Det svenska begäret

Det svenska begäret – Lyxen som förtär och förgyller

Här på Lyx skriver vi ständigt om lyxen som förgyller tillvaron, men vi håller oss samtidigt borta från “onödig lyx och ‘old money'”. Lyx är laddat och kan både behaga och förbittra. Vi har läst den nya boken Det svenska begäret som tar oss med tillbaka till den svenska lyxens begynnelse och reder ut bakgrunden till hur och varför vi förhåller oss till lyx som vi gör.

Att lyx kan sticka i ögonen på betraktaren har Frankrikes drottning Marie Antoinette förblivit ett exempel på, och Sverige var inget undantag. Lynchningen av greve Axel von Fersen d.y. den 20 juni 1810 är en av de mest spektakulära händelserna i Sveriges historia. Som Marie Antoinettes gunstling försökte han rädda henne undan revolutionen år 1791, men försöket att rädda den depraverade lyxens frontfigur tycks inte ha gynnat von Fersens popularitet i hemlandet: under sin ämbetsutövning som riksmarskalk misshandlades han till döds utanför rådhuset i Stockholm.

Det svenska begäret lyx_marie_antoinette_intext

Ett av lyxens många ansikten – Kirsten Dunst som Marie Antoinette i Sofia Coppolas film, 2006. Foto: Leigh Johnson

Dramat i Stockholm tolkas vanligen som den slutliga kollisionen mellan borgerskapet och adeln i Sverige, där medelklassen rasande förstörde och mördade den gamla formen av adlig arkaisk lyx med hjälp av medelklassens “nya” kommersiella lyxvaror: paraplyer.

Det svenska begäret är en antologi och innehåller mycket mer än en analys av det fersenska mordet, likväl är mordet en av de mest hatiska handlingar som riktats mot lyxen i vår historia. Det är inte svårt att förstå varför det finns rika som väljer att inte visa sig offentligt i eller med den lyx de egentligen har råd med. Samtidigt är det lyxens paradox att den i vissa tider, som för Marie Antoinette och Axel von Fersen, krävs för att ge social tillhörighet; exemplen på adelspersoner som ruinerat sig på ‘obligatorisk’ lyx är flerfaldiga.

Det svenska begäret_lyx_lyxkonsumtion_Paula_intext

Paula von Wachenfeldt, universitetslektor och redaktör för Det svenska begäret.

Det svenska begäret studeras lyxens långa historia från de äldsta överflödsförordningarna fram till modesystemets uppkomst under 1930-talet. Redaktörer för antologin är Paula von Wachenfeldt, universitetslektor,  och Klas Nyberg, professor i modevetenskap, båda verksamma vid Centrum för modevetenskap vid Stockholms universitet. Det är en antologi som både fyller ett vetenskapligt tomrum och är spännande läsning om ett ämne som varit och i viss mån fortfarande är känsligt i Sverige. Vi påminns om att lyxen ständigt behöver sättas i ett tidssammanhang för att erhålla social, ekonomisk och kulturell mening – och att vad som anses vara lyx mer sällan än vad vi tror direkt korrelerar med ett tings pris.

Varför inte unna dig en stunds avkopplande läsning och samtidigt förkovra dig i lyxens mångsidiga värld, boken hittar du till exempel här.

COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.