vilken sovställning du har, hur varm du blir nattetid, eller om du rör dig mycket i sömnen – Tommie Eriksson, sängspecialist

Arbetet har resulterat i en kollektion som gör det lättare att skräddarsy sin säng. Dels har sängarna fått nya tekniska specifikationer men även valmöjligheterna har ökat för att kunna erbjuda kunderna bättre sömn. När du väljer din säng ska man tänka på att ta hänsyn till din vikt, om man sover på mage, sida eller rygg, om man sover ensam eller flera i sängen samt om man är varm eller kall när man sover. Helst ska man provligga en säng i minst 10 minuter för att verkligen kunna känna efter om den passar i hårdhet.

IKEAs nya sängkollektion

De nya kontinentalsängarna ger maximal avlastning och sömnkomfort tack vare madrasser i tre lager. Alla kontinentalsängar har också fått en matchande huvudgavel som gör det möjligt att skapa ett sovrum med enhetligt och inbjudande intryck.

IKEA_VALLAVIK_kontinentalsang_Ullevi_gra_IKEAs nya sängkollektionKontinentalsängen Vallavik.

Resårbottensängen Stavanger erbjuder fem komfortzoner och ett extra lager av minipocketresårer för att ge det stöd som kroppen behöver.

IKEA_STAVANGER_resarbotten-BRATTVAG_ben_IKEAs nya sängkollektion  IKEAs nya resårbotten Stavanger med de vita, höga benen Brattvåg.

Ikeas nya sängkollektion erbjuder även nya ben. Åtta olika ben, där alla modeller kommer i två olika höjder, gör det möjligt att sätta en personlig prägel på sängen. De nya benen syns mer på de nya sängarna eftersom de är fästa längre ut på sänghörnen.

IKEA_VALLAVIK_kontinentalsang-BRATTVAG_sangben_IKEAs nya sängkollektion Kontinentalsängen Vallavik med svarta, låga ben Brattvåg.

Madrasserna tillverkas av människor med ett stort yrkeskunnande. Vissa komponenter görs manuellt, andra maskinellt. Hela sängen byggs sedan ihop för hand.  De manuella momenten och det stora hantverkskunnandet gör att man får en säng av hög kvalitet, men till IKEA-pris.

IKEA_DUNVIK_kontinentalsang_Skiftebo_gra_IKEAs nya sängkollektionKontinentalsängen Dunvik .

Sänganalys online

En annan nyhet som kommer på IKEAs hemsida i vår är att man kan göra sin egen behovsanalys online för vilken säng man bör välja. Dessutom kan man få goda råd och vägledning av personalen på sängavdelningen då de alla får utbildning bland annat i sovergonomi av Svenska Naprapatförbundet.

Att få sova gott är en vardagslyx alla bör unna sig.