glassens dag

Vi firar Glassens Dag 2015

Så här på glassens dag 24 mars 2015 vill vi passa på att lyfta fram småskaliga samt ekologiska glassproducenter och Lyx.se har smakat på en rad goda glassar från hela landet inför säsongen.

Glass har sedan 2012 en egen dag. När våren nalkas börjar säsongen på allvar för glassätande. Dessutom kickades det hela igång med en nyligen införd glassfestival som arrangerades för första gången i helgen. Enligt Arlas nyligen genomförda glassundersökning 2015 äter ca 70% av oss glass minst en gång i veckan under sommarhalvåret (mars-september).

Lyx.se gillar glassproducenter som hantverksmässigt ser till att vi glassälskare får tillgång till god glass gjord av naturliga och riktiga råvaror. Utan tillsatser och minimalt med luft så att vi får kvalitet för pengarna. Förutom att glassen ska smaka som en dröm är det roligt att se att många av dessa småskaliga producenter satsar på väldigt snygga förpackningar. Det förhöjer helhetsupplevelsen. Vissa finns tillgängliga i butiker över hela landet medan vissa bara erbjuder sin glass relativt lokalt.

glassens dag  gettergod-gelatoGettergod Glass

Gettergod gelato gör Sveriges första glass gjord på getmjölk. Getmjölken kommer från DalsSpira Mejeri och tillverkas i en glassfabrik i bottenvåningen hos Restaurang Kapellet vid Nya Varvet i Göteborg. Getmjölkglass har fler hälsosamma egenskaper än glass gjord på komjölk. Den innehåller dessutom bara max sex procent fett. Deras smaker är hämtade från kryddriket och den svenska floran och är mer vuxna, som till exempel Hallon & Mynta, Vaniljlatte, Päron & Ingefära, Whisky & Kanel samt Lakrits. Glassen är krämigt god och vi gillar lakritssmaken bäst.

Gettergod glass blev förra året tilldelade guldmedalj av Matverk 2014 under en ceremoni ledda av stjärnkocken Mathias Dahlgren.

glassens dag  Järna GlassJärnaglass

Järnaglass är en kritikerrosad ekologisk glass och sorbet tillverkad på enbart råvaror – inga tillsatser, ingen luft – i Järna söder om Stockholm. Bland deras smaker finns chokladmint, passionsfrukt, mango, Caffé Latte, Saffran och Kanel. Ny smak i sortimentet är mjölkfri banan- och kokosglass. Förbered dig på en kompakt glass med äkta smaker.

glassens dag  magdas_burkarMormor Magdas Glass

Mormor Magdas Glass vill göra glass som smakar som om du hade gjort den själv hemma. Smaker som Kakdeg, Salt karamell, Poppiga Popcorn, Glada Gubbar och Regnbågsglass. Mormor Magdas startades 2011 och har sitt säte i Jönköping. Glassen är gjord på råvaror som oftast är hämtade från gårdar runt omkring Vätterbyggden, såsom Oberga Bärodling i Tranås, Kaffe & Kackel vid Landsjön, Lalleryds Ägg och Rudenstams fruktodlingar i Gisebo. Mejeriprodukterna kommer från Hjordnära Mejeri i Hjo i Västergötland.

glassens dag  SänkdalensglassSänkdalens Glass

Sänkdalens Glass gör ekologisk KRAV-märkt glass av äkta råvaror med mjölk och grädde från deras egna kor på Sänkdalens Gård. Gården ligger på Vikbolandet öster om Norrköping. Förpackningarna är söta som praliner och innehåller smaker som Skogsglänta, Äpple & Kanel och Karamell samt klassiska smaker som Vanilj, Choklad, Jordgubb och Blåbär.

glassens dag  Wermdö GlassmakeriWermdö Glassmakeri

Wermdö Glassmakeri i Gustavsbergs Hamn är ett familjeföretag som tillverkar glass på ekologiska och äkta råvaror av högsta kvalitet, som till exempel Tahitivanilj, belgisk choklad, hembakta maränger, svensk grädde och honung från lokala biodlare i Stockholms skärgård. Och alla är i största möjliga mån lokalt producerade råvaror. Den ekologiska mjölken hämtas direkt från bonden på Björksättra Gård i Haninge.

