Piemonte tryffel

Piemonte – kan du känna doften av tryffel?

Tänk dig ett hörn av Italien där ris är lika vanligt som pasta. Där du kan besöka ett gastronomiskt universitet och gå på tryffeljakt med hundar under samma dag. Vindsurfa på en isolerad sjö, åka Mountain-bike längs gamla romerska spår, åka varmluftsballong över vingårdar eller testa puder av Olympisk kvalitet. I addition till detta, smaka på några av de mest intressanta råvarorna och vinerna i hela världen. Välkommen till Piemonte! Regionen som ligger inbäddad mellan den italienska Rivieran och de franska och schweiziska alperna. Här finner vi vildsvin och hjort, ostar och smör och ”den heliga graalen av gastronomi” – den vita tryffeln. Denna välmående region erbjuden någonting till var och en varje månad under året.

Det Piemontesiska köket är en underskön blandning av subtila smaker, örter och kryddor. Dessa kompletterar de Piemontesiska råvarorna fantastiskt, som skattas så högt av ”foodies” från hela världen. Enkla klassiska tillagningsmetoder och smaksättningar förstärker, men inte överskuggar, den huvudsakliga råvarans kvaliteter. Vad som är typiskt här är färska grönsaker och frukter och kött av yttersta världsklass. Inte förglömma regionens underbara ostar, salami och saltade kött. Ovanliga delikatesser är lamm från Sambucano-fåren, en ras från Stura Valle, kalv från Vitello Fassone-hjordar eller kyckling av Saluzzo Gallina Bianca (vita höns). Man behöver inte heller vara avundsjuk på Bologna med dessa Mortadella, den Piemontesiska anses vara lika bra eller kanske till och med bättre.

Piemonte - kan du känna doften av tryffel?

Dessa klassiska maträtter med urgammal tradition ackompanjeras lämpligast med viner som Barbera, Dolcetto, Grignolino, Nebbiolo, i formen Barolo eller Barbaresco. Dessa kan alla finnas hos välsorterade vinhandlare eller internationella auktioner. Priserna på toppvinerna ligger i nivå med de mer prestigefulla Bourgognerna och vinerna från Bordeaux, som varit marknadsledane i decennier.

PIEMONTE – KAN DU KÄNNA DOFTEN AV TRYFFEL

Tryffel – kan du känna doften?

Tryffeln är en lidelsens råvara, men framför allt är den så pass aromatisk att den översvämmar dess preparering med dess dofter, som översvämmar hela maträtten och markerar dess nobla struktur. Vinet är därför den enda partner till denna överallt närvarande tryffel. För att etablera en kontakt mellan tryffel och vin behövs en dialog av motiv och känsla, en dialog av kunskap, ett modernt sinnelag för humor eller ett starkt kärleksförhållande. Detta för att sommelieren skall kunna välja en kombination som genomsyras av släktskap eller kontrast. Tryffeln älskar att flörta med vinet, men varje preparation i köket kommer att korrespondera olika vingårdars uttryck på et förunderligt sätt.

 Piemonte - kan du känna doften av tryffel?

Tryffel & vin

Vad bör man finna i en bra kombination av tryffel och vin? Svårt att uttrycka, men jag gör ett försök; eleganta och raffinerade maträtter med finstämda och känsliga smaker. Men dessa kan vara smakrika och intensiva och behöver lyftas fram men inte domineras av vinet. Tryffeln måste ackompanjeras av ett vin som understödjer dess personlighet och överskrider den utan att för den delen krossa den.

Piemonte - kan du känna doften av tryffel?

 Barolo is for bankers and lawyers.

Barbaresco is for lovers …

Gaja Barbaresco09

sommelierns tasting note: ‘Stor, inbjudande doft med inslag av rosor, tobak, lakrits, plommon, hallon och mineral. Smaken är fyllig med kraftfulla tanniner,  frisk fruktsyra och imponerande längd vilket gör vinet mycket balanserat. Lång snygg avslutning. Ett stort vin!’

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.