Multifunktionell design

Multifunktionell design öppnar för nya förvaringsmöjligheter

Inom design kommer estetiken ofta på bekostnad av funktionaliteten. Samtidigt är förvaring ett ständigt problem i många hushåll och efterfrågan av fler smarta lösningar för små ytor ökar. Vi har därför träffat det lilla svenska möbelföretaget Plus Function som inriktar sig på smarta och multifunktionella möbler.

Compact living är en nisch som växer kraftigt globalt. Men än så länge finns det inte så många företag som fokuserar enbart på multifunktion. Det företag som har blivit mest uppmärksammat inom multifunktionell design är amerikanska Resource Furniture. Andra exempel är italienska Campeggi och Momento Italia. Även de danska bolagen Bolia och BoConcept har ett antal multifunktionsmöbler i sitt sortiment. Det svenska Stockholmsbaserade företaget Plus Function har tagit multifunktionell design till en ny nivå och producerar enbart multifunktionella möbler.

Fredrik Hjelmqvist som grundade Plus Function kom på idén till multifunktionella möbler när han själv fick behov av smartare förvaring hemma hos sig. ”Multifunktion för mig är att möbeln har minst ett användningsområde mer än det uppenbara, men gärna fler.”

Multifunktionell design_Plus Function Fredrik Hjelmqvist verkstaden

Fredrik Hjelmqvist, grundare av Plus Function. Här står Fredrik i verkstaden i Vinsta, Stockholm, med skrivborden Keep Close som fungerar både som skrivbord och köksbord och har flera gömda luckor för förvaring och sladdar.

Plus Function väcker idag stort intresse med sina innovativa möbler som är både smarta och multifunktionella då de tillfredsställer fler behov än de uppenbara. ”Ett viktigt mål vi har när vi arbetar fram våra multifunktionella möbler är att de ska ge ett flexiblare hem och göra livet enklare, oavsett storlek på boende.” Plus Functions möbler tillverkas till största del i deras egen Stockholmsbaserade verkstad i Vinsta. Hela produktionen genomsyras av miljötänk och materialen som används är noga utvalda från svenska leverantörer för att vara långsiktigt hållbara. Exempelvis hämtas askträet, som är företagets signum, från företagets träleverantör i det lilla samhället Ydre på gränsen mellan Östergötland och Småland. Tanken med miljötänket och långsiktigheten är att produkterna ska kunna gå i arv, möbeln ska kunna fylla olika funktioner för olika generationer och även vara multifunktionell på så sätt.

skrivbord plus function

Skrivbordet Work Style är det senaste tillskottet i Plus Functions sortiment och går i stilren skandinaviskt design med lyxiga mässinginslag. Skrivbordet har en lucka för förvaring av dator, en mobilladdare (QI-laddare), kopphållare och tidningsställ baktill.

I Plus Functions sortiment hittar vi bland annat en vagga som kan förvandlas till två gungstolar när barnet har växt ur vaggan, en stol som i ett enkelt handgrepp omvandlas till stege för att nå högre höjder, en lampa som även fungerar som klädhängare och med hatthylla ovanpå skärmen. Ett soffbord kan höjas till en högre position och förvandlas till en perfekt plats för arbete och måltider framför TV:n. Inbyggd förvaring gömmer undan fjärrkontroller, tidningar och andra prylar. Ett skrivbord erbjuder smarta förvaringslösningar och ett gasfjäderförsett lock som med ett enkelt handgrepp kan dölja allt som finns på skrivbordet och samtidigt bli ett vanligt bord för andra ändamål. Ett köksbord som fungerar både som matbord och konferensbord med luckor för såväl köksändamål som utrymme för laptop och andra saker. En kökssoffa med inbyggd förvaring som är perfekt för att gömma undan filtar, kuddar och andra saker du vill ha lättillgängligt, samtidigt som förvaring för tidningar på baksidan bidrar till funktionen som rumsavdelare. En minigarderob som hängs på dörren utnyttjar den oanvända ytan till fin förvaring.

multifunktionell design_RockingDuo vagga plus function

Multifunktionell design_RockingDuo vagga plus function2

Vaggan RockingDuo förvandlas genom två haspar på undersidan till två gungstolar när barnet vuxit ur vaggan.

Plus Functions första kollektion visades på Stockholms möbelmässa 2012. Nu säljs de multifunktionella möblerna online och snart även via återförsäljare. Försäljningen går till största del till Tyskland och USA. En stor del säljs även till Storbritannien, Frankrike, Norge och Asien och leveranserna går nästan uteslutande till större städer. Endast 20 % av produktionen säljs i Sverige.

Multifunktionell design_variety table opch stol multifunktionell plus function  Multifunktionell design_luxkeeper multifuntionell lampa plus function

Stolar med inbyggd förvaring i sitsen och köksbordet Variety table där mitten är nedfälld för förvaring och luckor som går att vända till grytställ eller plats för blomkrukor, bestick och servetter. Lampan LuxKeeper fungerar även som klädhängare och hatthylla.

Sandra Kastås jobbar som PR-konsult och rådgivare till VD:s i mindre bolag inom ett flertal branscher. Hon driver även sitt eget konstföretag vid sidan av. För Lyx skriver Sandra om konst, inredning, mode och trender.