Under sommaren öppnar Wermdö Glassmakeri glasserveringen bredvid Hotel Blå Blom och Porslinsmuséet. Förutom de klassiska smakerna, görs även smaker för säsongen såsom Mojito sorbet, Sommarkyss, The America Way, Let’s go Bananas, 
Kanelbulle, Chili Choklad
, 
Saffranspäron
 och Polka. En kul vinkel är att det går att beställa sina egna smaker – exempelvis förrättsglass med smak av sparris eller avocado som går att kombinera med t ex skaldjur.

glassens dag  Grenna GlassAnna-Lisas Polka Polka från Grenna Glass

Bakom glassmärket Grenna Glass står syskonen Anders och Susanne. Utan tillsatser och med så mycket närodlade råvaror som möjligt gör de roliga smaker som Pastorns Bittra Pistage, Luriga Ronjas Lakrits, Kaffeflickornas Frestelse, Direktörns Läckra Nötter, Lilla Ellens Enkla Vanilj, Trädgårdens Ljuva Raka Rabarber och så klart Anna-Lisas Polka Polka. Dessutom Vegan-glass gjord på kokosgrädde och mandelmjölk som bas med smakerna Backyard Berries, Pistage, Love & Understanding samt Vegan Is The New Black.

glassens dag  Artisan GlassArtisan Glass

Hos Artisan Glass gör man kravmärkt och ekologisk glass med naturliga svenska smaker, färg och hantverkmässig tradition. Dessutom är deras förpackningar 100% biologiskt nedbrytbara. Smakerna heter bland andra Kryddad Vit Choklad, Citron Curd, Ros, Kaffe Creme, Fläderblom & Jordgubb, Lavendel, Färsk Ingefära och Rostad Rabarber.

glassens dag Go Coconuts_Hazelnut HeavenGoCoconuts Hazennut Heaven på kokosmjölk.

GoCoconuts tillverkar glass som är helt växtbaserad och gjord på kokosmjölk, sötad med agave och finns i smakerna vanilj och choklad samt en helt ny smak som heter Hazelnut Heaven (i butik under april). Lyx.se gillar både vaniljen och chokladen. Glassen smakar exotiskt med en naturlig touch av kokosnöt i grunden. Grundaren heter Sofia Lindskog som ville hitta ett alternativ utan komölk och ägg. ”Det ska vara enkelt att njuta lite hälsosammare”, blev ledordet när Sofia skapade GoCoconuts.

Jag vill göra en sådan glass som jag själv vill äta och bjuda på: lyxig och god, ekologisk och helt utan onödiga tillsatser – Sofia Lindskog, grundare av Green Creation som gör GoCoconuts.

Majens Glass & Maräng tillverkas på Glassgården i Håle som ligger i Grästorp mellan Lidköping och Trollhättan. Somriga smaker som Fläder, Vinbär, Nypon och Apelsin samt de klassiska smakerna.

glassens dag Majens glass_vinbärMajens vinbärsglass

Gårdens höns är huvudleverantörer och med hjälp av deras ägg görs glass och maränger Glassen smaksätts med puréer och safter som gården själva tillverkar allt efter säsongens tillgång på bär och kryddor.

glassens dag GuteGlass_SalmbärSalmbärsglass från Gotland

GuteGlass tillverkar riktig glass på Stafva Gårdsmejeri i Barlingbo, med smaker som Honung & Saffran, Salmbär (blåhallon), Rocky Rauk, Gutepolka, Kaffihalve och Gotländsk Sommarnatt. Honung från gotländska biodlare, gotländsk mjölk samt ägg och grädde från gotländska gårdar används för att tillverka glassen som nu även tar steget till ekologisk produktion och råvaror. Guteglass har fått Ä-märket från konsumentföreningen Äkta Vara.

Vidare till en annan svensk ö finner vi Ölandsglass som i hjärtat av Borgholm tillverkat glass på naturliga råvaror ända sedan 1987. Ölands glass har en stor skara trogna kunder som år efter år njuter av de många smakerna som tillverkas enligt hemliga recept.

Österhagenglass har i mer än 15 år tillverkat glass av högsta kvalitet med riktig vispgrädde och bra råvaror. Österhagen är ett lantställe på Hökensås väster om Hjo. I hagarna där odlas röda och vita hallon, röda, vita och svarta vinbär, jordgubbar, rabarber och basilika, som sedan används i glasstillverkningen på gammaldags vis Eftersom även denna glass är så pass kompakt rekommenderas en upptining på ca 45 minuter i kylen. Smakerna inkluderar Romrussin, Hjortron. Champagnesorbet, Saffran och Kardemumma.

glassens dag Arla_paronglassArlas mjuglass i nya smaken Päron. 

I Arlas glassundersökning kom det fram att Vanilj och Choklad ligger i topp vad gäller svenskars favoritsmaker. Storproducenten Arlas glassnyhet för i år är den nya smaken på mjukglass – somrig päron. Den finns att köpa i butik lagom till påsk.

Passa på att njuta av en glass idag på Glassens Dag!