5 miljoner semlor bara idag – Glad Fettisdag önskar vi på Lyx.se

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg – den gräddiga bakelsen är nog en av Sveriges mest älskade bakverk. Om vilken annan bakelse tävlas det så mycket som semlan kring vem som gör den godaste i stada?

Det är en mastig bakelse den där semlan och man blir så mätt att man knappt orkar äta lunch eller middag efteråt. Och det var ju det som var tanken från början, att fastlagsbullen skulle ätas dagen innan den långa påskfastan började så att kroppen fick sig ett rejält tillskott av energi. Dock har dagens semlor nästan inget gemensamt med de äldsta kända fastlagsbröden.

semla_liten

Alla har vi vår favorit och de flesta svenskar brukar åtminstone unna sig en per år. Eller fler om man ser på statistiken. Under semmelsäsongen säljs det över 40 miljoner semlor i Sverige och på det kan vi lägga till alla de som bakas hemma samt utomlands av alla utlandssvenskar som vill hålla traditionerna vid liv. Bara på Fettisdagen beräknas vi äta nästan 5 miljoner semlor enligt Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. På deras hemsida kan du även läsa mer om semlans historia.

Pressbild_Gateau_Claes Chistenson

Trevliga café- och brödbutikskedjan Gateau är en av dem som säljer en hel del semlor. Gateaus grundare Claes Christenson berättar för Lyx.se att samtliga 26 butiker, 19 i Stockholm och 7 i Skåne, gör 175 000 semlor i år.

Gateaus semlor

Bara idag på Fettisdagen 2014 blir det 30 000 semlor för Gateaus del.

”Det blir mycket grädde och mandelmassa – 50 g av vardera per semla”

Jag tycker att den perfekta semlan ska serveras som en ultrafärsk luftig bulle bakad med mycket kardemumma, löst nyvispad grädde, superfärsk mandelmassa och lätt florsockerpudrat trekantigt lock. Ibland nöjer jag mig med bara locket och en klick grädde. Du kanske föredrar din med varm mjölk?

Semla_lock

Arla driver siten http://www.stansbasta.se där hela svenska folket sätter betyg på de bästa semlorna. Hitta de högst rankade semlorna närmast dig och sätt betyg på dina favoritsemlor.

Oavsett hur och var du äter din semla så önskar vi dig en ytterst trevlig Fettisdag.

Sorry, the comment form is closed at this time.