Champagnetorn – för en spektakulär servering

Ett spektakulärt sätt att servera champagne är att bygga ett champagnetorn. 514 glas, 80 kilo tungt och 92 flaskor champagne. Nyligen delade DN ut årets Gulddrakar och inledde galan med ett champagnetorn signerat Björnstierne Antonsson och Erik Videgård.

Gulddraken 2015 har avgjorts. Totalt delades fem drakar ut till krogar, barer och kaféer i Stockholm.

Nomineringar till Gulddraken 2015: LYX: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren Matbaren & Oaxen krog VINNARE

Nomineringar till Gulddraken 2015: BAR: Pharmarium, Shibumi, Erlands, Tweed & Metropol Palais VINNARE

Nomineringar till gulddraken 2015: MELLAN: Café Facile, Fotografiskas restaurang, Lilla Ego, Nook & Oaxen Slip VINNARE

Nomineringar till Gulddraken 2015: BUDGET: Forno auto, Kalf & Hansen, Katarina ölkafé, Phil’s burger & Snack bar VINNARE

Nomineringar till Gulddraken 2015: KAFÉ: Brioche, Café Pascal, Haga tårtcompani och bageri, Johan & Nyström & Kafé Esaias VINNARE

Champagnetornet fylls.foto Jonas Eriksson

foto Jonas Eriksson

Björnstierne Antonson och Erik Videgård hällde 92 flaskor champagne, som fylldes i 514 champagneglas på 13 sekunder! Nåja, det tog egentligen 3 timmar, att bygga tornet och att hälla champagnen!

 1 Tower | 2 sommeliers | 514 champagne coups | 92 bottles of champagne | 80 kilos | 1 gala evening

CHAMPAGNETORN Det kan vara ett svenskt rekord ni ser på filmen. Ett elva våningar högt champagnetorn byggt med 514 glas. Vi har letat på nätet men inte lyckats hitta några exempel på högre torn i Sverige. Däremot är det långt kvar till världsrekordet. Se DN:s film från kvällen Är detta Sveriges största champagnetorn?

Jag har sett något youtube-klipp med 35000 glas. Men de hällde aldrig någon champagne i glasen. Jag tror det här är Stockholmsrekord i alla fall. Jag har i alla fall inte byggt högre än fem våningar tidigare, säger Björnstierne Antonsson, sommelierprofil i Stockholmsvimlet.

Champagnetorn är egentligen ett gammalt effektsökeri, precis som sabreringen. Exempelvis i början av 1900-talet, när champagneglasen till skillnad mot dagens smala flöjtglas var vida (formade efter Marie Antoinettes bröst, om man får tro Björnstierne) och livsstilen var dekadent och extravagant (den ryska kaviaren importerades tonvis), var det inte ovanligt. Numera verkar man mest hitta dem på kryssningsfartyg.

Lanson Extra Age

CHAMPAGNE FOR THE BUILDERS  | nv LANSON ‘EXTRA AGE – 2000, 2002, 2004′ [60PN 40CH]

Epernay | Champagne | France | swedish importer Viva Wine Group | SBnr 77138 | retail price SEK 531

TASTING NOTE ‘I samband med Lansons 250-årsjubileum fick vinmakaren, Jean Paul Gandon den tillsynes omöjliga uppgiften att producera en Champagne som kunde mäta sig med de absolut bästa i området, men till halva priset. Resultatet är Lanson Extra Age, en serie Champagner från de absolut bästa Grand Cru-vingårdarna, bestående av endast de mest exceptionella årgångarna.

Dosage 8 gram/liter. Förmodligen den mest lagringsbra hitills av dessa Extra Age-viner. Jag är verkligen en av de som mest uppskattar firmans initiativ att extralagra de tuffa vinerna så här länge. Ändå bör man vänta länge till. Här finns dock redan en fin nybakt brödton, antydan till choklad och en ren äppelfrisk, syrlig, lätt elegant frukt. När champagnen är färdigjäst får den långsamt åldras i de historiska källarna under minst 6 år för att vinet ska få utveckla sina komplexa, brödiga aromer.

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.

Sorry, the comment form is closed at this time.