ebba brahe jewellery aw15

Ebba Brahe Jewellery AW15 inspireras av naturfenomen

Ebba Brahe Jewellery har just lanserat sin nya kollektion för höst/vinter 2015: “The eclipse collection”. Med inspiration från det egendomliga naturfenomenet och Bernar Venets cirkulära rörelsemönster har Charlotte Ramel skapat en helt ny smyckelinje. Lyx.se frågade grundaren om hennes favorit, hur hon ser oss bära hennes smycken samt nästa steg för varumärket.

Ebba Brahe Jewellery grundades 2013 av Charlotte Ramel med inspiration från Ebba Brahes berömda 1600-tals pärlor. Hovdamen Ebba Brahe var den unge Gustav II Adolfs stora kärlek i början av 1600-talet. Som bevis på den framtida kungens passion fick hon av honom i gåva en uppsättning äkta pärlor. Pärlorna har gått i arv under 400 år i rakt nedstigande led och förvaltas än idag av Charlottes familj. Läs mer om vårt första möte med Ebba Brahe Jewellery och hennes tidigare vår/sommarkollektion.

Solförmörkelse blir smycke

Ebba Brahe Jewellery AW15 sammanbinder det förflutna, nuet och framtiden genom örhängen, ringar och halsband i två huvudsakliga grunduttryck.

ebba brahe jewellery aw15 Necklace Moon rose guld

Den del av kollektionen som bär intryck av solförmörkelsen uppvisar halvcirkelformade diamantörhängen och diamanthalsband med tydliga referenspunkter till den storslagna naturföreteelsen.

För mig är varje kvinna exceptionell. Därför faller det sig självfallet naturligt för mig att hennes smycken också ska återspegla det. I min linje ”The ecplise collection” har jag velat belysa det vackra i det unika och det är också min förhoppning att det ska kännas exklusivt varje gång man bär mina smycken – Charlotte Ramel, grundare av Ebba Brahe Jewellery

Vidare uppvisar kollektionen ringar i ett innovativt, ringformigt rörelsemönster med tydliga referenser till den franske konstnären Bernar Venet, en konstnär som Charlotte Ramel tycker mycket om. Bernard Venet skapar konstverk med runda former i rörelse samt skulpturer i brons. Charlotte har varit på flera av Venets utställningar och fann att hans konst kunde översättas till smycken i liknande rörelsemönster.

Min ambition är att skapa klassiska smycken i en samtida version. I det här avseendet har jag utgått från den klassiska diamantringen och utvecklat den till ett lekfullt och nyskapande smycke som passar den moderna kvinnan – Charlotte Ramel om ringen

Även storslagna örhängen i gröna och röda safirer, som passar höstens festligheter, har fått ta plats i höstens kollektion. Vi har redan sett några av smyckena på ett flertal mediala personligheter under sensommaren.

ebba brahe jewellery aw15_Green moon

Charlotte berättar att naturen som hon växte upp nära ger henne en naturlig inspiration. Under hennes första 18 år bodde Charlotte ute på landet nära skog och sjö. Då solförmörkelsen ägde rum i mars 2015 blev människans fascination av detta naturfenomen tydligt för henne vilket inspirerade henne till återspegla det i designen av smycken, något vi nu ser i kollektionen samt i juvelmärkets film som skapats för att visa essencen av Ebba Brahes Eclipse-kollektion.

ebba brahe jewellery aw15_Faye

Vi bad Charlotte välja ett favoritsmycke ur höstkollektionen och valet föll på ett armband som hon själv bär dagligen. Detta armband är ett stelt armband i 18 k guld med två månar fattade i diamanter som sitter gjutna vid öppningen av armbandet.

ebba brahe jewellery aw15 Bangle black diamond planet gult guld largeArmband i gult guld med svarta diamanter.  

Armbandet är lätt att bära samt lätt att kombinera med andra smycken.

”Klassiskt med en twist”

Charlotte har handskissat designen till armbandet, samt bollat skiss och idéer med sin skickliga guldsmed i Stockholm. Förutom en snygg design tycker Charlotte att det känns härligt och lyxigt med ett handgjort armband i äkta guld med handsatta diamanter. Vi kan bara hålla med!

Eftersom armbandet är handgjort och av hög kvalitet ser Charlotte ingen begränsning i användningen, utan man kan ha det till vardags såväl som ett aftonsmycke.

Snart kommer Ebba

Nästa steg för Ebba Brahe Jewellery är att släppa en underkollektion, som är mer av en bijouteri-kollektion till Vår/Sommar 2016, som ska heta Ebba. Den görs i större produktion och tillåter en annan prisklass – från 500-lappen till ca 3000 kronor.

Think big, ligg i framkant och arbeta hårt – det finns inga genvägar – Ebba Brahe Jewellerys filosofi

Charlotte poängterar vikten av att kvalitetssäkra, för att säkerställa att alla led håller kvalitet och främjar varumärket. Samtidigt som en underkollektion skapas, är Charlottes önskan att hålla passionen för stenar och skaparglädjen av exklusiva smycken vid liv. Blickarna höjs och en expansion till Tyskland, Norge, Danmark samt eventuellt USA står på tur. Vi ser fram emot att se detta svenska smyckesmärke ta sig ut i världen för att pryda även internationella celebriteter samt människor med stil och finess. Ebba Brahes starka personlighet fortsätter att sätta Sverige på kartan även århundraden efter hennes bortgång.

ebba brahe jewellery aw15_pärlhalsband