Master of the ocean

Surfing i världsklass – Master of the Ocean i Dominikanska republiken

För 14:e året i rad utspelar sig surftävlingen Master of The Ocean på havets vågor vid Dominikanska republiken. Här kröns den idrottare som behärskar alla fyra surfdisciplinerna bäst till Master of the Ocean. Vem blir havets mästare i år?

Master of the ocean_German Surf Champion Arne Bergwinkl MOTO 2015 Photo Tony RobertsGerman Surf Champion Arne Bergwinkl. Foto: Tony Roberts.

Vattensportens Ironman

Deltagarna tävlar i idrottsgrenarna surfing, vindsurfing, kitesurfing och paddelsurfing på äventyrsdestinationen Cabarete den 23-28 februari. Tävlingen Master of the Ocean kallas för vattensporternas Ironman och tolv lag med fyra idrottare i varje lag (en för varje disciplin) deltar. 16 idrottare kvalificerar sig vidare för att slutligen tävla om titeln. Lokala och internationella elitidrottare kommer att tävla i alla fyra discipliner av surfing och med väderförhållanden i världsklass på den norra stranden av Dominikanska republiken.

Master of the ocean_TONYROBERTS ZANE KITE  2015 års vinnare av Master of the Ocean – Zane Schweitzer – med sin kite. Foto: Tony Roberts.

Den fem dagar långa tävlingen Master of the Ocean hålls på North Shore, Puerto Plata i staden Cabarete, en idealisk destination för äventyrare och sportresenärer. Målet är att så snart som möjligt överträffa andra länder för vattensporter såsom Costa Rica och Hawaii. På morgonen är det lite vind som ger perfekta vågor för paddelsurfing medan de jämna passadvindarna kommer vid lunchtid och ger utmärka vindförhållanden för surfing för både kite– och vindsurfing. Det ger även perfekta tillfällen att se akrobatiska trick och stora hopp under tävlingens gång.

Master of the ocean_Kitesurf_copyright Dominican Republic Ministry of TourismKitesurfing. Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism

Toppidrottsmän och lag världen över kommer till Dominikanska republiken för att delta i tävlingen, bland annat deltagare från Skandinavien, Tyskland, Italien, Hawaii, USA, Israel, Puerto Rico, Jamaica, Barbados, Brasilien och Kanada.

Den fem dagar långa tävlingen med bland annat en fullmatad musikalisk agenda väntar deltagare och besökare. Den 27 februari är det Dominikanska självständighetsdagen, som firas med massor av musik runt om i staden, karibisk fest och prisutdelning.

Master of the ocean_Punta Cana_Dominican Republic Ministry of Tourism  Punta Cana-stranden.

Caberete lockar nordiska resenärer

Surfparadiset Cabarete lockar inte bara professionella idrottare utan även amatörer från hela världen. Den bohemiska staden Cabarete, som tidigare var en bondby, är idag ett internationellt mecka för extrema vattensporter på grund av de idealiska väder- och vindförhållandena året runt. I staden finns en unik atmosfär med fantastiska förhållanden för alla sorters vattensporter. På Encuentro Beach kan man tävla i alla fyra idrottsgrenar på ett och samma ställe.

Många turister letar också efter en aktiv semester som passar hela familjen, vilket gör Dominikanska republiken till en perfekt resedestination. Det finns surfkurser för nybörjare och för barn, samt mer avancerade intensiva surfingläger där deltagarna undervisas tills de lär sig hur man hittar rätt balans och hur man fångar “rätt” våg. Snorkling, dykning och vrakdykning är andra populära aktiviteter i Dominikanska republiken.

Master of the ocean_Diving_wreck_copyright Dominican Republic Ministry of TourismVrakdykning. Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism.

Christopher Columbus var den första turisten som hade vägarna förbi Dominikanska republiken år 1492. Sedan dess har många turister varit på semester i landet – bland annat de fem miljoner som besökte Dominikanska republiken år 2015. Förutom vattensporter bjuder landet även på lyxresorts, en lång rad specialdesignade golfbanor och en fantastisk natur.

Master of the ocean_cotorra_parrots_copyright Dominican Republic Ministry of TourismPapegojor och tropiska växter. Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism.

Master of the ocean_Los_Haitises_copyright Dominican Republic Ministry of TourismNationalparken Los Haitises i nordöstra delen av Dominikanska Republiken. 

Introbild ovan: Master of the Ocean 2015 – Titleholder Zane Schweitzer. Foto: Tony Roberts Photo.