Antikexpert Pontus Silfverstolpe om Svenskt Tenn

Barnebys presenterar tillsammans med Lyx.se det mest aktuella inom auktionsvärlden. Denna vecka tittar antikexpert Pontus Silfverstolpe på möbelformgivaren Josef Frank och vad han betytt för Svenskt Tenn och svenska folkets heminredning.  

Josef Franks former är aldrig fel

Ett av de vanligaste sökorden på Barnebys är Josef Frank och Svenskt Tenn. Det säger en hel del om efterfrågan på grundaren Estrid Ericson och den ständige vapendragaren Josef Franks utsökta estetik och inredningsideal. Trots att företaget har funnits sedan 1924 så tycks trenden mer rätt än någonsin. Blandningen av de tidiga och experimentella tennföremålen, de färgstarka textilmönstren och de bekväma möblerna i exotiska material skapade en eklektisk, mondän och personlig inredningsstil som färgat det svenska inredningsidealet i generationer. Idag hittar dessutom andrahandsmarknaden köpare av föremål från Svenskt Tenn världen över. Faktum är att det var när den italienska inredningsarkitekten Nicola Quadri beställde två kilometer av Josef Franks tyg Brazil för att klä väggarna i modekedjan Burberrys butiker världen över som trenden övergick i hysteri, för Franks mönstrade tyger.

Svenskt Tenn – Pontus tipsar…

Pall 1063 formgavs ursprungligen av Josef Frank för Svenskt Tenn till vårutställning 1941, efter att ha inspirerats av möblerna som påträffats i Tutankhamons grav.

En av de möbler som tillhör personliga favoriter är pall 1063. – Pontus Silfverstolpe

Pallen som är tillverkad i körsbärsträ med klädd dyna i skinn är helt tidlös och visar på formgivning som håller över århundraden.

Barnebys_pall_Josef Frank_Svenskt Tenn

Just detta exemplar auktioneras ut på Metropol Auktioner med utropspris 5 000 kronor. Det känns helt enkelt som svenskarna inte kan få nog av det svenska inredningsföretagets former och mönster, något som märks när man besöker Svenskt Tenn på Strandvägen i centrala Stockholm eller än mer när man försöker buda hem något på auktion.

Här hittar du Josef Frank på auktion.