Två av Champagnes stora eleganter – 2004 Dom Ruinart & 2002 Dom Ruinart Rosé

Lagom till årets slut tipsar vår sommelier Björnstierne Antonson om några av champagnevärldens största eleganter på den svenska marknaden – Ruinarts blanc de blancs 2004 ‘Dom Ruinart’ och prestigerosén 2002 ‘Dom Ruinart Rosé’.

Mycket talar för att munken Dom Ruinart var nästan lika betydande under sin levnadstid som sin gode vän Dom Pérignon, mannen som i efterhand utmålats som champagnes fader.

För er som gillar elegant champagne med kritig mineralitet, citrusarom och stringenta syror, uppbackad av en rostad karaktär som påminner om Charles Heidsieck, Belle Epoque och Dom Pérignon, kommer Dom Ruinart Blanc bli en stor favorit. För er som älskar de mest feminina av Bourgognes röda viner så som Chambolle-Musigny Les Amoureuses från Roumier eller Griotte-Chambertin från Ponsot, men inte har något emot mjuk krämig silkighet och ett stänk av mineralstinna champagnebubblor, bör en tjugoårig Dom Ruinart Rosé bli en paradisisk upplevelse.

2004 Dom Ruinart

2004 RUINART ‘DOM RUINART’ | Reims | Champagne | France | 100CH | artikelnummer: 94410 och pris: 1 290 kronor. | Sommelier points 91(94)

Som så ofta förr nästan rieslingdoftande i sin ungdom med petroleum, lime och lindblom i bouqueten. Stenig frisk syrlig mineralitet. Stram blommig smakprofil och kritig Sillery i högform som ryggrad. Eftersmaken utmärks framförallt av noter av grapefrukt. Vänta in fruktens rondör och smörighet som kommer att komma smygande om ett par år. Den fina och fräscha karaktären av champagnen gör den utmärkt till sofistikerade och eleganta rätter på hummer & havskräfta.

2002 Dom Ruinart Rosé

2002 RUINART ‘DOM RUINART ROSÉ’ | Reims | Champagne | France | 15PN 85CH | artikelnummer: 99206 och pris: 1 999 kronor.| Sommelier points 91(95)

Kocken i disneyfilmen Råttatoille skanderade “alla kan göra mat”. I Champagne 2002 hävdar vi med envishet att alla kunde göra bra vin. Den som misslyckades med denna av naturen välsignade årgång har inte på vinscenen att göra. Givetvis är också 2002 Dom Ruinart en välsignad skapelse där 80% kommer från Avize och Chouilly och 20% från Sillery och Puisieulx i Montagne de Reims. Champagnen är intensiv och komplex med en fruktig, blommig och kryddig arom med noter av exotiska frukter, som guava och citrusfrukter som grapefrukt och citron, blommiga noter av rosor och violer samt en avslutande not av mysk. Chardonnaynoterna är runda och precisa, men samtidigt raffinerade. Dom Ruinart Rosé 2002 har en eftersmak av kryddpeppar följt av apelsinblommor, brioche, mandel och röda frukter. Roséchampagnen fulländar kryddiga och mäktiga kötträtter med exempelvis anka och kalvkött och lämpar sig därmed även utmärkt till vinterns högtider och dess måltider.

Feature Dom Ruinart

Prestigedryckerna från champagnehuset Ruinart består traditionsenligt av Chardonnay. Roséutgåvan – Dom Ruinart Rosé 2002 – lanserades den 3 juli på Systembolaget och Dom Ruinart 2004 lanserades den 27 augusti på Systembolaget och är utmärkta val till vinterns fester som jul- och nyårsfirandet.

Dom Ruinart 2004, artikelnummer: 94410 och pris: 1 290 kronor.

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.