Featured_Semla_Semmelwrap_Lyx

Semla, semmelwrap och éclair – få koll på årets semmeltrender

Första tanken blir – kan en semla verkligen vara på något annat sätt än just en semla? I år ringlar kön lång utanför Tössebageriet där semlan även blivit en semmelwrap. Hos en annan känd bagare har man även tagit fram en éclair med semmelsmaker. Lyx.se köar, provar, smakar och tycker till.

Traditionell semla

Semmelwrap_lyx.se_Semla_Tösses_2015_700Tösses traditionella semla har utsetts till årets bästa många gånger och kostar 39 kr.

Vi börjar med att smaka en traditionell semla hos Tössebageriet, som legat på samma adress sedan 1920, och kan snabbt konstatera att så här ska det smaka. Brödet är färskt och fluffigt med rätt mängd kryddor, mandelmassan har perfekt konsistens och grädden både fint vispad och god. Vackert trekantsskuret lock och ser fin ut. Den är svår att slå, men vi tycker att den är snäppet för stor. En återkommande reflektion från tidigare år och antagligen varför fler och fler väljer att fika på en minisemla.

Semmelwrap

semmelwrap_Semla_Tösses Semmelwrap är årets snackis och kostar 45 kr.

Som nummer två sätter vi förväntansfullt tänderna i en, vid det här laget omtalad och omskriven, semmelwrap skapad av Mattias Ljungberg, konditor på Tössebageriet. Semmelwrapen är kladdfri och smidig att äta även som ”take away”, på språng. Känns aningen för stor, men ska tydligen vara samma mängd deg som en traditionell semla. Samma goda smak i grädde och mandelmassa, men det platta brödet kändes torrt och kan inte ha varit helt färskt (inköp kl 13 måndag den 9 februari 2015).

Semmelwrap_Tösses

Får vi jämföra en semmelwrap med Tösses traditionella semla så vinner den gamla godingen i både smak, utseende och pris.

Glutenfri semla

Semmelwrap_Lyx Semla_glutenfri_Friends of Adam_2015Glutenfri semla hos Friends of Adam kostar 35 kr.

Vi provar även den glutenfria semlan hos Friends of Adam som bara bakar glutenfritt. Ibland kan glutenfritt bröd kännas mer kompakt och vi oroar oss i förhand för om det glutenfria alternativet kan bli för torrt.

Semmelwrap_Lyx Glutenfria semlor_Friends of Adam_2015

Smakerna hos den glutenfria semlan hos Friends of Adam är precis som de ska – grädden är god och fint vispad, mandelmassan som vanligt och brödbullen är god men dessvärre snäppet för torr. Semlan är storleksmässigt i variant mini och liknar en muffins i formen. Dock ett mycket bra val om man vill ha glutenfritt.

Éclair-semla

Semmelwrap_Lyx Semmeleclair_Lindeberg_2015Éclair-semla hos Lindeberg kostar 32 kr.

Vi hör ryktesvägen om att den tvåstjärnigt belönade krögaren och konditorn Daniel Lindeberg, som öppnat eget bageri och café i Orminge centrum, erbjuder en semmeléclair. Nyfikna tar vi oss så klart ut till hans hörna för att spana in nymodigheten. Det visar sig att Daniel har en hel rad varianter på semlor, som serveras under veckan fram till Fettisdagen den 17 februari. Det är traditionell semla, weinersemla, semmelmacaron, minisemla och saffranssemla! Vi väljer semmeléclairen.

Semmelwrap_Lyx Semmeleclairs_Lindeberg

Mandelmassan känns mjukare än vanlig semla, vilket faller oss i smaken. Storleken är perfekt – lagom så att man vill ha mer, men räcker gott. Fint med hel mandel i botten. Så klart har den en annan smak i degen eftersom själva éclairsmeten är av annan karaktär, men kryddorna gör att helhetsupplevelsen är bäst. Éclairsemlan är dessutom mycket fin och är mer som en bakelse, vilket är roligare att bjuda på.

Éclairsemlan vinner dagens test bland de olika semmelvarianterna i Stockholm, baserat på smak, storlek, utseende och pris.

2015 är året då semlan även blev semmelwrap, macaron och éclair. Vilken föredrar du?

Featured_Semla_Semmelwrap_Lyx Semla_Lindeberg_Skylt

Sorry, the comment form is closed at this time.