svenska ostron

Svenska Ostron från Västkusten – Bäst i världen

Några av världens finaste ostron finns i svenska vatten. På västkusten. Ostron anses vara en lyxvara både på grund av priset per styck men även för att ostron förknippas med festligheter, livsnjutning och kombinationen med ädla bubblor. Lyx.se pratade en stund med Lars Marstone på Lysekils Ostron & Musslor som berättade mer om ostronets miljö, utveckling och smak.

Lars Marstones gård och mark med tillhörande vatten har funnits i familjen i århundraden, ända sedan 1700-talet. Han är dock första generationen att använda marken till att plocka vilda ostron. På hans gård, som ligger strax norr om Lysekil, skördar Lars både odlade och vilda ostron men föder även upp utrotningshotade lantraser samt odlar potatis och grönsaker. Här kan man även åka med på mussel- och ostronturer som ”turist” och få vara med om att båda skörda och äta. När ostron fiskas upp dyker man ner till mellan 3-6 meter och plockar dem för hand.

Jag äter inte ostron varje dag, men en gång i veckan i alla fall.

Lars berättar att de svenska vilda ostronen är så pass bra beror på vattnet – renheten, salthalten och mestadels den kalla vattentemperaturen som råder i våra nordliga breddgrader. Dessutom trivs inte de parasiter, som trivs i varmare vatten, i våra svenska vatten.

svenska ostron_tång

Vi frågar Lars vad skillnaden är mellan de olika ostronen på Västkusten och han menar på att smaken är ungefär samma som i till exempel Grebbestad, men kan variera från olika områden – då mer beroende på vad ostronen äter.

Jag tycker att smaken är som bäst när man äter dem direkt ur havet utan något tillägg, gärna med ett glas mörkt öl. Det är lyx för mig – Lars Marstone

Ett tips från Lars är att alltid öppna ostronet vid dess muskel, baktill på ostronet. På det viset går det lättast och du minskar risken för skalrester inne i ostronet när du ska surpla i dig godsaken.

svenska ostron_nyöppnat

Arten svenska ostron som heter Ostrea Edulis förekommer endast på västkusten och är relativt sällsynta i vilt tillstånd. Enligt Lars är säsongen för ostron året runt, men inte i juli. Den traditionella tanken om att man bara ska äta dem under ”r” månader gäller alltså inte. Vi smakar på ett par fleråriga ostron och njuter av dess konsistens och smakrikhet – rent hav. Ostron kan bli över 30 år och är rika på både vitaminer, mineraler och proteiner.

svenska ostron_close

Färska svenska ostron serverade på Taverna Brillos vis

De flesta ostron som de säljer går till deras ostron- & musselturer som går året runt med deras fiskejulle ”Signe”. Ett tips på en riktigt genuin aktivitet för att uppleva en annan del av Sverige och en annorlunda aktivitet som ger minnen, kunskap och välbefinnande. Västkustens miljö, klippor, hav och dess råvaror är en rikedom att värna om och uppskatta.

svenska ostron Lars Marstone_Lysekils Musslor och Ostron

Starten på sommaren

De nordiska mästerskapen i ostronöppning gick för tionde året i rad av stapeln i Grebbestad i början på maj 2015. Evenemanget har blivit en folkfest som markerar starten på sommarsäsongen i Grebbestad. Den nordiska ostronöppnareliten ska öppna 30 ostron på kortast möjliga tid och utan minsta blodspillan och skalrester, samt presentera sina ostron snyggt på en bricka inför en sakkunnig och kritisk jury. Den som levererar snyggaste brickan på kortaste tiden vinner.

På 3,21 minuter öppnade Johan Malm (restaurang Gabriel, Feskekörka i Göteborg) de 30 ostronen och vann därmed 2015 års mästerskap. Grattis säger vi på Lyx.se!

De internationella mästerskapen hålls på Irland på Galway Oyster Festival i september.