Andy Warhol

Andy Warhol – Popkonstens s(o)uperstar

När man summerar ihop försäljningen av konst på den globala konstmarknaden står det ganska snart klart att en försynt men excentrisk herre med vit kalufs återigen toppar listan över flest sålda verk till högst priser. Det är återigen dags att auktionera ut Andy för miljoner och auktionsexperten Pontus Silfverstolpe guidar bland hans konstverk.

Andy Warhol 1Andy Warhols “Self-portraits” bestående av 12 bilder tagna mellan 1979-82. Auktionernas ut via Sotheby´s med utrop på 250-350 000 dollar.

Att Andrewa Warholas konst årligen skulle omsätta miljardbelopp var knappast något föräldrarna kunde föreställa sig när de kom som fattiga flyktingar till Pittsburgh efter att ha flytt från Mikova i nordöstra Slovakien. Den talangfulle tecknaren och reklammannen blev en av popkonstens starkaste företrädare med sina säregna “porträtt” av såväl personer som produkter. Den fattige pojken, som fick försörja familjen efter pappans död i en gruvolycka, tog sitt ansvar och blev redan under sin livstid en av världens mest betydelsefulla konstnärer.

Andy Warhol 2Phillips auktionerar ut Andy Warhols “Martha Graham: Satyric Festival Song” för 20-30 000 dollar.

Andy Warhol 3Mick Jagger, sångare i the Rolling Stones var en av dem som fanns i Warhols närmaste krets. Andy Warhols screenprint “Mick Jagger” från 1975 med upplagan 138/250 har ett utrop på 30 000-50 000 dollar hos Leslie Hindman Auctioneers.

Efter flytten till New York 1949 bjöd framgångarna på betydligt mer än “fifteen minutes of fame” för den ikoniske konstnären. Han blev snart en av världsmetropolens mittpunkter med den egna studion The Factory, dit kända musiker, konstnärer och politiker vallfärdade för att vara med i hans filmer, bli avporträtterade eller bara vara i närheten av honom.

Det är inte bara kändisar som fått stå modell för Andy Warhol. Hans porträtterande av symboler, varumärken och förpackningar blev minst lika eftertraktade och synonyma med Warhols konstnärskap.

Andy Warhol 4Den sprayade Coca-Colaflaskan med titeln, “You’re In” från 1967 ropas ut för 40-60 000 dollar hos artnet auctions.

Los Angeles Modern Auctions som ofta säljer skandinavisk design på sina auktioner säljer Andy Warhols berömda serie “Campbell’s Soup I” från 1968.

Andy Warhol 5Campbell soup. Den kompletta serien består av tio screenprints på papper och har en upplaga på 250, varav detta är nummer 179. Utropet är 400-600 000 dollar.

Andy Warhols produktion bygger mycket på repetition, både vad gäller motiv och upplagor. Ett återkommande motiv är “Flowers” som Warhol arbetade med i olika tekniker.

Andy Warhol 6

Dyrast just nu är Bukowskis “Flowers” som är målad av Warhol i akryl och silkscreen på linneduk. Målningen kommer från en svensk privatsamling och ropas ut för 3 500 000-4 000 000 kronor. Hos auktionssiten Barnebys kan ni läsa mer om målningen.

“Flowers” av Andy Warhol ropas ut för 3,5-4 miljoner på Bukowskis Contemporary & design den 12 maj.

Andy Warhol 7

Billigast bland “Flowers”-motiven är just nu offsetlitografin som trycktes av Warhols gallerist Leo Castelli för att marknadsföra en av utställningarna i New York. Utropet är 800-1 200 dollar hos Ahlers & Ogletree Auction Gallery.

Vissa auktionshus är specialiserade på att sälja föremål med spännande proveniens. Ett av dem är det Julien´s Auctions i California i USA. Just nu säljer de en av Andy Warhols gamla polaroidkameror som dessutom funnits i TV-profilen Joe Franklins samling.

Andy Warhol 8Julien´s Auction som är specialiserade på att auktionera ut “kändisprylar” auktionerar ut Andy Warhols polaroidkamera. Utropet är 10-20 000 dollar.

Andy Warhol 9Andy Warhol med en av hans favoritverktyg, polaroidkameran, i högsta hugg.

Få konstnären är så populära världen över som Andy Warhol. Popkonstens förgrundsgestalt är het som solen i riken där solen aldrig går ner. Ett av dem är Kina där prisbilden bara ökat för Warhols konst de senaste åren. Andy Warhol avporträtterade både Mao och Lenin, vilka fortfarande är populära motiv. Just nu säljs inte mindre än 12 porträtt av Mao på auktionshus världen över.

“Red Lenin”Andy Warhol 10 från 1987 ropas ut för 80-120 000 dollar hos Paddle8.

Det är inte ovanligt att andra konstnärer imponerats och använt Andy Warhol och hans konstnärliga tankar i egen produktion.

Andy Warhol 11Richard Pettibone med verket  “Andy Warhol, ‘Sixteen Jackies’, 1964, 1996”. Utropet är 120-180 000 dollar hos Phillips.

Det är flera svenskar som avporträtterats av Andy Warhol. En är den legendariske ishockeyspelaren, “Frölunda hockey player”. Färgserigrafin från 1986 är utgiven av Art Now Gallery i Göteborg och ropas ut på Bukowskis för 40-45 000 kronor. Än mer känd är Greta Garbo. “The star” ur serien “MYTHS” som även den ropas ut på Bukowskis för 800 000-1 000 000 kronor.

Andy Warhol 12

Färgserigrafi med diamond dust från 1981 är i mycket god kondition.

Text: Pontus Silfverstolpe, Barnebys