VM i ostronöppning – Tallink Silja Lines chefskock Anti Lepik världsmästare

Efter St Patricks Day är Galway International Oyster & Seafood Festival den mest kända irländska festivalen internationellt sett. Under festivalen, som varje år går av stapeln i kuststaden Galway på Irlands västkust, tävlas det i ostronöppning. I årets världsmästerskap deltog sammanlagt 16 nationer där Anti Lepik från Estland just har krönts till ny världsmästare. September är första månaden på ostronsäsongen.

Galway International Oyster & Seafood Festival har under 60 år välkomnat över en halv miljon besökare där det konsumerats över 3 miljoner ostron som sköljts ner med både Champagne och Guinness.

Galway_Irland

Under årets VM i ostronöppning deltog Estland, Kanada, Danmark, Sverige, Belgien, Irland, Norge, Finland, USA, Italien, Tjeckien, Schweiz, Nederländerna, Japan, Kina och Singapore.

Large Gigas

Anti Lepiks mål inför tävlingen var inte att vara snabbast – men han ville hålla ett bra tempo och arbeta effektivt och rent. Han lyckades bra och presterade en tid på under 3 minuter (2.51). Han fick extrapoäng för den mest attraktiva presentationen och endast ett fåtal avdrag.

Anti Lepik_World Champion_Galway Oyster Festival_2014

De tävlande måste öppna 30 färska ostron så snabbt och rent som möjligt. Ostronen måste öppnas så att de kan serveras och avnjutas direkt. Domarna kontrollerar att alla ostron är hela och rena, att det inte finns något skal som smular och att ostronet är korrekt bortskuret från skalet. För alla misstag under tävlingen lägger domarna på 4-30 straffsekunder.

Ostron_Galway Oyster Festival

Lepiks slutresultat på 2 minuter och 57 sekunder (inklusive avdrag och påslag) resulterade i en förstaplats i årets världsmästerskap. På andra plats kom Eamon Clark från Kanada och på tredje plats kom Jesper Knudsen från Danmark (världsmästare 2013). Sveriges Hasse Johannesson kom på 4:e plats.

Sverige_Galway Oyster Festival

Jag hade förmånen att besöka denna ostronfestival och mästerskap i ostronöppning för några år sedan och det är en veritabel folkfest. Stora tält sätts upp längst ut på den gamla kajen vid havet i Galway. Hög ljudnivå, massor av glada människor och en härlig stämning råder både före, under och efter tävlingsmomentet.

Galway Oyster Festival 2014

Du kan äta ostron tills det sprutar ur öronen och skåla i Guinness med folk från hela världen under några roliga dagar i slutet på september.

Guinness

Kellys Oysters_Galway

Sorry, the comment form is closed at this time.